Tiskové konference

5. 4. 2012 15:36

Brífink po jednání premiéra Nečase se zástupci VV, 5. dubna 2012

Michal Schuster, tiskový mluvčí vlády ČR: Dobré odpoledne, dámy a pánové. Začíná brífink po bilaterálním jednání premiéra Petra Nečase se zástupci strany Věci veřejné. Pane premiére, prosím, máte slovo.

Petr Nečas, předseda vlády ČR: Dobrý den, dámy a pánové. Dnes jsem jednal i se zástupci strany Věci veřejné. Zdůraznil jsem jim, že za klíčové považuji to, aby vláda byla schopna uskutečňovat svoji rozpočtově zodpovědnou politiku. To znamená dohodu nad rozpočty pro rok 2013 a 2014 včetně nezbytných legislativních změn, protože to vyžaduje úpravu jak příjmové, tak výdajové strany státního rozpočtu. Stejně tak, že je naprosto legitimní, vzhledem k tomu, že se blíží polovina volebního období, aby vládní koalice provedla revizi vládního programového prohlášení, protože je evidentní, že někde z časových důvodů, někde z důvodů rozpočtových některé cíle nebude možné naplnit. Já považuji za důležité, aby se na tomto v úterý koalice shodla, protože jedině pak má význam pokračovat v této koaliční spolupráci. Mimo jiné i tak, aby ve středu vláda České republiky mohla schválit ten základní koncept rozpočtových změn, které umožní redukovat deficity veřejných rozpočtů pro roky 2013 a 2014. Současně jsem zástupcům strany Věci veřejné oznámil, že naše představa revize programového prohlášení odmítá měnit priority, vpisovat nové věci a podobně, že prostě chceme pouze toto i k veřejnosti otevřené a férové konstatování, že ten a ten úkol prostě nesplníme. Řekl jsem také, že na té dohodě o rozpočtech a jejich schválení středeční vládou trváme a podmiňujeme svoji účast v tomto koaličním projektu. Takže tolik úvodem.

Michal Schuster, tiskový mluvčí vlády ČR: A nyní je prostor pro vaše dotazy.

ČTK, Jakub Dospiva: Pane premiére, co vám na to řekli?

Petr Nečas, předseda vlády ČR: Probírali jsme tyto věci a já řeknu velmi otevřeně, uvidíme v úterý. Teoreticky Věci veřejné můžou vzkázat, že na to jednání vůbec nepřijdou, protože s tímto přístupem nesouhlasí. Teoreticky se v úterý nemusíme dohodnout, ale pak to má všechno jeden jednoznačný dopad, a sice to že minimálně Občanská demokratická strana bude považovat tento koaliční projekt za ukončený a ve středu výkonná rada ODS na můj návrh a návrh grémia bude projednávat způsob spuštění primárních voleb a vyvolání předčasných voleb, na konci dubna hlasování poslanecké sněmovny a předpokládám, že budu pověřen jednat s předáky demokratických stran o vyvolání předčasných voleb.

Radiožurnál, Věra Masopustová: Pane premiére, já vím, že to není o pocitech, ale jaký jste měl pocit z toho, jakým způsobem zástupci Věcí veřejných vaše návrhy přijali. Jaká byla ta diskuze? Měl jste pocit, že to je spíš pro, nebo ještě vás čeká velký boj? Děkuji.

Petr Nečas, předseda vlády ČR: Paní redaktorko, není to o pocitech.

Reuters, Robert Miller: Já se chci jenom zeptat. Vy jste dneska a včera opakoval několikrát, že tím cílem na roky 2013 a 2014 je dosáhnout toho schodku deficitu pod 3 %, což je pro rok 2014 dost takové zmírnění, tam jste měli cíl 1,9 %. Tak se chci zeptat, jestli to je teda skutečně tak anebo jestli ta strategie, kterou máte, se nemění? Děkuji.

Petr Nečas, předseda vlády ČR: Tak já musím říci, že samozřejmě pro nás je klíčové plnění podmínek paktu stability a růstu, čili tzv. Maastrichtská kriteria, ale kvůli nám samým, ne kvůli Evropské unii. Navíc ta čísla se neustále dopřesňují. Já například můžu říci, že podle posledních indikativních údajů, které máme k dispozici, tak deficit veřejných financí za loňský rok nebyl 3,7 % HDP, ale byl zřejmě lepší. Takže tady žonglování o nějakých desetinkách procenta nemá příliš velký význam. Pro nás je zkrátka klíčové, aby ty deficity se ocitly pod třemi procenty HDP. Ano, v konvergenční strategii je pro rok 2014 1,9 %, ale řeknu velmi otevřeně, i vzhledem ekonomickému růstu, protože ta konvergenční strategie vznikla v době, kdy se předpokládal v průměru každý rok 2 % ekonomický růst. Tak je otázka, zda zrovna 1,9 za předpokladu, že loni byl 1,7, letos zřejmě bude nula, tak zda na tom máme jakýmsi způsobem stavět úplně všechno. Důležité je, aby to bylo pod třemi procenty a pokud možno samozřejmě, aby deficit na rok 2014 byl nižší, než deficit na rok 2013, to je klíčové.

MF Dnes, Jakub Pokorný: Já bych se chtěl zeptat, co říkáte jejich dalším požadavkům, které měli v tom usnesení grémia – bavit se o krizi na státním zastupitelství, v Lesích ČR? A potom vám ještě dluží nominaci ministra školství, protože chtějí anulovat ty škrty 2 miliardy ve školství.

Petr Nečas, předseda vlády ČR: Samozřejmě, každý z nás chce ledacos. Určitě i vy máte nějaká svá přání, představy a tužby. To neznamená, že se vám musí naplnit, to za prvé. Za druhé, já chci zopakovat, že z hlediska škrtů na ministerstvu školství se jedná o významné privilegium, protože tam ty škrty byly výrazně nižší, než ve zbývajících rezortech. Co se týče nového jména ministra školství. Ano, očekávám to jméno co nejdříve, ale otevřeně říkám, že není-li jasné do úterý a do středy, zda ta vláda vůbec bude existovat, tak to v tuto chvíli nepovažuji za věc, se kterou by stál a padal svět. Jinak jsem si vyslechl představy. Já jsem člověk naslouchající s tím, že jsem pouze zopakoval, že já cokoliv podmiňuji dohodou o rozpočtech, která musí být naplněna vládou ve středu. Všechny ostatní věci, ano, je legitimní nastolovat k projednání v koalici některé záležitosti. Toto jsou věci, které byly třeba nastoleny dříve. Bezesporu se budou scházet i koaliční orgány typu K9 a podobně, kde se to bude projednávat. Ale nesouvisí to s tím klíčovým testem, zda vláda bude pokračovat nebo ne. Buď bude dohoda o rozpočtech, v úterý se na tom shodneme, ve středu to schválí vláda, anebo vláda končí. Pak je jedno, jaké jsou další požadavky.

TV Prima, Jakub Vainlich: Pane premiére, bylo to pouze o tom, že jste tedy přednesl pouze ty své požadavky, nebo ty své představy, nebo se vám nějakým způsobem, ať je tedy Věci veřejné vezmou na vědomí, nebo to bylo i o tom, že tam bylo nějaké licitování o tom, kdo udělal někde možná nějaký ústupek? A ještě, jestli můžu, ještě jednu podotázku. Ta dnešní schůzka před tou úterní byla poslední, nebo Věci veřejné vás dejme tomu požádaly o to, aby se s vámi ještě před tím dejme tomu mohly sejít ještě?

Petr Nečas, předseda vlády ČR: Já jsem, jak jsem řekl, vyslechl i představy na celou řadu dalších záležitostí, nicméně závěr, který jsem oznámil, je ten, o kterém jsem tady mluvil. To znamená, jakékoliv další kroky jsou vázány na dohodu v úterý a ve středu. Nebude-li dohoda o rozpočtech, nemá význam o čemkoliv jiném se bavit. Co se týče dalších jednání, já jsem vyhlásil velikonoční příměří, takže jsem vyhlásil od pátku do pondělí povinné zpytování svědomí koaličních politiků a rozjímání. Přece jenom je to svátek znovuzrození, takže uvidíme v úterý, zda to zabralo.

TV Nova: Pane premiére, já bych si dovolil jednou otázkou odbočit trochu od tématu. Vám je podřízena Generální inspekce bezpečnostních sil. Budete nějakým způsobem žádat prověrku té události, která se odehrála v Krči, kdy členové inspekce stříleli? Navíc došlo tam k možnému ohrožení i civilistů?

Petr Nečas, předseda vlády ČR: Určitě očekávám, že mi pan ředitel podá náležitou zprávu. Já jsem s ním v kontaktu, takže očekávám, že budu informován o příčinách, důvodech a vyhodnocení celé události.

Lidové noviny, Eva Hoftrichterová: Pane premiére, tedy o rekonstrukci vlády, kterou požadují Věci veřejné, jste se zatím vůbec nebavili dnes?

Petr Nečas, předseda vlády ČR: Rekonstrukce vlády není na pořadu dne, nevidím k ní důvod. Je potřeba rekonstruovat jedno místo, a to je ministr nebo ministryně školství, mládeže a tělovýchovy.

Mediafax, Jan Kálal: Pane premiére, já bych se chtěl zeptat jenom. Po dopoledním jednání s TOP 09 bilaterálním jste vystoupil vy ve dvojici, teďka tady po bilaterálním jednání stojíte sám. Proč? A ještě podotázka k tomu. Zmiňoval jste rušení tří ministerstev. Už tak nějak probublalo, že by mělo jít o rezorty kultury, životního prostředí a místního rozvoje. Jaká by tady ta úspora měla být? Byť je to samozřejmě otázka, jestli vláda ještě bude existovat.

Petr Nečas, předseda vlády ČR: O konkrétních rezortech vůbec není rozhodnuto a vůbec to není na pořadu dne. My jsme si dali za úkol již dříve, vláda svým usnesením, do konce března shromáždit z jednotlivých rezortů náměty na redukci agend a úřadů, včetně ústředních orgánů státní správy, což jsou i ministerstva. My jsme to teď nějakým způsobem sbalili do jednoho balíčku. S vysokou pravděpodobností bude vytvořena vládní pracovní skupina, která na tom bude pracovat, ale to klíčové je, že musí dojít primárně k redukci agend. A teprve z redukce agend se může odvíjet případné zrušení toho nebo onoho rezortu. Rušení rezortu nemůže spočívat v tom, že se pouze formálně dvě ministerstva spojí do jednoho a přemaluje se někde tabulka, která označuje to ministerstvo, to by nemělo žádný význam. Tam musí být signifikantní úspora veřejných výdajů, pokud možno redukce dosahující, nebo blížící se velikosti té příslušné rezortní kapitoly.

Mediafax, Jan Kálal: Ještě proč tady nejsou zástupci Věcí veřejných?

Petr Nečas, předseda vlády ČR: Tak já vystupuji sám.

Dotaz: Já jsem se chtěl zeptat ještě k tomu formátu té úterní schůzky, jestli bude K9, K6 nebo v jakém formátu to bude? A případně, jestli považujete přítomnost Víta Bárty, který je souzen pro podezření z korupce, za přijatelnou na těchto jednáních? Děkuji.

Petr Nečas, předseda vlády ČR: Já musím říci, že pan Bárta byl obviněn již před časem a proběhlo od té doby X různých koaličních jednání a ani vy novináři jste se neptali, jak to s tím souvisí. To pouze souvisí s formálním zahájením nějakého soudního řízení, ale ten klíčový akt obvinění proběhl již dříve. Klíčový bude především výstup z tohoto soudu. Já mohu pouze říci, že kdyby občanský demokrat byl v podobné situaci, tak bych v podobné pozici nebyl. A to nejenom z hlediska postavení se u soudu, ale z hlediska i samotného aktu sdělení obvinění a podobně. Ale u jiných stran to mají asi jinak. Ten formát bude zřejmě kombinovanější, protože první se zřejmě sejde skupinka ekonomických expertů, to znamená jakýsi zúžený PEM – porada ekonomických ministrů, ale ne všichni ekonomičtí ministři, která projedná právě tu část, která se týká dohody o rozpočtu na roky 2013 a 2014. Pak se zřejmě sejde formát, který bude širší, s vysokou pravděpodobností čtyři za každou koaliční stranu.

Michal Schuster, tiskový mluvčí vlády ČR: Dámy a pánové, děkujeme vám za dotazy. Hezké odpoledne.

Petr Nečas, předseda vlády ČR: Děkuji. Hezký den.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Zvuková příloha

Brífink po bilaterálním jednání premiéra Nečase se zástupci VV, 5. dubna 2012

Související zprávy