Tiskové konference

19. 9. 2011 14:47

Brífink premiéra Petra Nečase v Rumburku, 19. září 2011

Petr Nečas, předseda vlády ČR: Dobrý den, dámy a pánové, já jsem dnes absolvoval celou řadu jednání s představiteli komunální sféry, ale i občanů. Měl jsem jednání se sdružením starostů, kteří řeší celou řadu komplikovaných záležitostí. My jsme se shodli na celé řadě kroků, které jsou ve společném zájmu jak státu a vlády, tak zástupců obcí na straně druhé. Shodli jsme se v tom, že prvořadý předpoklad pro řešení těch problémů je v prvé řadě zajištění veřejného pořádku a bezpečnosti. Z tohoto pohledu jsme se shodli na tom, že nasazení policejních posil mělo a má svůj smysl a že v tomto programu budeme i nadále pokračovat. Máme zajištěnou i dostatečnou rotaci těchto příslušníků policie, aby tu mohli fungovat déle. Dále jsme se bavili o středně, dlouhodobých přístupech k tomuto řešení. Já bych chtěl velmi ocenit realistický přístup starostů, protože jsme se shodli v tom, že neexistuje žádné jednoduché řešení, ale že to musí být komplex konkrétních kroků, které budeme dělat, a které budou mít středně a dlouhodobý dopad. Chceme se zaměřit na to, aby základem bylo dodržování práva a zákonů, základem byla i výplata sociálních dávek vázaných na důsledné dodržování školní docházky, ale i na konkrétní činnosti ve prospěch obcí a měst v podobě veřejné služby. S tím, že i řešení některých problémů jako je existence hospodářské kriminality a krádeží vázaná na nepřetržitý provoz heren, zastaváren a výkupů kovů, že tyto věci bychom měli regulovat. Od prvního ledna by měla vstoupit v platnost nová podoba zákona, která umožní regulaci hazardu a automatů. Chceme připravit i návrh, který by umožnil obcím vyhláškou regulovat provoz výkupen kovů, zastaváren a podobně, stanovení prodejní doby a další regulační věci, povolení k otevřené nové výkupny a podobně. Chceme také učinit některé kroky v legislativě, které se týkají centrálního registru přestupků i přísnějšího postihování, pokud jsou dělány soustavně a znovu. Na druhou stranu vedle těchto opatření tady musí být intenzivní sociální práce preventivního typu. Nemůžeme připustit, aby se v těchto lokalitách neděly vzdělávací programy, abychom se nepokoušeli nalézat práci, aby tam byla snaha integrovat tyto lokality do společnosti. Také jsme se shodli v tom, že i v těchto lokalitách, kde se jedná o romskou komunitu, tak se nesmí zapomínat na to, že vedle nepřípustnosti diskriminace také platí to, že pravidla platí pro všechny a jsou stejná. A že vedle práv máme i povinnosti. To platí pro všechny.

Jan Osúch, tiskový mluvčí vlády: Děkuji, nyní prosím o doplnění vás, pane předsedo.

Hezké odpoledne, nejen pan premiér přijel dnes za námi, ale ráno jsme tu měli pana ministra práce Drábka a myslím, že věci, které se připravují od prvního ledna, jdou správným směrem, a jak řekl pan premiér, bude to záležitost na delší období, neexistují rychlá řešení, ale jestli starostové společně s úřady práce a vládou, která slíbila, že některé zákony a úpravy provede co nejrychleji, tak si myslím, že by se celá situace mohla zklidnit. Já si myslím, že dnes se nejedná jen o Šluknovsko, jedná se o celou naši republiku, kde sociálně vyloučených regionů máme více a je potřeba tu otázku řešit.

Starosta Rumburka: Dobrý den, já bych chtěl poděkovat panu premiérovi, že k nám přijel. Nebyla to návštěva jen Rumburka, je to návštěva, která se týká celého výběžku. Hovořili jsme o všech problémech, které nás bolí. Víte, že my jsme jako starostové tyto problémy shrnuli do desatera a já velice rád konstatuji, že pan premiér jednak jako předseda vlády a také jako předseda nejsilnější koaliční strany tyto požadavky potvrdil a slíbil, že je bude spolu s námi podporovat. Já mu děkuji.

Jan Osúch, tiskový mluvčí vlády: Děkuji a prosím o závěrečné slovo paní starostku Šluknova.

Starostka Šluknova: Dobrý den, i já se připojuji k poděkování za to, že pan premiér navštívil náš výběžek. Vše bylo řečeno, já bych chtěla poděkovat za to, že jsme dostali okamžitou pomoc a to v podobě pořádkové služby z Prahy, která pomohla zajistit bezpečnost ve výběžku a druhá pomoc, kterou kvitujeme, je vytvoření 100 pracovních míst na veřejně prospěšné práce do konce roku. Na to se těšíme a to je první hmatatelný bod, který nám pomůže tuto situaci řešit.

Jan Osúch, tiskový mluvčí vlády: Děkuji, máte-li otázky, prosím, nyní je prostor.

MfD: Nezdá se vám, že jste přijel pozdě?

Petr Nečas, předseda vlády ČR: Já jsem přesvědčený, že ty demonstrace nesouvisejí s tím, zda jsem přijel či nepřijel. To je otázka na jejich organizátory a vzhledem k tomu, že řada z nich je svolávána extremistickými silami, jako je DSSS, tak to nesouvisí s tím, zda jsme tu či ne. Oni toho politicky zneužívají. Návštěva premiéra má smysl pouze tehdy, pokud přijíždí s konkrétními kroky a plánem jako je vládní strategie pro začleňování. Dělat z návštěvy premiéra pouze mediální šou samozřejmě jde, ale já jsem člověk, který sem přijel pracovat a ne se předvádět před médii. Přijel jsem s konkrétními návrhy a podněty, nikoliv pouze se ukázat a odškrtnout si čárku.

ČTK: Pane premiére, zaznělo, že region má přislíbených 100 pracovních míst. Kde chcete peníze vzít?

Petr Nečas, předseda vlády ČR: Tyto prostředky budou použity z rozpočtové kapitoly MPSV. Jsou připraveny pro pobočky úřadů práce a takto budou distribuovány. Je to jen pro tento region.

ČTK: A jak je to s financováním policie? Jsou tam vícenáklady.

Petr Nečas, předseda vlády ČR: Počítáme s tím, bude zajištěno ze státního rozpočtu. Já jsem dnes měl jednání s panem krajským ředitelem i zástupci územního odboru a je zajištěno, aby všechna nezbytná opatření byla profinancována.

Dotaz: Mluvili jste o integraci i represi, co je teď potřeba více, integrace či represe a kontroly?

Petr Nečas, předseda vlády ČR: V dlouhodobém hledisku integrace, to je jediné řešení. Na druhé straně ta integrace je založena na tom, že jejím předpokladem je zajištění veřejného pořádku, bezpečnosti. Žádná integrace bez zajištění pořádku se nezdaří. Musí být dodržovány zákony. Musí být vymáhány a stejná pravidla musí platit pro všechny.

ČTK: Když se podíváme na tu střednědobou strategii, co byste vypíchl jako konkrétní krok?

Petr Nečas, předseda vlády ČR: Já jsem přesvědčený, že to znamená především intenzivní sociální práci v lokalitách, spočívající v zajištění školní docházky. Protože u těch dětí a mladých lidí vše začíná. Všimněme si té kriminality, která je tu dělána gangy nezletilých, a tady musím říci jednoznačně, zda je dodržována povinná školní docházka, to mají v rukou romští rodiče, přímo oni. Tuto zodpovědnost nikdo nesejme. Jsou-li bez práce, tak o to víc jim nikdo nebrání, aby ráno své děti odvedli do školy a po skončení výuky si je vyzvedli a zkontrolovali, zda ve škole byly. I romská komunita i obyvatelé lokalit si musí být vědomi, že vždy alespoň částečně zodpovědnost za svůj osud mají i oni sami. Není to jen stát, obec, majorita, ale i oni sami. Vedle práv mají i povinnosti. Spolupráce obcí, OSPOD, úřadů práce, vázání dávek na zajištění docházky a kontrola docházky, to tu musí být. Další věci, příprava norem, které by zamezily sestěhování lidí do vyloučených lokalit, které budou vázat přesně stanovená hygienická pravidla pro zajištění ubytování a podobně. To je krok, který musí být udělán včetně vazeb na požární předpisy i kontrolu vymahatelnosti a podobně.

Dotaz: Pane premiére, k té návštěvě, jak se rodila? Byla narychlo, kdy jste věděl, že přijedete?

Petr Nečas, předseda vlády ČR: Já to vím několik dní.

Dotaz: Proč se o tom nevědělo do dneška?

Petr Nečas, předseda vlády ČR: Protože jsem sem přijel pracovat a nikoliv dělat šou a chtěl jsem prověřit novináře, jestli zareagujete pružně.

Dotaz: Poslední otázka, myslíte si, že se tu zanedbala integrace?

Petr Nečas, předseda vlády ČR: Já jsem přesvědčený, že speciálně tady ve výběžku není nic speciálního, co by tu bylo navíc zanedbáno, je to obecnější problém, mluvil o tom pan předseda, že to je obecnější problém, který se týká celé řady lokalit po ČR. Já jsem tu nenašel nic, co bych mohl starostům specificky vyčítat. Vyžaduje to úzkou spolupráci státu a komunální sféry v ČR. Ve vyloučených lokalitách, abychom se to pokusili kvantifikovat, aby tu nevznikl dojem, že je to masová záležitost, tak je jich mezi 300-400, záleží na definici, tak počet lidí podle odborných odhadů se pohybuje mezi 60 a 70 tisíci v desetimilionové zemi, čili to říká, že se musíme koncentrovat a tento problém se snažit vyřešit.

Dotaz: Setkal jste se s představiteli romské komunity?

Petr Nečas, předseda vlády ČR: Ne, ale ve Varnsdorfu budu mít i patřičné kontakty tam.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Zvuková příloha

Brífink premiéra Petra Nečase v Rumburku, 19. září 2011

Související zprávy