Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

4. 2. 2015 18:29

Vláda schválila Bezpečnostní strategii ČR či sanaci lokality Bořího lesa

Před jednáním vlády 4. února 2015.
Před jednáním vlády 4. února 2015.
Kabinet Bohuslava Sobotky se na jednání ve středu 4. února 2015 zabýval platy soudců a dalších ústavních činitelů, elektronickou evidencí tržeb nebo Bezpečnostní strategií České republiky. Členové vlády se mimo jiné seznámili s řešením bezpečnostní situace v lokalitě Bořího lesa.

Bezpečnostní strategie ČR

Vláda dnes schválila aktualizaci Bezpečnostní strategie České republiky. V dokumentu jsou popsány změny bezpečnostního prostředí od roku 2011 a definovány způsoby, jak bude Česká republika těmto hrozbám čelit. Aktualizace zároveň zohledňuje změny bezpečnostního prostředí i plnění spojeneckých závazků ČR

Elektronická evidence tržeb

Vláda dnes pokročila v realizaci další ze svých klíčových priorit. Ministr financí ve středu předložil analýzu evidence tržeb elektronickými prostředky. Evidenci koalice připravuje tak, aby co nejméně zatěžovala podnikatele, a to jak po stránce nákladové, tak i administrativní.

Zákon o elektronické evidenci tržeb chce vláda schválit již v tomto roce. Zefektivní se tak výběr daní, protože se omezí daňové úniky.

Resort financí porovnal zahraniční přístupy například na Slovensku nebo Maďarsku, nejvhodnější je podle něj takzvaný chorvatský model, který představuje moderní on-line systém evidence tržeb bez nutnosti pořízení speciálních pokladen. V České republice se bude systém zavádět v několika fázích postupně od roku 2016 do roku 2018/2019.

Platy soudců a dalších ústavních činitelů

Pro zobrazení videa je nutné povolit JavaScript. Zde jsou instrukce jak povolit JavaScript ve Vašem webovém prohlížeči.

Nahrává se přehrávač videa ...

Členové vlády diskutovali také nad problematikou stanovení výše platů soudců a dalších ústavních činitelů v reakci na rozhodnutí Nejvyššího soudu z 29. prosince 2014. Rozhodnutí vláda odložila na příští jednání, kvůli doplnění dalších informací. Do té doby se také sejdou na Ministerstvu spravedlnosti zástupci vlády a soudců.

Sanace lokality Bořího lesa

Pro zobrazení videa je nutné povolit JavaScript. Zde jsou instrukce jak povolit JavaScript ve Vašem webovém prohlížeči.

Nahrává se přehrávač videa ...

Vláda pokračuje nadále v řešení problémů s municí. V zájmu zlepšení bezpečnosti občanů nechá vyčistit lokalitu Bořího lesa, kde je na zhruba 500 hektarech rozeseta 70 let stará munice.

Kromě těchto bodů vláda projednala například novelu zákona o pedagogických pracovnících nebo analýzu čerpání evropských fondů a krizové plány 2015. Dále předseda vlády uložil úkol ministryni pro místní rozvoj Karle Šlechtové, aby za 14 dní předložila přehled jednacích řízení bez uveřejnění za rok 2014. Premiér také požádal ministry, aby využívali transparentní výběrová řízení.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie

Související zprávy

Fotogalerie [F] fotogalerie