Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Tiskové konference

3. 4. 2012 18:59

Brífink premiéra Petra Nečase k aktuální politické situaci, 3. dubna 2012

Michal Schuster, tiskový mluvčí vlády ČR: Dobrý podvečer, dámy a pánové. Vítám vás na brífinku premiéra Petra Nečase k aktuální politické situaci. Pane premiére, prosím o vaše vyjádření.

Petr Nečas, předseda vlády ČR: Dobrý večer, dámy a pánové. Dovolte mi, abych zareagoval na prohlášení Věcí veřejných, které bylo před chvílí zveřejněno. Musím v prvé řadě zdůraznit, že odmítám jakékoliv vydírání a ultimata. Příčiny nevěrohodnosti vlády jsou především ve Věcech veřejných a měly by zpytovat svědomí. Ve svém usnesení nic konstruktivního nenavrhují, jen úkolují ostatní. Očekávám, že mi své stanovisko sdělí představitelé Věcí veřejných osobně a ne v podobě mediálních vzkazů a že budeme o této situaci jednat. Chci také říci, že Občanská demokratická strana bude postupovat koordinovaně s těmi koaličními partnery, kteří respektují koaliční smlouvu, tedy s TOP 09. V případě, že vývoj povede k rozpadu vlády, nebojím se ani rychlých předčasných voleb a považuji to za nejzodpovědnější postup vůči naší zemi v tomto případě. Děkuji.

Michal Schuster, tiskový mluvčí vlády ČR: Dámy a pánové, nyní je prostor pro vaše dotazy.

ČTK, Jakub Dospiva: Jestli už jste se nějakým způsobem ocitl v kontaktu s ministry za Věci veřejné, jestli jste se už třeba domluvili na tom, kdy byste o tom měli jednat, v jakém formátu?

Petr Nečas, předseda vlády ČR: Nemám žádný kontakt s představiteli strany Věci veřejné. Nikdo z nich mě neoslovil, ani straničtí předáci, ani ministři. Mám pouze vzkazy přes média. To není dotaz na mě.

Reuters, Robert Miller: S druhou stranou jste zmínil koordinaci, se stranami, které respektují koaliční smlouvu. To znamená tedy s TOP 09. Jestli v tomto ohledu už řekněme proběhla některá předběžná koordinace? Druhá věc, jak jste říkal, že se případně neobáváte předčasných voleb. Jestli takové volby vidíte jako možné, že by se stihly s těmi podzimními senátními?

Petr Nečas, předseda vlády ČR: Já bych považoval, teď skutečně rozvíjíme hypotézu, protože jsme teprve čerstvě postaveni před tuto situaci, ale já bych považoval konání voleb do poslanecké sněmovny, vzhledem k nutnosti sestavit rozpočet, až na podzim letošního roku za velmi nezodpovědný krok vůči České republice. Vláda České republiky musí do 30. září předložit věrohodný rozpočet poslanecké sněmovně a ten věrohodný rozpočet musí na příští rok směřovat k deficitu veřejných financí, který bude pod třemi procenty hrubého domácího produktu. To vláda, která by vznikla z podzimních voleb, absolutně není schopna zvládnout. Byla by to obrovská hrozba pro stabilitu této země a pro její kredibilitu a věrohodnost. Mimochodem i konání předčasných voleb České republice nepřinese nic pozitivního. To je jednoznačně třeba si říci. Na druhou stranu čekat až do podzimu je absolutně nezodpovědné řešení.

TV Prima, Tomáš Drahoňovský: Když vy sám jste už řekl, že jste vlastně v těch podmínkách Věcí veřejných nenalezl nic nového, nic světoborného. Můžete nastínit teď jakoby své další kroky, nebo budete čekat opravdu, až Věci veřejné za vámi přijdou, sdělí vám osobně své podmínky, nebo i vy se nějak chopíte iniciativy, ať už jakkoliv?

Petr Nečas, předseda vlády ČR: Já se samozřejmě chápu iniciativy, vždy se chápu iniciativy. Na druhé straně tuto hru rozehrály Věci veřejné. Oni jsou teď na tahu, oni musí sdělit, co vlastně chtějí, protože z toho prohlášení to vůbec není jasné, není zřetelné. Oni mi to v prvé řadě musí sdělit. To neudělali, to jsem si zatím přečetl na serverech.

Mediafax, Jan Kálal: Pane premiére, vy jste tenhle týden sliboval, že dokončíte debatu například o ekonomickém výhledu nebo o opatřeních pro roky 2013-2014. To všechno jde v tuhle chvíli stranou nebo ta práce bude pokračovat?

Petr Nečas, předseda vlády ČR: Ta práce na odborné úrovni samozřejmě bude pokračovat, nicméně její politická validita těmito kroky jednoho z koaličních partnerů je vážně ohrožena, to je třeba si přiznat. Právě proto jsem tady jednoznačně řekl, že v případě, že by tato politická situace vedla k rozpadu stávající vlády, tak nové volby jsou nezbytné co nejdříve, právě kvůli rozpočtu, právě kvůli kredibilitě této země.

iDnes, Hana Válková: Považujete krok Věcí veřejných za účelově načasovaný?

Petr Nečas, předseda vlády ČR: Můžeme o tom spekulovat. Samozřejmě, že všichni víme, co se bude odehrávat zase v následujících dnech. Takže samozřejmě tato spekulace je legitimní. Nicméně já ji rozvíjet nebudu.

ČTK, Jakub Dospiva: Já jsem se teďka tady od kolegů z redakce dozvěděl, že minstři za Věci veřejné by vám ty demise měli předat zítra na tom jednání vlády. Co to pro vás znamená a chcete vůbec s Věcmi veřejnými být dál ve vládě?

Petr Nečas, předseda vlády ČR: Znovu opakuji. Dovídám se něco z médií. Očekávám, že ty věci mi budou skutečně seriózně sděleny. Jestliže už se někdo nechová jako seriózní koaliční partner, tak by se minimálně jaksi z toho procedurálního hlediska měl chovat seriózně a dodržovat i jistou štábní kulturu.

Michal Schuster, tiskový mluvčí vlády ČR: Dámy a pánové, děkujeme vám za dotazy. Hezký večer.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X