Aktuálně

22. 11. 2011 14:13

Vláda projedná snížení administrativních povinností podnikatelů

Novela živnostenského zákona ušetří podnikatelům snížením administrativní zátěže až čtvrt miliardy korun. Zjednodušuje řadu povinností spojených s administrativou, některé dokonce ruší.

Podle návrhu podnikatelé nebudou muset již například označovat provozovnu identifikačním číslem. Změny údajů pak budou moci oznamovat prostřednictvím centrálního registračního místa. Dosud musí tyto informace hlásit také správě sociálního zabezpečení, finančnímu úřadu, úřadu práce a zdravotní pojišťovně, a to i v případě, že neplní oznamovací povinnost vůči živnostenskému úřadu.

Novela zjednoduší stěhování firmy

Zákon také upouští od povinného oznamování změny adresy místa podnikání při současné změně bydliště živnostníka na totožnou adresu. Díky elektronizaci veřejné správy je totiž zbytečné, aby byli
podnikatelé i nadále zatěžováni těmito administrativními povinnostmi, přičemž si je úřady a instituce dokážou předat samy mezi sebou.

Ministerstvo průmyslu a obchodu, které změnu předkládá, počítá v novele živnostenského zákona také s rozšířením nabídky služeb registračních míst, kam je možné změny nahlásit.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie [F] fotogalerie