Aktuálně

16. 6. 2011 8:49

Vláda chystá zlepšit možnosti sladění profesního a rodinného života

Nečasův kabinet uložil ministrům dokončit legislativní změny, které povedou k řešení péče o děti do zahájení povinné školní docházky.

Vláda chce vypracovat poměrně rychle návrhy zákonů, které umožní vytvořit alternativní modely péče o malé děti, to by umožnilo skloubit povolání a rodinný život pro řadu rodičů s malými dětmi,“ řekl premiér Petr Nečas po středečním jednání vlády.

Pro zobrazení videa je nutné povolit JavaScript. Zde jsou instrukce jak povolit JavaScript ve Vašem webovém prohlížeči.

Nahrává se přehrávač videa ...

Analýza podmínek a možností zařazení dětí od dvou let věku do mateřských škol vyplývá z programového prohlášení vlády. Návrhy mají reagovat na současnou společenskou potřebu.

Chceme skutečně vytvořit celou síť možností alternativní péče od podnikových školek přes vzájemnou rodičovskou výpomoc, skupinové hlídání a podobně,“ dodal premiér.

Národní ekonomická rada vlády také argumentovala, že zvýšení dnes nízké zaměstnanosti žen ve věku 20-40 let na trhu práce o pouhých 10 % (přibližné procento žen, které by měly zájem o zapojení se do pracovního procesu dříve než je běžné nyní) může vést ke snížení deficitu penzijního systému o více než 10 mld. Kč/rok.

Vláda proto uložila ve svém usnesení ministrům školství, mládeže a tělovýchovy, práce a sociálních věcí, zdravotnictví, financí a průmyslu a obchodu dokončit legislativní změny vedoucí k řešení péče o děti do zahájení povinné školní docházky v souladu s Programovým prohlášením vlády ze dne 4. srpna 2010 a v případě společenské potřeby pokračovat v rámci mezirezortní spolupráce v hledání dalších řešení otázek péče o děti do zahájení povinné školní docházky, a to do konce roku 2013.

Celou analýzu naleznete v připojených dokumentech.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie [F] fotogalerie