Aktuálně

10. 10. 2008 14:04

Zemědělci dostanou od vlády dvě miliardy na dorovnání přímých plateb

Miliardu z Pozemkového fondu, k tomu maximálně miliardu z rezervy ministerstva zemědělství a další až půl miliardu z nevyplacených přímých plateb. Takovou nabídku dnes dal zemědělcům předseda vlády Mirek Topolánek po dnešním jednání se zástupci profesních zemědělských sdružení, ministrem zemědělství Petrem Gandalovičem a náměstkem ministra financí Eduardem Janotou. Zpráva nabízí zvukový záznam tiskové konference a její přepis.


Premiér: Našli jsme několik řešení jak uspokojit potřeby zemědělců s ohledem na konkurenceschopnost českého zemědělství v rámci EU 
Premiér M. Topolánek "Našli jsme řešení, které neznamená zvýšení výdajů v příštím roce, ale přesun v rámci připraveného rozpočtu a přesun prostředků z letošního roku na rok příští. A v konečném důsledku to bude znamenat téměř stoprocentní naplnění toho, co na přímé platby z národních zdrojů má jít," uvedl předseda vlády Mirek Topolánek. Premiér Mirek Topolánek dnes po jednání s Agrární komorou, Asociací soukromých zemědělců, Mladými agrárníky a Svazem marginálních oblastí přislíbil přesuny v kapitole zemědělství, které nenavýší saldo státního rozpočtu. Miliardu lze přesunout z Pozemkového fondu, z privatizace státní půdy, musí to ale nejdřív schválit poslanecká sněmovna. Další až miliardu ponechá v resortu zemědělství ministerstvo financí z nevyčerpaných programů strukturálních fondů z minulého programovacího období. Maximálně půl miliardy lze ještě použít z přímých plateb na rok 2008, které nebyly vyčerpány z důvodu pohybů kurzu eura vůči koruně.

Zemědělci původně požadovali na dorovnání přímých plateb 2,8 mld., částka revidovaná ministerstvem financí vzhledem k vývoji kurzu zněla na 2,6 mld. „Dorovnaná platba na hektar tak činí 4470 korun, což je víc než loni. Pokládám tuto nabídku za v současné ekonomické situaci za velmi vstřícnou a nevidím k protestům důvod,” řekl po schůzce ministr zemědělství Petr Gandalovič. Zda protestní akci plánovanou na pondělí 13. října na 7 ráno zruší, se chce vedení Agrární komory ještě poradit.

gandalovič_ministr_zemedelstviAsociace soukromých zemědců to považuje za maximum možného a od případného protestu se co nejdůrazněji distancuje,” prohlásil předseda asociace Stanislav Němec. Stejný názor vyjádřili i zástupci Svazu marginálních oblastí a Mladých agrárníků. Jejich prezident Pavel Moulis zdůraznil, že navržené úpravy garantují stejnou úroveň plateb top-up jako letos a novela daňového zákona navíc přinese zemědělcům dlouhodobý pozitivní finanční efekt.

S výsledky jednání nebyla spokojena pouze Agrární komora ústy svého prezidenta Jana Veleby. Podle něj požadují zemědělci 2,8 miliardy korun na dorovnání plateb, navíc jednání podle Veleby přišlo pozdě s tím, že v pátek už pondělní demonstraci odvolat nepůjde.

Premiér i ministr takové stanovisko Agrární komory nechápu. Nejen z toho důvodu, že po dosažení dohody je otázka zastavení příprav demonstrace „v éře mobilních technologií dílem okamžiku“, ale také proto, že jednání Poslanecké sněmovny, na kterém bude projednáván pozměňovací návrh o dani z nemovitosti, bude zahájeno až po volbách - 21. října. Plánovaná demonstrace je podle premiéra vzhledem k dosaženým výsledkům jednání nejen zbytečná, ale především zkomplikuje každodenní život všem občanům.

Přepis tiskové konference naleznete na této stránce.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Připojené dokumenty

Fotogalerie [F] fotogalerie