Tiskové konference

15. 2. 2024 11:42

Brífink předsedy vlády Petra Fialy k vývoji inflace, 15. února 2024

Lucie Ješátková, tisková mluvčí vlády: Dobrý den, dámy a pánové, já vás vítám na tiskovém brífinku předsedy vlády Petra Fialy k aktuálnímu vývoji inflace. Pane předsedo, máte slovo.

Petr Fiala, předseda vlády: Dobrý den, dámy a pánové, potvrzuje se to, co jsem občanům slíbil ve vánočním projevu, kdy jsem řekl, že ekonomická situace lidí i firem se bude zlepšovat. To se potvrzuje na číslech lednové inflace, která je ve výši 2,3 procenta. Je to skutečně dobrá zpráva a je dobré tuto zprávu komentovat.

Co ta dobrá zpráva znamená? Znamená konec dvouletého zdražování, toho stresu, kterému byli vystaveni čeští občané i firmy. Znamená konec nejistotě z budoucnosti, konec zdražování. Vidíme to i na konkrétních položkách, tak jak se teď ukazují při hodnocení inflace. Připomenu třeba jenom tolik diskutované ceny potravin, potraviny meziročně zlevnily o téměř čtyři procenta. Nízká inflace také znamená, že se letos zlevní úvěry. To pomůže opět lidem, pomůže to firmám i celé ekonomice.

Očekáváme také, a je na tom shoda prakticky všech expertů, očekáváme také růst reálných mezd, tedy něco, co lidé přímo pocítí na svých rozpočtech. Nebylo to jednoduché, ta cesta k takto nízké inflaci jednoduchá určitě nebyla, ale společně jsme to zvládli a chtěl bych poděkovat všem, kteří se na tom podíleli.

Je potřeba si dát ta čísla i do určitého kontextu. Inflace 2,3 procenta, tedy ta hodnota lednové inflace, je nejnižší od března roku 2021 a je téměř třetinová proti tomu, jakou inflaci převzala naše vláda v prosinci v roce 2021 po Andreji Babišovi, kdy inflace byla 6,6 procenta. Ta zpráva, jak jsem řekl, je radostná, je důležitá, znamená skutečně dobrý výhled, optimistický výhled do roku 2024. Je to důkaz toho, že situace se zlepšuje, a je potvrzením těch mých slov z vánočního projevu, že rok 2024 bude rokem naděje.

Já jsem určitě ten poslední, kdo by si připisoval všechny zásluhy a připisoval všechny zásluhy vládě. Samozřejmě inflace je ovlivněna celou řadou faktorů a jsou zde i další klíčoví hráči, kteří mají vliv na to, jak se inflace vyvíjí, ale přeci jenom bych chtěl připomenout některá opatření, která jsme udělali, která někdy nebyla hned populární nebo nejsou třeba populární, ale která jsou nutná proto, abychom ten boj se zdražováním, boj s inflací úspěšně vyhráli.

Tedy ta opatření na straně vlády byla například nebo to hlavní, co jsme museli udělat, bylo ozdravení veřejných financí. Jenom připomenu, že hned v roce 2022 jsme seškrtali výdaje státního rozpočtu skoro o sto miliard korun. Především to byl konsolidační balíček, ozdravný balíček, který snižuje zbytečné výdaje, ale snižuje také DPH na některé klíčové položky, třeba na potraviny.

Velmi důležitou věcí, která se projevuje pozitivně, je snížení cen energií. Udělali jsme řadu kroků, které k tomu vedly, a tady bych připomenul i evropskou roli České republiky za našeho předsednictví, kdy se nám podařilo dosáhnout společných dohod, které ve finále vedou k tomu, že se snižují ceny energií prakticky v celé Evropě.

A tu třetí věc, která určitě přispívá k nižší inflaci, ten třetí krok na straně vlády, je vytrvalý tlak na dodavatelské řetězce. Jednáme a tlačíme na producenty, prodejce potravin, dodavatele, prodejce benzínu, nafty, pohonných hmot tedy a dalších komodit, aby za tyto věci občané neplatili více než v okolních zemích, a děláme to dlouhodobě.

To jsou jenom některá opatření, která jsme udělali pro to, abychom si s tou dynamicky rostoucí inflací, tak jak jsme ji zdědili po předchozí vládě, poradili. Myslím, že lednová inflace ve výši 2,3 procenta ukazuje, že jsem občanům ve svém vánočním projevu sliboval něco, co je reálně naplnitelné. A tato inflace, tato čísla jsou skutečně nadějí pro celý letošní rok a občané mohou věřit tomu reálně, mají tady reálný důkaz, že se situace zlepšuje.

Lucie Ješátková, tisková mluvčí vlády: Děkuji. Nyní otevírám prostor pro dotazy. CNN Prima News.

Jakub Kokoška, CNN Prima News: Dobrý den, pane premiére. Já jsem před chvílí mluvil s bývalou ministryní financí Alenou Schillerovou. Ona říkala, že to zpomalení růstu spotřebitelských cen, tak za to nemůže vaše vláda, že je to vlivem vnějších faktorů. Zároveň upozornila na to, že roste například cena pohonných hmot. Tak já vás prosím o komentář.

Petr Fiala, předseda vlády: Já jsem už říkal, že ta inflace má vždycky celou řadu faktorů a nepochybně se ale všichni experti shodnou na tom, že jedním z těch faktorů je to, jakým způsobem se chová vláda, jak jsou konsolidovány veřejné finance, jakým způsobem vláda prostě přistupuje k nějaké rozpočtové odpovědnosti.

Zmínil jste bývalou ministryni Alenu Schillerovou. Viděli jsme tady výsledky její práce: nejdynamičtěji se zadlužující ekonomika v Evropě, nakonec i ta inflační čísla, když přicházela naše vláda do úřadu, tak mluví sama za sebe. My jsme po Aleně Schillerové museli dát do pořádku rozpočet, museli jsme zreálnit ta čísla a vidíte, že naše predikce rozpočtové, nebo tak, jak my sestavujeme rozpočet, tak to víceméně odpovídá realitě. To za Aleny Schillerová rozhodně nebylo. Museli jsme hlavně konsolidovat veřejné finance, ozdravit veřejné finance, jinak bychom si s těmi věcmi neporadili.

Pokud jde o ceny pohonných hmot, tak pokud já se mám podívat na nějaká čísla, tak ceny pohonných hmot jsou na nízké úrovni a v podstatě se dostaly na předválečná čísla, což je určitě dobrá zpráva. A opatření, která dělala naše vláda, tak nikdy nevedla k tomu, čemu byli vystaveni v těch kritických chvílích občané některých jiných evropských zemí. My jsme všechna ta opatření dělali tak, aby třeba nedošlo k tomu, že bude nedostatek pohonných hmot. U nás nikdy takováto situace nebyla zaznamenána a ceny pohonných hmot se vrátily na předválečnou úroveň.

Lucie, Ješátková, tisková mluvčí vlády: Děkuji, další dotaz. Tak pokud žádné nejsou, my vám děkujeme a tiskový brífink končím. Hezký den.

Petr Fiala, předseda vlády: Pěkný den.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Zvuková příloha

Brífink předsedy vlády Petra Fialy k vývoji inflace, 15. února 2024

Související zprávy