Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

21. 5. 2007 17:19

Vláda bude opět rozhodovat o ochraně Heřmanského stavu

Vláda se bude ve středu opět zabývat zřízením ptačího území evropské sítě Natura 2000 Heřmanský stav-Odra-Poolší.

strakova akademie barvaOchranáři se již dlouhá léta přou s hospodářskými ministerstvy o lokalitu, kde žijí vzácní bukáčci malí, ledňáčci říční, slavíci modráčci a motáci pochopové kvůli zamýšlené výstavbě průmyslové zóny Dolní Lutyně a výstavbě dálnice D47. Lokalita je na seznamu chráněných území, které schválila EU, ale vláda ji kvůli sporům oficiálně nevyhlásila. Nyní přicházejí předkladatelé s návrhem menší oblasti.
Ochránci území si na nedostatečnou ochranu dokonce stěžovali v Bruselu, který nyní požaduje vysvětlení a nápravu. Většinu z čtyřech desítek ptačích území vyhlásil stát už v roce 2004.
Podle předkládací zprávy návrhu, který posoudí vláda, nemůže stávající situaci z odborného hlediska ministerstvo životního prostředí před Evropskou komisí obhájit, ale oproti původním návrhům předkládá ke schválení menší území. Z ochrany má vypadnout moták pochop, jehož ochranu stát zajistil vyhlášením ptačí oblasti Českolipsko-Dokeské pískovce. Zbylé tři druhy nedokáže Česko bez Heřmanského stavu dostatečně ochránit.
Ministerstvo zemědělství se zřízením nyní souhlasí. Ministerstvo dopravy podle předkladatelů souhlasí s co nejrychlejším vyhlášením rezervace s tím, že jeho záměry v oblasti, tedy dálnice D47, budou následně řešeny v souladu se zákonem o ochraně přírody a krajiny. Proti vyhlášení ptačího území se ale nadále staví ministerstvo průmyslu a obchodu, ministerstvo pro místní rozvoj a Moravskoslezský kraj kvůli záměru vybudovat nedaleko průmyslovou zónu.
Ministerstvo životního prostředí tyto připomínky považuje za "bezpředmětné vzhledem k tomu, že území původně plánované průmyslové zóny leží mimo navrhované území ptačí oblasti a že Moravskoslezský kraj se zavázal, že nebude na přípravě vybudování průmyslové zóny Dolní Lutyně pokračovat".
Stát a Moravskoslezský kraj slíbily zastavit přípravu strategických zón Dolní Lutyně loni v listopadu, aby splnily podmínky ekologů pro výstavbu nošovické automobilky Huyndai. S nevládními organizacemi o tom uzavřely dohodu.

klh čtk

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie [F] fotogalerie