Aktuálně

7. 6. 2010 16:54

Vláda schválila kompenzaci slev na jízdném ve výši sto milionů korun

Kabinet dnes dále schválil závěry NKÚ ke kontrolním akcím na ministerstvu financí, zahraničních věcí či zemědělství.

Ministři projednali návrh na kompenzaci slev na jízdném provozovatelům veřejné osobní dopravy. Návrh řešení předložili ostatním členům vlády ministři dopravy a financí. Vláda tento materiál projednávala již na své poslední schůzi 31. května. Ministerstvo dopravy požadovalo od vlády schválení částky ve výši dvou set milionů korun, kterou by bylo tyto kompenzace možné pokrýt. Kabinet však rozhodl o poskytnutí pouze sta milionů korun. Tuto částku by měl stát použít k náhradě ztráty, která vzniká poskytováním ze zákona povinných slev určitým skupinám cestujících.

Na dnešní schůzi kabinetu jednali ministři také o několika závěrech Nejvyššího kontrolního úřadu z kontrolních akcí. Nejvyšší kontrolní úřad se zabýval mimo jiné hospodařením ministerstva financí a ministerstva zahraničních věcí se státním majetkem či hospodařením s peněžními prostředky a majetkem státu Správy úložišť radioaktivních odpadů, které spadá do působnosti ministerstva průmyslu a obchodu. Vláda jednala také o stanovisku ministerstva zemědělství, které v závěru z kontrolní akce NKÚ ve Státním zemědělském intervenčním fondu nalezlo určité nesrovnalosti a bude jej dále řešit. Ostatní ministerstva se závěry prověrek Nejvyššího kontrolního úřadu souhlasí. Ve výsledcích kontrol se vyskytují spíše drobné chyby.

Vláda dnes dále schválila návrh ministerstva průmyslu a obchodu na snížení zálohy na některé skleněné láhve. Návrh stanovuje stejnou tříkorunovou zálohu pro všechny vratné pivní láhve o objemu 0,5 litru s typizovaným korunkovým uzávěrem. Dojde také ke snížení zálohy na láhev pro minerální vodu o objemu 0,7 litru, a to ze stávajících tří korun na jednu korunu. Návrh, který nabude účinnosti k 1. srpnu tohoto roku, reaguje na změny situace na trhu s nápojovými obaly. Navržená opatření neznevýhodňují žádnou skupinu subjektů působících v této oblasti podnikání ani nevyžadují výdaje z veřejných rozpočtů. Materiál ministerstva průmyslu a obchodu naopak předpokládá pozitivní dopad ve formě vyššího výběru daně z příjmů.

Ministr pro evropské záležitosti Juraj Chmiel dnes vládě předložil Národní cíle, které Česká republika odešle do Bruselu na základě strategie Evropa 2020. Unie k těmto cílům vytyčila procentuální limity, kterých chce v daných oblastech dosáhnout. Podle premiéra Jana Fischera potřebuje materiál ještě diskuzi a předpokládá se, že se stane předmětem velmi komplikované debaty. „I po projednání se sociálními partnery posíláme do Bruselu dokument jen v nejnutnějším rozsahu s vědomím toho, že debata jak evropská, tak národní o tomto problému bude pokračovat,“ uvedl na tiskové konferenci předseda vlády.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie [F] fotogalerie