Aktuálně

22. 12. 2010 13:07

Vláda zatím nestanoví datum přijetí eura

Nečasův kabinet dnes projednal plnění maastrichtských konvergenčních kritérií a schválil vytvoření kanceláře finančního arbitra.

„Vláda se usnesla, že zatím nestanoví datum pro vstup do eurozóny. V průběhu roku 2011 vláda nebude usilovat o vstup do mechanismu směnných kurzů ERM II,“ řekl premiér.

Česká republika plní kritérium cenové stability a dlouhodobých úrokových sazeb. Kritérium udržitelnosti veřejných financí ČR neplní v důsledku vysokého deficitu veřejných rozpočtů.

Vláda dnes také odsouhlasila vytvoření Kanceláře finančního arbitra jako organizační složky státu. Finančního arbitra bude na návrh ministra financí jmenovat vláda.

„Navrženo je rozšíření působnosti finančního arbitra na spory vznikající například v souvislosti s poskytováním spotřebitelského úvěru mezi spotřebiteli na straně jedné a věřiteli či zprostředkovateli na straně druhé,“ řekl předseda vlády.

Finanční arbitr bude také řešit spory vznikající z kolektivního investování mezi investičními fondy nebo investičními společnostmi na straně jedné a investory, kteří jsou zároveň spotřebiteli, na straně druhé.

Nečasův kabinet také schválil limit výše účasti státního rozpočtu pro rok 2011 na dotování výkupních cen elektřiny z obnovitelných zdrojů. Nařízení je vydáváno v souladu s novelou zákona o podpoře výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů energie.

„Limit je stanoven v intencích politické dohody na 11,7 mld. Kč. Nařízení vlády stanoví pouze limit prostředků ze státního rozpočtu pro poskytnutí dotace na úhradu vícenákladů spojených s podporou elektřiny z obnovitelných zdrojů,“ dodal Petr Nečas.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie [F] fotogalerie