Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

28. 11. 2011 12:32

Vláda zaktualizuje seznam dopingových látek

Vláda ve středu svým nařízením upřesní seznam dopingových látek a metod, seznam jedů či omamných látek.

Ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil navrhuje vládě vydat nařízení, které by pro účely trestního zákoníku stanovilo ty látky s anabolickým a hormonálním účinkem, které vykazují dopingový účinek. Stejně tak navrhuje určit rostliny a houby obsahující omamnou nebo psychotropní látku a omamné či psychotropní jedy.

Návrh stanoví dopingové metody a látky

Návrhy určují také množství dané látky, rostliny či houby, které bude považováno za větší než malé.

Jednotlivé novely zavádějí změny především technického charakteru. Nemají tedy vliv na věcnou stránku právního předpisu. Nutnost těchto úprav ale žádá praxe, zejména pak orgány činné v trestním řízení.

Jedná se zejména o zařazení některých látek do příslušných kategorií právní normy, které se vyskytují v jiné podobě než jaké seznam uvádí. Na zakázanou látku je ale v těle přemění až metabolismus.

Změní se metodika určení hmotnosti konopí

Jeden z návrhů upravuje také postup při stanovení obsahu účinné látky konopí. Dosavadní právní úprava totiž nerespektuje, že se látka nachází pouze v některých částech rostliny. Novela proto navrhuje změnit formulaci, která by tento postup vystihovala.

Novela se zabývá také posouzením, které pěstování rostlin a hub obsahujících omamné či psychotropní látky může být považováno za neoprávněné.

Seznam zneužívaných látek se rozšíří

V souvislosti s nedávným přijetím novely zákona o návykových látkách, jež rozšířila jeho přílohy o dalších 33 zneužívaných syntetických látek, navrhuje ministerstvo spravedlnosti tento seznam omamných a psychotropních látek, přípravků a jedů aktualizovat. Jedná se především o technické změny, jako například změny názvosloví nebo čísel.

Na tvorbě návrhu se podílela řada expertů, a to například z Národní protidrogové centrály, Antidopingového výboru ČR, 1. lékařské fakulty Univerzity Karlovy, Institutu kriminologie a sociální prevence či ministerstev zdravotnictví a vnitra.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Související zprávy

Fotogalerie [F] fotogalerie