Aktuálně

2. 5. 2011 14:41

Vláda zhodnotí podporu filmového průmyslu

Kabinet se ve středu 4. května bude zabývat vyhodnocením Programu podpory filmového průmyslu za rok 2010, které předkládá ministerstvo kultury.

Cílem programu je především podpora filmové produkce v České republice a zvýšení konkurenceschopnosti českého filmového průmyslu v evropském i světovém měřítku. Ministerstvo po jeho zavedení zaznamenalo několikanásobný nárůst zájmu o natáčení na českém území. Jedná se pak především o zahraniční filmové společnosti, z nichž část dokonce plánuje, že do Česka přesune své kanceláře.

Program podpory filmového průmyslu poskytl českým i zahraničním štábům v loňském roce dotaci 178 milionů korun. Program totiž umožňuje vracet producentům natáčejícím v České republice dvacet procent uznatelných nákladů.

Program musí být konkurenceschopný nejen s obdobnými programy států EU, ale i programů mimo Evropu např. Nového Zélandu, Kanady a samotných USA,“ uvádí předkládací zpráva. Přesto mají výsledky podle celkového vyhodnocení programu pozitivní dopad na veřejné rozpočty. Čistý celkový výnos pak podle výpočtů ministerstva kultury činí téměř sedm milionů korun.

Kromě výnosů do státní pokladny má program také nepřímé dopady na ostatní ekonomická odvětví. Díky filmové produkci v České republice se zvýšila poptávka po řadě dodavatelských služeb, nabídka pracovních míst, ale byl zaznamenán i vyšší zájem o turismus v Česku či rozvoj exportu.

Program vykázal i pozitivní vliv na propagaci České republiky v zahraničí. Tu zvyšuje mimo jiné i přítomnost filmových hvězd z USA či Indie. Zejména indická filmová produkce pak utratila v České republice více než pětinu z celkového rozpočtu 200 milionů korun, zaměstnala desítky českých filmových profesionálů a stovky komparzistů.

Program podpory filmového průmyslu schválila na podzim roku 2009 vláda kvůli stavu filmového sektoru, který v letech 2002 až 2008 zaznamenal prudký pokles objemu zahraničních filmových produkcí. Program byl spuštěn v červnu loňského roku, kdy byl odsouhlasen Evropskou komisí.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie [F] fotogalerie