Aktuálně

28. 6. 2010 17:11

Vláda schválila offsetová pravidla

Kabinet premiéra Jana Fischera se dnes také opět vrátil k projednávání případu pozemků pro dostavbu dálnice D11

Vláda dnes vyhověla ministryni školství Miroslavě Kopicové s žádostí o peníze na odškodnění vysokoškolských studentů, kteří v období komunistického režimu, v letech 1948 až 1956, nemohli z politických důvodů svá studia dokončit. Jako kompenzaci od státu dostanou 100 tisíc korun. Ministerstvo školství registruje celkem asi tisícovku takto poškozených bývalých studentů, což je dvojnásobek oproti původnímu předpokladu. Ministerstvo mělo k finančním kompenzacím připravenou částku ve výši padesáti milionů korun. Kvůli navýšení počtu poškozených ale muselo požádat vládu o schválení dalších 25 milionů korun.

Ministři dále schválili úpravu pravidel pro realizaci programů průmyslové spolupráce. Zásady se týkají offsetové praxe schválené vládou v lednu roku 2005. Podle nich by měl nyní zahraniční dodavatel splnit hodnotu programu v maximální výši 100 % zakázky bez DPH. Ministerstvo průmyslu a obchodu se tak snaží zamezit překročení objemu zbrojních kontraktů, kterých se tato úprava týká.

Ministr průmyslu a obchodu Vladimír Tošovský dnes informoval ostatní členy vlády o stavu bezpečnosti v hornictví za uplynulý rok. Zprávu, která obsahuje hodnocení stavu bezpečnosti práce a bezpečnosti provozu v organizacích vykonávajících hornickou činnost a v organizacích nakládajících s výbušninami, předkládal ministr společně s předsedou Českého báňského úřadu Ivem Pěgřímkem. V roce 2009 se podle zprávy v tomto průmyslovém odvětví přihodilo celkem sedm smrtelných pracovních úrazů.

Vláda, která je od pátku v demisi, se dnes opět vrátila k projednávání případu pozemků pro dostavbu dálnice D11 z Prahy do Hradce Králové. Další postup bude ještě projednávat. Ve čtvrtek se měl uskutečnit podpis vládou schválených smluv ze strany farmářky Havránkové. Ta se však nedostavila, přestože vláda stanovila jako poslední možný termín k podpisu smluv čtvrtek 24. června. Ludmila Havránková uvedla jako příčinu své nepřítomnosti zdravotní důvody. Ministerstvo dopravy navrhlo, aby termín určila sama statkářka.

V otázce účasti ČR v Evropské vesmírné agentuře se vláda usnesla, že nově vznikající Výbor pro kosmické aktivity vlády České republiky (VKA), který by měl zahájit svou činnost do konce září tohoto roku, bude působit v rámci ministerstva zahraničních věcí. Vláda rovněž uložila ministryni školství, aby nadále reprezentovala Českou republiku ve vztahu k Evropské kosmické agentuře.  

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie [F] fotogalerie