Aktuálně

4. 5. 2011 18:41

Vláda schválila aktualizovaný konvergenční program

Vláda potvrdila snahu snížit deficit veřejných financí v roce 2014 na 1,9 procenta hrubého domácího produktu.

Ministerstvo financí předložilo a vláda schválila návrh aktualizace Konvergenčního programu ČR na léta 2010–2014, který je poprvé zpracován a předkládán v rámci tzv. Evropského semestru. Oproti předchozím rokům bude konvergenční program odesílán k vyjádření Evropské komisi v předstihu před schválením státního rozpočtu, takže bude možné zapracovat doporučení komise do státního rozpočtu 2012, rozpočtů fondů a střednědobých výhledů.Vláda schválila aktualizovaný konvergenční program

Základním závazkem celého konvergenčního programu je zpřísnění protideficitní politiky vlády v tom, že díky nižšímu deficitu v roce 2010 (plán 5,3 % HDP, skutečnost 4,7 %) se zpřísňují cíle pro roky 2011-2014.

Konvergenční program je základním dokumentem země pro přijetí eura a popisuje rozpočtovou strategii vlády a plánovaný vývoj veřejných financí v následujících letech. Předkládaná aktualizace je přitom poprvé zpracována podle loni schváleného harmonogramu, jehož cílem je podle EU prohloubit a posílit rozpočtový dohled a koordinaci rozpočtových a strukturálních politik v EU.

Plán na snižování deficitu veřejných financí stejný jako v konvergenčním programu již obsahují i střednědobé výdajové rámce, které vláda schválila 20. dubna. Ty počítají s úspornými opatřeními a odpovídají deficitu veřejných financí pro příští rok ve výši 3,5 procenta hrubého domácího produktu (HDP), pro rok 2013 s deficitem 2,9 procenta HDP a pro rok 2014 s deficitem 1,9 procenta HDP. Pro letošek počítá MF s deficitem 4,2 procenta; loni činil 4,7 procenta hrubého domácího produktu.

Deficit veřejných financí, podle oficiální terminologie deficit vládních institucí nebo deficit vládního sektoru, se počítá z rozdílu příjmů a výdajů ministerstev a dalších státních úřadů, měst a obcí, vybraných příspěvkových organizací, státních i jiných mimorozpočtových fondů (Pozemkový fond, Podpůrný a garanční lesnický a rolnický fond, Vinařský fond a další), Správy železniční dopravní cesty, transformační instituce Prisko, PPP Centra, veřejných vysokých škol, veřejných výzkumných ústavů, zdravotních pojišťoven, asociací a svazů zdravotních pojišťoven a Centra mezistátních úhrad.

Zdroj: s využitím ČTK

Výběr z fotogalerie

       

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie

Související zprávy

Fotogalerie [F] fotogalerie