Aktuálně

9. 1. 2014 18:59

Vláda schválila dokument informující o zlepšení výsledků transpozice směrnic vnitřního trhu EU

Vláda na svém zasedání dne 8. ledna 2014 projednala a schválila Zprávu vlády o přejímání legislativních závazků vyplývajících z členství České republiky v Evropské unii za rok 2013, kterou předložila ministryně spravedlnosti a předsedkyně Legislativní rady vlády Marie Benešová. Na základě zákona o jednacím řádu Senátu předkládá následně vláda tuto zprávu Senátu Parlamentu České republiky.

Zpráva souhrnně informuje o stavu implementace práva Evropské unie, a to jak z hlediska věcného, tak z hlediska institucionálního zajištění. Hlavní část materiálu představují informace o celkovém stavu transpozice platných směrnic Evropské unie, zejména v kontextu publikace dvou pravidelných hodnocení Evropské komise, ve kterých hodnotí výsledky transpoziční činnosti jednotlivých členských států v oblasti vnitřního trhu. První z nich, Internal Market Scoreboard č. 26, znamenalo úspěch pro Českou republiku, která v žebříčku členských států obsadila 5. místo a dosáhla tak svého historicky nejlepšího umístění, neboť snížila svůj transpoziční deficit na pouhých 0,2%.

Dobrého umístění mezi členskými státy dosáhla Česká republika i v druhém hodnocení roku 2013, které vyšlo pod novým názvem Single Market Scoreboard, v němž obsadila 7. místo, kdy výše transpozičního deficitu nepřesáhla 0,4%.

České republice se během celého roku 2013 dařilo udržovat vcelku nízkou úroveň transpozičního deficitu a mezi členskými státy se trvale pohybovala v první desítce. Transpoziční deficit České republiky průběžně splňoval nejen oficiální cílový limit transpozičního deficitu ve výši 1%, na jehož dosažení se shodly členské státy, ale i Komisí do budoucna avizovaný snížený cílový limit ve výši 0,5%.

Zpráva dále informuje o tom, že dle statistických výstupů z konce měsíce listopadu 2013, Česká republika na tento uspokojivý stav naváže i v nejbližším horizontu, neboť transpoziční deficit zůstane i v následujícím hodnocení Komise nezměněn, tj. opět nepřesáhne výše 0,4 %.

Na těchto dobrých výsledcích se významnou měrou podílel důraz na důsledné dodržování všech lhůt a pravidel stanovených v implementační metodice, která upravuje rámec pro zajištění řádného a včasného plnění legislativních závazků vyplývajících z práva Evropské unie v České republice.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie [F] fotogalerie