Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

12. 1. 2009 17:46

Vládu opouštějí čtyři ministři, premiér jim poděkoval za jejich práci

Strakova akademie, sídlo Úřadu vlády České republiky
Strakova akademie, sídlo Úřadu vlády České republiky
Změny ve složení vlády dnes oznámil na tiskové konferenci po zasedání kabinetu premiér Mirek Topolánek.

Vládu opouští vicepremiér a ministr pro místní rozvoj Jiří Čunek, ministr zdravotnictví Tomáš Julínek, ministr dopravy Aleš Řebíček a ministryně pro lidská práva Džamila Stehlíková. Premiér všem odcházejícím ministrům poděkoval za jejich práci.

„Děkuji především Jiřímu Čunkovi, jako předsedovi koaliční strany, že povýšil zájmy celku nad své zájmy osobní. Je to historické rozhodnutí a významný precedent, který jak věřím, povede ke zlepšení politické kultury v České republice," řekl předseda vlády k odchodu vicepremiéra a ministra Jiřího Čunka.

Džamile Stehlíkové premiér poděkoval za práci ministryně, která poprvé v historii ČR vedla agendu lidských práv a podle předsedy vlády svedla nelehký souboj o prestiž v této oblasti s ostatními resorty. Premiér také poděkoval za vedení rezortu dopravy Aleši Řebíčkovi, ten vnesl do dopravy „odborný a neideologický přístup".

„Nakonec, nikoliv však v poslední řadě, děkuji Tomáši Julínkovi, který jako vůbec první český ministr zdravotnictví dokázal připravit a prosadit nutné a někdy i nepopulární změny v rezortu. Díky jeho práci je dnes zdravotní péče v ČR dostupnější, solidárnější a systém zdravotního pojištění je poprvé od svého vzniku stabilní a skýtající občanům záruky, že se jim včas a v dostatečném rozsahu dostane nejmodernější zdravotní péče," řekl na tiskové konferenci premiér, podle kterého výměna ministra zdravotnictví byla jedna z nejtěžších osobních rozhodnutí Mirka Topolánka ve funkci předsedy vlády.

Nové ministry, kteří nahradí ty odcházející, premiér představí v následujících dnech.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie [F] fotogalerie