Tiskové konference

21. 5. 2013 16:34

Press foyer premiéra Petra Nečase ke konferenci Budoucnost českého důchodového systému, 21. května 2013

Redaktor: Pane premiére, dvě věci. Jedna věc – kdybyste mohl ještě zopakovat, proč jste si vybral ten konzervativní fond. Druhá věc – jestli náhodou neuvažujete o tom, že byste po 30. 6. znovu otevřeli ten systém pro lidi starší 35 let.

Petr Nečas, předseda vlády ČR: Já jsem vycházel z toho, že jsou k dispozici i jednotlivé kalkulačky, například na webu ministerstva práce a sociálních věcí, i z toho, co všeobecně je doporučováno experty, takže to je důvod, proč jsem zvolil konzervativní strategii, a řeknu také, že mému naturelu je bližší.

Redaktor: A pokud jde o tu druhou věc, 30. 6. vlastně skončí ta možnost pro lidi starší 35 let, někteří lidé z vlády říkají, že by to vláda mohla, jaký je Váš názor, uvolnit, znovu to otevřít, nebo už je to opravdu deadline, za který už to nepůjde nikdy?

Petr Nečas, předseda vlády ČR: Zákon mluví jednoznačně, pro lidi starší 35 let ta možnost končí 30. června letošního roku.

Redaktor: Neuvažujete tedy o tom, že se to otevře?

Petr Nečas, předseda vlády ČR: Já jsem řekl, že zákon mluví jednoznačně.

Redaktor: Pane premiére, do druhého pilíře zatím vstoupilo 32 000 lidí, vy jste tedy dnes doplnil to číslo. Jste zklamaný z toho, že ten zájem je tak malý?

Petr Nečas, předseda vlády ČR: Samozřejmě, že jsme očekávali čísla vyšší, na druhé straně ten pilíř je předmětem tak špinavé antikampaně politicky motivované, že nemůžeme být zase úplně překvapeni.

Redaktor: Jak Vy jste zatím vlastně spokojený s tou vládní kampaní, ona se teď rozběhla v minulých dnech?

Petr Nečas, předseda vlády ČR: My jsme vědomě koncentrovali naši vládní kampaň, protože máme omezené prostředky, a je to informativní kampaň do závěru toho rozhodovacího období. Vycházeli jsme i z toho, že většina občanů se při nějakém rozhodnutí zpravidla rozhoduje na poslední chvíli. Cílem té kampaně je především upozornit na to, že je tady nějaké datum, 30. 6. letošního roku, a zadruhé, že je možné dostat se k informacím především přes webové stránky, to je hlavním smyslem těch mediálních výstupů.

Redaktor: K té míře té antikampaně, proč ten počet lidí, kdy třeba po volbách Sociální demokracie vyhrožuje, že to zruší, lidé tomu logicky nevěří. Je nějaká šance – proč by tomu měli věřit i přes tyhle výhružky?

Petr Nečas, předseda vlády ČR: Já jsem přesvědčený, že zaprvé platí to, co se stalo již několikrát v případě ČSSD, vzpomeňte si, jak vyhrožovali, že v případě vítězných voleb se sníží věk odchodu do důchodu a podobně. Neudělali to a něco jiného je něco lacině vykřikovat před volbami a něco jiného reálně provádět politický krok. Zadruhé jsem přesvědčen, že ten systém naše země potřebuje. Závislost na státem organizovaném průběžném systému je u nás extrémně vysoká a dříve nebo později, já doufám, že to bude dříve, že to bude teď, stejně nějaký kapitálový prvek našeho důchodového spoření v naší zemi bude.

Redaktorka: TOP09 a ODS, spor na pražském magistrátu, TOP09 zřejmě bude chtít svého primátora, jak vnímáte to dění, to, že TOP09 vypověděla smlouvu?

Petr Nečas, předseda vlády ČR: Pan primátor svoboda má plnou podporu vedení ODS, je to velmi kvalitní primátor, který udělal obrovské množství práce. Pro Prahu politikaření, intrikaření a destrukce, což je zřejmě teď součástí politiky TOP09, se tedy samozřejmě nemůže projevit dobře. To nemůže pro Prahu dopadnout dobře, odstranit takto kvalitního a dobrého primátora je prostě politická i lidská hloupost.

Redaktorka: A v rámci koalice – může to nějak ovlivnit vztahy mezi TOP09 a ODS?

Petr Nečas, předseda vlády ČR: Uvidíme, zda je to součást nějakého destruktivního trendu v rámci TOP09. Vzhledem k tomu, že víme o velmi úzkých konzultacích vedení pražské TOP09 s celostátním vedením TOP09, tak bychom tím nebyli překvapeni.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Zvuková příloha

Press foyer premiéra Petra Nečase ke konferenci Budoucnost českého důchodového systému

Související zprávy