Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

6. 2. 2008 9:43

Vysoký americký představitel Richard Barth dnes v Praze jednal o vízech

"Česko a Spojené státy se přiblížily k závěrečným dohodám o bezvízovém styku," uvedl ve středu 6. února Richard Barth. Úplnému odstranění všech překážek v bezvízovém styku podle Bartha brání podle pouze zavedení elektronického systému ETA. Ten by mohl začít fungovat na přelomu srpna a září.

Zástupce amerického ministerstva pro vnitřní bezpečnost Richard Barth dnes v Praze jedná s našimi představiteli o bezvízovém styku ČR s USA. Naplánované jsou schůzky mimo jiné s ministrem zahraničí Karlem Schwarzenbergem, ministrem vnitra Ivanem Langerem a vicepremiérem Alexandrem Vondrou.

Podle americké strany ke zrušení vízové povinnosti by Česká republika měla do konce funkčního období prezidenta George Bushe (leden 2009) splnit všechna potřebná technická opatření. Jedním z důležitých kroků pro bezvízový styk s USA je uzavření česko-amerického Memoranda o porozumění v oblasti hraniční bezpečnosti.

Zástupce amerického Ministerstva pro vnitřní bezpečnost byl do funkce jmenován 28. srpna 2006. Richard Barth je hlavním koordinátorem postupů mezi jednotlivými složkami úřadu a státními a federálními agenturami. Před nástupem na Ministerstvo pro vnitřní bezpečnost Richard Barth působil ve společnosti Motorola jako korporátní viceprezident a ředitel domácí a bezpečnostní strategie. V době, kdy úřad prezidenta Spojených států amerických zastával George H. W. Bush, pracoval Barth jako člen Národní bezpečnostní rady (se zaměřením na obchod a technologie). Richard Barth získal doktorát na Marylandské univerzitě v oboru anorganické chemie, bakalářské studium ukončil na Franklin and Marshall College.

Pod Ministerstvo pro vnitřní bezpečnost spadá dalších 13 oddělení, která mají na starost mj. boj s terorismem, problematiku imigrace, udělování azylu a statutu uprchlíka, kybernetickou bezpečnost a také Visa Waiver Programme. V programu je dosud zahrnuto 27 států, dalších 13 je ve stavu vyjednávání. Česká republika je právě jednou se zemí, která usiluje o zařazení do výše jmenovaného programu, který upravuje podmínky bezvízového styku mezi smluvními stranami.

Experti pracovali na tzv. Memorandu o porozumění o zapojení ČR do Visa Waiver Program, jehož text téměř dokončili.

Jde o politický dokument, který zakotvuje spolupráci na bázi reciprocity, rovnosti a upřímnosti. Memorandum respektuje národní legislativu a závazky České republiky plynoucí ze členství v Evropské unii. „Jsem velice šťastný, že jsme našli společné stanovisko ohledně znění memoranda. Jsem přesvědčen, že je to nejen služba českým občanům, ale i občanům celé Evropské unie. A to díky důslednému, ale přátelskému jednání se Spojenými státy,“ uvedl po setkání s Richardem Barthem ministr Schwarzenberg. Předpokládáme, že jednání o memorandu ukončí premiér Mirek Topolánek v rámci své únorové návštěvy Spojených států. Dnešní konzultace totiž ukázaly, že pro Českou republiku by neměl být problém americké legislativní podmínky pro zrušení víz v dohledné době splnit, uvádí Ministerstvo zahraničních věcí v detailní zprávě o jednání na svých stránkách.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie [F] fotogalerie