Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

26. 6. 2007 11:30

Vláda projedná výcvik zahraničních vojáků ve Vyškově

Vláda bude ve středu projednávat návrh ministryně obrany Vlasty Parkanové, který umožní více zemím zúčastnit se britského výcviku ve Vyškově.

Ministryně Parkanová nedávno s britskou velvyslankyní Lindou Duffieldovou podepsala memorandum, na jehož základě by mohli do Vyškova mimo jiné přicestovat vojáci z některých zemí takzvaného Středomořského dialogu, kterými například jsou Alžírsko, Maroko nebo Tunisko. Přítomnost cizích vojáků však bude po případném souhlasu vlády muset ještě schválit český parlament.

Podle dřívějšího vyjádření Duffieldové je vojenská spolupráce mezi ČR a Británií dlouhodobá. "Lokalita (ve Vyškově) byla zajímavá. Naše ozbrojené síly se velmi dobře znají. Máme podobný přístup," řekla.

Britský výcvikový a poradní tým (BMATT) působí ve vyškovské vojenské škole od roku 2000. Jeho úkolem je provádět výcvik poddůstojníků české armády, ozbrojených složek některých států NATO i zemí, které se účastní programu Partnerství pro mír (PfP). Parlament působení Britů v Česku v roce 2000 schválil na dobu pěti let. V roce 2005 jeho činnost prodloužil o další pětileté období.

Loni však Britové požádali o možnost cvičit ve Vyškově vojáky některých států mimo NATO a program Partnerství pro mír. Podle ministerstva obrany by se ho proto kromě ozbrojených složek některých zemí takzvaného Středomořského dialogu měly zúčastnit také vojáci z Afghánistánu nebo Iráku. Na tyto státy se však již dříve schválený mandát nevztahuje, proto musí jejich pobyt v Česku vláda i obě komory parlamentu projednat.

Od roku 2000 se kurzů ve Vyškově zúčastnilo přes 500 vojáků z 29 zemí.

klh čtk

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie [F] fotogalerie