Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

7. 11. 2023 14:37

Úřad vlády spolupořádá v Lichtenštejnském paláci konferenci o kořenech ruského imperialismu

Ministr pro legislativu Michal Šalomoun zahájil konferenci na téma ruského imperialismu, 7. listopadu 2023.
Ministr pro legislativu Michal Šalomoun zahájil konferenci na téma ruského imperialismu, 7. listopadu 2023.
Poukázat na kořeny ruských imperiálních komplexů a na jejich dopady na historii včetně aktuálního vpádu na území suverénního sousedního státu – Ukrajiny je cílem třídenní konference Ruský imperialismus 1939/45–2023, kterou od 7. do 9. listopadu 2023 uspořádal Ústav pro studium totalitních režimů ve spolupráci s Úřadem vlády, Litevskou ambasádou v Praze a varšavským Instytutem Pamięci Narodowej v Lichtenštejnském paláci v Praze. Úvodní slovo pronesl ministr pro legislativu Michal Šalomoun.

Účastníci třídenní konference v Lichtenštejnském paláci budou diskutovat mimo jiné o kořenech ruské agrese proti Ukrajině, o jejích paralelách s předchozími ruskými (sovětskými) imperialistickými vpády do Polska a Rumunska v roce 1939, do Finska a pobaltských států v roce 1940, do Maďarska v roce 1956 či Československa v roce 1968. Zamýšlet se budou i nad příčinami a důsledky stalinské krutovlády vůči neruským národům v SSSR, nad příčinami a projevy ruského nacionalismu či nad fašistickými znaky v sovětské a ruské propagandě. Jedním z témat je i současné putinovské Rusko, které se pohybuje mezi stalinismem a carismem.

Konferenci zahájil ministr pro legislativu Michal Šalomoun, který v úvodním slově shrnul své osobní zkušenosti se sovětskou propagandou, v níž vyrůstaly celé generace Čechů a Slováků v poválečném socialistickém Československu, které žilo v područí Sovětského svazu.

S nějakým obdobným zážitkem se pravděpodobně vyrovnával každý, kdo má nějakou, byť třeba jen dětskou zkušenost se sovětskou propagandou. Určitá nostalgie a stále opakované propagandistické pravdy přesto  žijí dál v hlavách lidí starších generací, ale mohou přežívat i ve výkladu historie ve školství,  případně dalších institucích. Součástí tohoto mýtu je i představa ruského impéria, že má nárok na kontrolu území, které Rudá armáda v roce 1945 ‚osvobodila‘, která je zdrojem zdůvodnění současné agrese Ruska proti suverénní Ukrajině,“ uvedl ministr Šalomoun a připomněl také materiální a humanitární pomoc, se kterou Česko jako jeden z prvních států po ruském vpádu Ukrajině přispěchalo.

Celý projev ministra Šalomouna.

Mezi hosty a řečníky konference jsou mimo jiné exilová ruská novinářka a lidskoprávní aktivistka Žanna Němcovová, nejstarší dcera zastřeleného ruského opozičního politika Borise Němcova, polský historik Instytutu Pamięci Narodowej Mirosław Szumiło či profesor historie a mezinárodních vztahů na Boston University Igor Lukeš.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie

Související zprávy

Fotogalerie [F] fotogalerie