Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Tiskové konference

16. 4. 2012 16:45

Brífink premiéra Petra Nečase v Albánii, 16. dubna 2012

Dotaz: Pane premiére, s premiérem Albánie jste mluvil o problémech, které tu má ČEZ. Říkali jste, že ty problémy vyřešíte v brzké době, můžete být trošku konkrétnější?

Petr Nečas, předseda vlády ČR: Já musím říci, že máme zájem na úspěšné investici ČEZu tady v Albánii. Pan premiér Berisha mě ujistil, že je zájmem albánské vlády, aby ČEZ tady byl úspěšný. Je tady celá řada problémů a nedorozumění a jsem přesvědčený, že jednáním je možné je vyřešit. Takto mě ujistil i pan Berisha, protože samozřejmě odchod jedné z pěti největších energetik v Evropě z albánského trhu by byl velice negativním znamením pro všechny investory v Albánii.

Dotaz: Je tam nějaký časový termín, do kdy by se to mělo vyřešit?

Petr Nečas, předseda vlády ČR: Ty problémy se musí řešit poměrně rychle právě proto, že i díky postupu některých albánských orgánů, například regulačního orgánu, má vlastně tato akvizice ČEZu v Albánii ekonomické problémy.

Dotaz: Hraje v tom případu nějakou roli intervence Světové banky, která tam má garance na tu investici?

Petr Nečas, předseda vlády ČR: Samozřejmě že Světová banka má zájem na úspěšném vyřešení tohoto problému mimo jiné ze dvou důvodů. Za prvé – má v tom vlastní peníze. Za druhé – největším akcionářem Světové banky jsou Spojené státy americké a ty mají zájem na tom, aby ekonomicky i politicky byla Albánie stabilní a odchod tak velkého investora z tak klíčového sektoru jako je energetika, určitě nepřispívá ekonomické stabilitě.

Dotaz: Dovolte ještě otázku na domácí politiku. Vít Bárta podle zdrojů České televize zatím zůstává v poslaneckém klubu VV. Můžu vás poprosit o komentář?

Petr Nečas, předseda vlády ČR: Musím říci, že tady zazněla docela jednoznačná prohlášení jak od Víta Bárty, tak od představitelů VV před vynesením rozsudku, která v podstatě dávala jasně najevo, že Vít Bárta odejde z vysoké politiky. Představa, že poslanecký mandát není vysoká politika, je samozřejmě velmi úsměvná.

Dotaz: A jeho členství v poslaneckém klubu VV, vadí vám? Můžete to komentovat?

Petr Nečas, předseda vlády ČR: Musím říci, že je to porušení veřejně daných příslibů jak ze strany vedení VV, tak ze strany Víta Bárty. Nicméně koaliční partneři kromě jednání nemají žádný prostředek postupovat podle svého. Z tohoto pohledu musím říci, kdyby se jednalo o poslance za ODS, tak již v době sdělení obvinění by s největší pravděpodobností členem ODS vůbec nebyl. A vůbec ne ani členem poslaneckého klubu.

Dotaz: A Věci veřejné ještě vyzývají ministra Dobeše, který je dnes s vámi v Albánii, k tomu, aby rezignoval na post ministra dopravy. Máte k tomu nějaký komentář?

Petr Nečas, předseda vlády ČR: Musím říci, že jsem nesmírným způsobem, a to nikoliv poprvé, ze strany VV zaskočen. Je to tradiční způsob jejich chování. Já jsem nedostal jednu jedinou oficiální informaci, jako předseda vlády, od kohokoliv z VV o tom, že něco podobného se chystá. Vůbec nechápu, proč by pan ministr Dobeš měl odcházet z vlády. Jestliže proto, že nepodal demisi, tak já mohu pouze konstatovat, že to byla v podstatě moje slova, která chtěla dále jednat, tu demisi zakázala.

Dotaz: Jemu vlastně hrozí, že by mohl být vyloučen ze strany VV. Může to nějakým způsobem ohrozit koalici? Protože on už nebude koaliční ministr.

Petr Nečas, předseda vlády ČR: Já musím říci, že jsem pevně doufal, i po té zkušenosti z minulých dvou týdnů, že Věci veřejné přestanou se sebevražednými praktikami. Zcela zjevně nepřestaly.

Dotaz: A kdyby vám dali návrh na jeho odvolání, učiníte tak?

Petr Nečas, předseda vlády ČR: Nechci říkat, co by bylo, kdyby bylo. Žádný návrh na jeho odvolání jsem nedostal.

Dotaz: A jste s jeho prací spokojený?

Petr Nečas, předseda vlády ČR: Jsem.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Zvuková příloha

Brífink premiéra Petra Nečase v Albánii, 16. dubna 2012

Související zprávy