Očekáváné události

4. 11. 2022 12:24

9. listopadu 2022: Slavnostní setkání "30 let činnosti Rady vlády" za účasti předsedy vlády ČR Petra Fialy

Rada pro výzkum, vývoj a inovace (RVVI), které předsedá ministryně Helena Langšádlová, pořádá ve středu 9. listopadu 2022 slavnostní setkání u příležitosti 30. výročí vzniku poradního orgánu vlády v oblasti výzkumu, vývoje a inovací. Vzpomínková akce proběhne za účasti premiéra Petra Fialy, emeritních předsedů RVVI a dalších významných hostů a osobností české vědy a výzkumu v historických prostorách Strakovy akademie.

Usnesením vlády ze dne 16. září 1992 byl v návaznosti na zákon č. 300/1992 Sb., zákon České národní rady o státní podpoře vědecké činnosti a vývoje technologií, zřízen nový poradní orgán vlády – Rada vlády ČR pro vědeckou činnost a vývoje technologií.

V průběhu 30 let se v jednáních a výstupech činnosti tohoto grémia, na nějž navazuje stávající RVVI, zrcadlí svět výzkumu, vývoje a inovací u nás i vývoj vztahů mezi jeho jednotlivými aktéry – od budování základních principů jeho fungování, zavádění jednotlivých prvků podpory a přípravy strategických a koncepčních dokumentů, přes zásadnější systémové reformy a změny způsobu hodnocení, až k popularizaci vědy prostřednictvím nejrůznějších ocenění.

Setkání bude příležitostí si připomenout nejdůležitější milníky a události nejen „ze života“ Rady, ale také diskutovat o roli výzkumu, vývoje a inovací v dnešní době.

Rada zabezpečuje zejm. přípravu Národní politiky výzkumu, vývoje a inovací; hodnocení výzkumných organizací (vysokých škol, resortních výzkumných organizací a Akademie věd ČR) dle platné metodiky (M17+); zpracování priorit aplikovaného výzkumu, vývoje a inovací (VaVaI); pravidelné roční analýzy a hodnocení stavu VaVaI v ČR a jejich srovnání se zahraničím; správu a provoz informačního systému VaVaI; zpracování stanovisek k materiálům předkládaným vládě za oblast vědy a výzkumu; jednání s poradními orgány Evropských společenství a s radami pro VaVaI jednotlivých členských států Evropských společenství i dalších zemí, či zpracování návrhu celkových výdajů státního rozpočtu na VaVaI vč. střednědobého výhledu. Při plnění úkolů Rada spolupracuje s ústředními správními úřady a institucemi zabývajícími se výzkumem a vývojem.

Termín:

9. listopadu 2022

Místo:

Úřad vlády, Nábř.Edvarda Beneše 4, Praha 1

Program:

16.45 - tisková konference (čas tiskové konference se může měnit s ohledem na průběh jednání)

Pro účast na tiskové konferenci je nutná akreditace nejpozději do úterý 8. listopadu 2022 do 18.00 hod. na email akreditace@vlada.cz. Více informací na http://www.vlada.cz/cz/media-centrum/akreditace-pro-media-126100/. Podmínkou účasti na tiskové konferenci je společenský oděv.

Kontakt pro média:

Vendula Kodetová, 702 129 834, kodetova.vendula@vlada.cz
 

Odbor komunikace Úřadu vlády ČR
e-mail: tiskove@vlada.gov.cz
telefon: 22400 2058/2059/2596/2625
www.vlada.cz | twitter.com/strakovka | facebook.com/uradvlady

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X