Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

28. 2. 2008 11:40

V zahraničí oceňuji českou vojenskou pomoc Afghánistánu

Americký prezident G. Bush poděkoval české straně za ochotu poslat vojáky do Afghánistánu. Generální tajemník NATO Jaap de Hoop Scheffer ocenil českého vojáka.

Premiér Mirek Topolánek odlétá dnes (28.3.2008) z USA do Kanady na pracovní návštěvu. Bude zde jednat s premiérem Stephenem Harperem mimo jiné o vojenské spolupráci obou zemí v Afghánistánu. Kanada oznámila, že ji hodlá ukončit, pokud další země Severoatlantické aliance nepošlou na nebezpečný jih země více vojáků. Nejen proto je mezinárodně oceňována nabídka české pomoci v Afghánistánu.

Včera (27.3.2008) prezident George Bush před novináři v Oválné pracovně Bílého domu poděkoval české straně za ochotu poslat vojáky do Afghánistánu. "Je správné pomáhat mladým demokraciím k rozkvětu," řekl novinářům americký prezident G. Bush po jednání s premiérem Mirkem Topolánkem. Český premiér pak na tiskové konferenci uvedl, že jsme připravení vyslat i speciální jednotky do operace „Trvalá svoboda“, které velí Američané. Dodal, že americký prezident však „neměl žádné požadavky, naopak děkoval." „Český přístup k Afghánistánu v rámci operací k udržení míru nebo vojenských operací je nadstandardní, a tak je také vnímán,“ uvedl dále předseda vlády Mirek Topolánek. Americký prezident vyjádřil své pochopení pro snižování počtu našich vojsk v Iráku. "Já to plně chápu. My také snižujeme stavy svých vojsk vzhledem k tomu, že jsme úspěšní," řekl a poděkoval za odvahu a oběti vojáků v Iráku a Afghánistánu.

Pro českou armádu byl včerejšek navíc významný tím, že generální tajemník NATO Jaap de Hoop Scheffe na základě návrhu velitele sil ISAF v Afghánistánu generála Dana Mc Nelila udělil štábnímu rotmistru Miloši Prášilovi medaili NATO Za zásluhy (NATO Meritorious Service Medal). Ocenění rotmistru Prášilovi včera předal náčelník Generálního štábu Armády České republiky generálporučík Vlastimil Picek.

Český voják utrpěl během patroly 3. května 2007 v provincii Badachšán v Afghánistánu těžké zranění při náhlém sesuvu půdy, který zasáhl právě projíždějící patrolu 5. kontingentu AČR PRT z Fayzabádu. Při této události jeden český voják zahynul, jeden byl těžce raněn a čtyři utrpěli lehká zranění.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie [F] fotogalerie