Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

18. 1. 2010 18:06

Vláda hledala úspory v rozpočtu

Kabinet dnes schválil úsporná opatření k udržení schodku veřejných financí, změny v mýtném či strategii bezpečnosti potravin.

Vláda se na dnešním pravidelném jednání zabývala mj. návrhy ministra financí Eduarda Janoty na úspory ve státním rozpočtu. Kabinet hodlá využít veškerá možná řešení, aby se schodek rozpočtu udržel na hranici schválených 163 miliard korun a splnil tak předpokládaných 5,3 procenta hrubého domácího produktu. Dosáhnout toho chce vláda zúžením výdajů ministerstev s výjimkou ministerstva obrany a ministerstva zemědělství. Pro ostatní rezorty z toho vyplývá, že v příštím roce nebudou moci bez souhlasu vlády využít pět procent plánovaných výdajů. Uvolněny by mohly být až v pololetí poté, co kabinet vyhodnotí průběžné plnění státního rozpočtu. Premiér Jan Fischer na dnešní tiskové konferenci po zasedání vlády uvedl, že celková částka, která se takto ušetří, představuje 5,8 miliard korun.

Kabinet Jana Fischera schválil návrh ministra dopravy Gustava Slamečky na zvýšení mýtných sazeb v pátek odpoledne od 15 do 21 hodin. Kamiony tak budou v pátek na dálnicích platit o padesát procent více než dosud. V jiných dnech naopak mýto klesne. Dohodl se na tom ministr Slamečka s nákladními dopravci, kteří tuto změnu berou jako kompromis. Ministerstvo se tímto opatřením snaží regulovat provoz na dálnicích. Změna bude platit již od 1. února.

Vláda dále schválila strategii bezpečnosti potravin a výživy na období 2010 až 2013. Ministr zemědělství Jakub Šebesta dnes předložil společně s ministryní zdravotnictví Danou Juráskovou materiál, který chce zlepšit ochranu zdraví spotřebitelů a zvýšit důvěru lidí v kvalitu a výživovou hodnotu potravin. Na rozdíl od podobných dokumentů z minulosti zahrnuje strategie také problematiku výživy obyvatel, která byla dosud řešena samostatně.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie [F] fotogalerie