Tiskové konference

5. 4. 2011 19:30

Brífink po setkání premiéra s předsedou Nezávislého odborového svazu Policie ČR, 5. dubna 2011

Jan Osúch, tiskový mluvčí vlády ČR: Dámy a pánové, hezký podvečer, vítám vás na krátkém tiskovém brífinku po dnešním setkání předsedy vlády Petra Nečase s šéfem nezávislých policejních odborů panem Milanem Štěpánkem. O úvodní slovo prosím předsedu vlády.

Petr Nečas, předseda vlády ČR: Dobrý den, dámy a pánové, já jsem se dnes sešel s panem předsedou nezávislého odborového svazu policistů, který mi předal archy s peticí, která se týká pana ministra vnitra. Já musím zdůraznit, že jsem řekl panu předsedovi, že o tom, kdo bude nebo nebude ministrem vnitra, tak nerozhodují odborářská hlasování. Na druhé straně musím říci, že když jsem si analyzoval to, že v podstatě každý druhý policista vyjádřil nespokojenost, tak to je podle mého názoru velmi vážný signál, který nejde bagatelizovat. Také pan předseda mne ujistil, že se nejedná pouze o problematiku platů, ale že ta nespokojenost má jakýsi širší rozměr a je spojena spíše s představou, dojmem, který mají policisté, že tu není koncepční řízení resortu vnitra. Já se setkám s panem ministrem vnitra, protože jsem přesvědčený, že řada problémů minimálně nasvědčuje tomu, že tady není dobrá komunikace mezi vedením ministerstva vnitra a policií a podle mého názoru je tu velký prostor pro nápravu těchto nedostatků.

Jan Osúch, tiskový mluvčí vlády ČR: Prosím o vyjádření pana předsedu Štěpánka.

Milan Štěpánek, předseda Nezávislého odborového svazu policistů: Dámy a pánové, dobrý podvečer, já naváži na slova pana premiéra. Předložil jsem mu veškeré petiční archy se zdůvodněním, proč petice vznikla, sdělil jsem mu přesné údaje a trochu více jsme se zabývali skutečnými důvody, nejen těmi úzkými, které jsou jen v záhlaví petice. Já jsem pana premiéra seznámil s dalšími problémy, které podle mého resort ministerstva vnitra a policii tíží. Vzhledem k tomu, že mám možnost být účasten různých jednání, mám možnost hovořit s lidmi, podílel jsem se na různých akcích včetně výběrových řízení, jsem nositelem informací, které podrobně jsem předal panu premiérovi s tím, že skutečně se nejedná o platy, ale jedná se o provoz, jedná se o spokojenost policistů, jedná se o lidský přístup, jedná se o dodržování zákonů, jedná se o kvalitní vnitřní předpisy a zejména se jedná o otázku personální. Panu premiérovi jsem rovněž garantoval, že policisté své vyjádření mysleli opravdu vážně a že nešlo o pouze jakousi politickou snahu. Mohu pouze zopakovat, že my nepořádali ani žádnou kampaň, podpisy pod petici byly spontánní a beru to jako vyjádření hlasů policistů, zaměstnanců a příslušníků HZS. Považuji stejně jako pan premiér za podstatný fakt, že něco není v pořádku, nejde jen o komunikaci s vedením ministerstva vnitra a odborovým svazem, ale komunikaci vůbec v celé policii. Domnívám se, že některé úspory by byli schopni policisté snést, ale potřebovali by k tomu daleko kvalitnější přístup a určitou vizi do budoucna. Tu zatím nevidíme a nevíme, za jak dlouho ji budeme moci sledovat.

Jan Osúch, tiskový mluvčí vlády ČR: Děkuji, dámy a pánové, máte-li k tématu setkání nějaké otázky, prosím.

Týden: Já mám otázku na pana premiéra, netýká se setkání, chtěla jsem se zeptat na nové informace v kauze pana Škárky. MfD dnes zveřejnila tvrzení pana Škárky, který opět otočil a tvrdil, že peníze od ministra Bárty opravdu dostával, mělo to být od října 55 000 měsíčně, naposledy minulý týden dostal 170 000 korun v Bártově bytě. Prosím pana premiéra, co na to říká, jak bude tu kauzu řešit, pokud se opravdu ve VV uplácí členové, aby byli loajální k vedení strany? Děkuji.

Petr Nečas, předseda vlády ČR: Musím říci, že tady zaznělo, že v tuto chvíli odpovídáme na dotazy, které se týkají tohoto setkání. Já jsem to nečetl, takže nemohu komentovat něco, co jsem nečetl. Já jsem v práci, noviny si čtu až po skončení pracovní doby.

Jan Osúch, tiskový mluvčí vlády ČR: Máte-li nějaké otázky k tématu? Pokud to tak není, tak děkujeme.

Dotaz: Plánujete se s panem ministrem sejít a některé ty záležitosti řešit? Víte, kdy by se ta schůzka měla uskutečnit?

Petr Nečas, předseda vlády ČR: Já se určitě budu chtít s panem ministrem vnitra pobavit o těchto věcech a myslím si, že by bylo užitečné setkání, které by proběhlo na úrovni předsedy vlády, pana ministra vnitra a s představiteli obou velkých odborových svazů působících v resortu vnitra, tedy policistů a hasičů.

Jan Osúch, tiskový mluvčí vlády ČR: Díky za pozornost. Na shledanou.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Zvuková příloha

Brtífink po setkání premiéra s předsedou Nezávislého odborového svazu Policie ČR, 5. dubna 2011

Související zprávy