Aktuálně

8. 12. 2014 16:17

Vláda nasadí ve Vrběticích dalších 350 vojáků

Tisková konference po jednání vlády, 8. prosince 2014.
Tisková konference po jednání vlády, 8. prosince 2014.
Ke stovce vojáků, kteří střeží muniční areál ve Vrběticích, přibyde dalších až 350 vojáků. Rozhodla o tom vláda na svém zasedání v pondělí 8. prosince 2014. Zároveň odsouhlasila zřízení mobilního velitelství a monitoring areálu prostřednictvím dronu s nočním viděním.

Pro zobrazení videa je nutné povolit JavaScript. Zde jsou instrukce jak povolit JavaScript ve Vašem webovém prohlížeči.

Nahrává se přehrávač videa ...

Ministr vnitra Milan Chovanec předloží vládě ve spolupráci s Ministerstvem obrany analýzu stavu a potřebnosti vojáků ve Vrběticích. Další analýzy bude poté předkládat každý měsíc. Vojáci budou v areálu působit do konce června příštího roku.

Zvýšení platů sociálních pracovníků a zdravotníků

Členové kabinetu předsedy vlády Bohuslava Sobotky v pondělí schválili navýšení platů pro zdravotníky a pracovníky v sociálních službách, a to od ledna 2015. Zvýšení o pět procent má zdravotnický personál motivovat a zajistit, aby nedocházelo k častým odchodům lékařů do zahraničí. U pracovníků v sociálních službách dojde od ledna k navýšení platu o čtyři procenta. Většině státních zaměstnanců stouply platy už od listopadu, a to o tři a půl procenta.

Opatření po útoku ve Žďáru

Vláda dnes také projednala zprávu o prošetření postupu příslušných orgánů při tragické události ve Žďáru nad Sázavou. Ministerstva spravedlnosti, školství a zdravotnictví navrhla jako hlavní opatření přijmout vyhlášku o minimálním standardu bezpečnosti ve školách, vytvořit Fond pro podporu zabezpečení škol nebo sjednotit rozhodování soudů v řízení o ochranném léčení.
Soubor opatření má podle ministryně spravedlnosti Heleny Válkové minimalizovat rizika dalšího útoku. Jejich součástí by měla být také reforma psychiatrické péče.

Kromě dalších bodů vláda schválila například zvýšení pravomocí veřejné ochránkyně práv nebo novelu vládního nařízení, která se týká kritické infrastruktury v České republice.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie

Související zprávy

Fotogalerie [F] fotogalerie