Tiskové konference

12. 11. 2010 13:31

Brífink Petra Nečase ke spekulacím týkajících se náměstka ministra financí Martina Bartáka, 12. listopadu 2010

Petr Nečas, předseda vlády ČR:

Pokládám dnešní nařčení proti panu Martinu Bartákovi zveřejněná dnes v médiích za závažná.

Nebudu se pouštět do spekulací, zda jsou pravdivá nebo nejsou. Tady musí proběhnout důsledné prošetření. Orgány činné v trestním řízení musí konat velmi rychle, protože se jedná o závažné nařčení a navíc nařčení, které má jistý zahraničněpolitický rozměr, protože může narušit naše vztahy s blízkým spojencem v rámci Severoatlantické aliance. Celé šetření musí být prováděny na základě principu „padni, komu padni“.

Poté, co pan ministr financí Kalousek sdělil dnes dopoledne, že o panu
Bartákovi rozhodne až poté, co skončí vyšetřování, tak jsem se s ním neprodleně spojil a jasně jsem sdělil, že nepovažuji za přijatelné, aby pan Barták byl činný ve svém úřadu v době, dokud neskončí prošetření tohoto závažného nařčení.

Pokládám za jediné možné a správné řešení, že po dobu šetření bude pan Martin Barták mimo službu.

Chci v této souvislosti připomenout, že tady zaznívají velmi často nepřesné informace médií. Martin Barták nikdy nebyl a není členem Občanské demokratické strany a jako náměstek ministra financí není nominantem ODS.

Úřadující předseda ČSSD Bohuslav Sobotka dnes promarnil dobrou příležitost mlčet. V období let 2001 až 2004, kdy byl prvním místopředsedou vlády sociální demokracie, až 80% objemu všem armádních zakázek na ministerstvu obrany probíhalo bez výběrových řízení, tzn. zadáním jednomu dopředu vybranému zájemci.

Útok Bohuslava Sobotky na současnou vládu v souvislosti s touto kauzou je tedy falešný a naprosto nesmyslný.

Pokud chtěl pan Sobotka něco říct, měl se především omluvit za prohřešky vlád sociální demokracie, která používala systém bez výběrového řízení a systém založený velmi pravděpodobně na korupci za naprosto samozřejmý a vlastně ho zavedla.

Připomínám mimochodem, že tentýž pan Cabaniss, tehdy jako velvyslanec Spojených států amerických, si v roce 2005 stěžoval dopisem na neprovedení výběrových řízení a zadání velmi závažných zakázek v hodnotách několika miliard korun, které se týkaly například dělostřeleckého radiolokátoru nebo protiletadlového raketového systému.

Mohl bych vyjmenovat celou řadu dalších kauz. Mimochodem zahraniční autoritou, britským protikorupčním úřadem jednoznačně konstatovanou skutečností je, že v kauze Gripen proběhla korupce, kdy to prošetřili zahraniční vyšetřovatelé.

Tady musím jednoznačně říci, že vláda pod mým vedením změní pravidla pro zadávání veřejných zakázek a nebude žádné kauzy zametat pod koberec. Nebude se dít to, co se dělo za vlád sociální demokracie, že se dávaly závažné zakázky bez výběrového řízení, když vypukl nějaký skandál, tak se zametl pod koberec a vlastně se nikomu nic nestalo. Mimochodem jeden z nejdůležitějších aktérů tohoto období sociální demokracie pan Tvrdík je nadále vysoce aktivním činitelem v rámci sociální demokracii.

Nikdo nemůže zpochybnit, že budeme dělat a děláme v boji proti korupci jasné a zřetelné kroky.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Zvuková příloha

Brífink Petra Nečase ke spekulacím týkajících se náměstka ministra financí Martina Bartáka, 12. listopadu 2010

Související zprávy