Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

12. 8. 2020 15:07

Vztahy ČR a USA jsou nadstandardní, uvedl premiér Babiš po jednání s ministrem zahraničí USA Mikem Pompeem

Premiér Andrej Babiš přivítal amerického ministra zahraničních věcí Mikea Pompea před Kramářovou vilou, 12. srpna 2020.
Premiér Andrej Babiš přivítal amerického ministra zahraničních věcí Mikea Pompea před Kramářovou vilou, 12. srpna 2020.
Předseda vlády Andrej Babiš přijal ve středu 12. srpna 2020 v Kramářově vile ministra zahraničí Mikea Pompea. S šéfem americké diplomacie premiér probíral především otázky rozvoje obchodních vztahů, mezinárodní bezpečnosti a obranné spolupráce i aktuální problémy způsobené pandemií koronaviru.

Druhý den oficiální návštěvy České republiky přijal ministra zahraničí USA Mikea Pompea předseda české vlády Andrej Babiš. Na jednání obou delegací v Kramářově vile, kterého se za českou stranu zúčastnili také místopředseda vlády a ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček a ministr obrany Lubomír Metnar, řešili politici především vzájemné obchodní vztahy USA s Českou republikou i Evropskou unií, otázky mezinárodní bezpečnosti včetně problematiky kybernetické bezpečnosti a vyměnili si i zkušenosti s bojem proti pandemii koronaviru.

„Jsem velice rád, že pan ministr zahájil svou cestu po Evropě právě v Praze, kde je poprvé. A jsem také velice rád, že pan ministr Pompeo je již třetí ministr Spojených států amerických, který během mé vlády navštívil Českou republiku,“ uvedl premiér Andrej Babiš a připomněl i své dvě cesty do USA. „Naše vztahy jsou velice dobré a nadstandardní,“ konstatoval. USA jsou a i do budoucna budou důležitým strategickým partnerem ČR.

Za hlavní téma jednání z české strany označil předseda vlády vzájemné obchodní vztahy obou zemí i obchodní vztahy USA a Evropské unie. „Máme obrovský potenciál, co se týče našich obchodních vztahů. Minulý rok jsme navýšili o šest procent náš obrat a dostali jsme se téměř na 9,4 miliardy dolarů. Takže mi velice leží na srdci, že se nám nepodařilo, a teď mluvím za Evropu, dokončit obchodní dohodu. Myslím, že je to důležité, abychom se k tomu vrátili, abychom se snažili dosáhnout obchodní dohody,“ zdůraznil premiér Babiš.

Předseda vlády s ministrem zahraničních věcí USA probírali i aktuální situaci s pandemií koronaviru a možnou spolupráci obou zemí ve farmaceutickém průmyslu při vývoji nové vakcíny, diskutovali i možnosti v obranné spolupráci a probírali i aktuální zahraničně-politická témata, například vztahy s Ruskem a s Čínou.

„Debata byla fajn a myslím, že si rozumíme a že víme, v čem chceme spolupracovat. Jsme velice rádi a ještě jednou děkuji,“ shrnul jednání předseda vlády.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie

Související zprávy

Fotogalerie [F] fotogalerie