Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Očekáváné události

3. 12. 2018 16:33

4.-5. prosince 2018: Premiér Babiš navštíví Marocké království a bude jednat s marockým premiérem Otmáním

Předseda vlády ČR Andrej Babiš odletí v úterý 4. prosince 2018 na oficiální návštěvu Marockého království. V Rabatu bude jednat s předsedou marocké vlády Saad Dinem El Otmáním především o hospodářské spolupráci a otázkách spojených s migrací. Setká se také s předsedy obou komor marockého parlamentu. Další den se delegace přesune do Casablanky na česko-marocké podnikatelské fórum. Předsedu vlády doprovází i ministryně průmyslu a obchodu Marta Nováková, která během návštěvy podepíše se svým marockým protějškem mezivládní dohodu o hospodářské spolupráci.

Předseda vlády ČR se po uctění památky Mohameda V., prvního krále od vyhlášení marocké nezávislosti v roce 1956, setká s předsedou vlády Marockého království Saad Dinem El Otmáním. Mezi hlavní témata jednání budou patřit ekonomické vztahy, a to jak z hlediska rychle rostoucí obchodní výměny, tak i s ohledem na příležitosti pro investiční a průmyslovou spolupráci českých a marockých společností. Předsedové vlád budou hovořit i o otázkách spojených s nelegální migrací s ohledem na skutečnost, že přes Maroko vede v současnosti nejvytíženější migrační trasa z Afriky do EU. Zmíněna by měla být i spolupráce v oblasti obrany, zdravotnictví, vědy a kultury.

Následovat bude plenární zasedání obou delegací, které bude završeno podpisem Rámcové dohody o hospodářské a průmyslové spolupráci ministry průmyslu a obchodu za přítomnosti obou premiérů. Během úterního večera se předseda vlády setká také s předsedou Komory poradců Marockého království Hákimem Benšamašem a uvede vernisáž obrazů česko-slovenské malířky Ireny Stanislavové.

Ve středu 5. prosince bude předseda vlády jednat s předsedou Národního shromáždění Marockého království Habíbem El Malkím a také s marockým ministrem zemědělství Azízem Achanušem. Posléze se delegace pod vedením premiéra Babiše přesune vysokorychlostním vlakem z Rabatu do Casablanky, kde zahájí česko-marocké podnikatelské fórum.

Termín

4.–5. prosince 2018

Místo

Marocké království – Rabat, Casablanca

Program

4. prosince 2018

  • 11.30 – ceremoniál položení věnců k hrobce Mohameda V. a Hasana II.
  • 13.30  – společný oběd předsedy vlády ČR s podnikatelskou delegací ČR a marockými hosty
  • 15.00 – setkání předsedy vlády ČR Andreje Babiše s předsedou vlády Marockého království Saad Dinem El Otmáním
  • 18.00 – slavnostní zahájení výstavy obrazů od Ireny Stanislavové "Barvy živých tónů" u příležitosti oslav 100. výročí republiky v Národním divadle Mohameda V.

5. prosince 2018

  • 10.00 – setkání s ministrem zemědělství, mořského rybolovu, rozvoje venkova, vodního a lesního hospodářství Azízem Achanušem
  • 11.00 – setkání s předsedou Sněmovny reprezentantů Habíbem El Malkím
  • 14.00 – zahájení Česko-marockého podnikatelského fóra za účasti předsedy vlády ČR Andreje Babiše

Kontakt pro média

Marcela Svobodová, Odbor komunikace Úřadu vlády ČR, +420 702 138 689

 

Odbor komunikace Úřadu vlády ČR
Tiskové oddělení
e-mail: tiskove@vlada.cz
telefon: 22400 2058/2059/2316/2596/2625
www.vlada.cz | twitter.com/strakovka | facebook.com/uradvlady

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X