Aktuálně

8. 9. 2011 15:52

Vláda rozjednala rozpočet, ministři požadují změny

Podle premiéra nejdříve probíhá první kolo jednání, kde se sumarizují názory ministrů na celkový státní rozpočet a na jednotlivé resortní kapitoly.

Pro zobrazení videa je nutné povolit JavaScript. Zde jsou instrukce jak povolit JavaScript ve Vašem webovém prohlížeči.

Nahrává se přehrávač videa ...

Vláda projednává a předloží Poslanecké sněmovně návrh rozpočtu, který dále snižuje deficit veřejných financí. Celkový deficit státního rozpočtu je navrhován ve výši 105 mld. Kč. Deficit veřejných financí bude 3,5 procenta hrubého domácího produktu,“ popsal předseda vlády Petr Nečas základní parametry státního rozpočtu. Příjmy státního rozpočtu předpokládá návrh ve výši 1084 miliard korun, výdaje by měly dosáhnout 1189 miliard.

Vláda projednávaným návrhem pokračuje ve svém záměru, obsaženém v programovém prohlášení, snižovat postupně schodky veřejných financí až k vyrovnaným rozpočtům v roce 2016. „Vláda důsledně naplňuje svou fiskální strategii, cílí na deficit ve výši 3,5 procenta hrubého domácího produktu v příštím roce, 2,9 procenta v roce 2013 a 1,9 v roce 2014,“ dodal ministr financí Miroslav Kalousek.

V navrhovaném rozpočtu oproti jiným kapitolám rostou výdaje na vzdělávání a školské služby o 4,6 miliardy korun (3,9 %) na 122 miliard korun. Výdaje na ostatní výzkum a vývoj rostou o 7 miliard korun (41 %) předfinancováním budoucích výdajů z operačních programů. Podpora vzdělávání, vědy a výzkumu je jedním z předpokladů zvyšování konkurenceschopnosti naší země.Vláda rozjednala rozpočet, ministři požadují změny

Další debata bude spíše o možnosti přesunu jistých finančních prostředků mezi jednotlivými resortními kapitolami v případě, že se tak vláda dohodne,“ řekl premiér s tím, že ministři vznesli na vládě požadavky v celkové výši 16 miliard korun. Vláda bude o požadavcích ministrů v následujících dnech diskutovat a vrátí se k projednávání rozpočtu ve středu 14. září.

Premiér s ministry a místopředsedkyní vlády dnes také řešili střednědobý rozpočtový výhled na roky 2013 až 2014. „Shodli jsme se, že tyto otázky budeme projednávat na koaliční rozpočtové skupině, která by se měla během týdne poprvé sejít a tyto výhledy diskutovat,“ řekla po zasedání kabinetu místopředsedkyně vlády Karolína Peake.

Nečasův kabinet 27. července schválil limity národních zdrojů, 10. srpna správci odevzdali návrhy svých rozpočtových kapitol v podrobné struktuře. Mezi 10. a 25. srpnem pak proběhlo jednání ministra financí se všemi správci kapitol. 30. srpna pak ministr financí Miroslav Kalousek odevzdal návrh státního rozpočtu vládě k projednání.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie [F] fotogalerie