Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Tiskové konference

10. 7. 2013 13:48

Společná tisková konference Petra Nečase a Jiřího Rusnoka u příležitosti předání úřadu, 10. července 2013

Premiér Jiří Rusnok na tiskové konferenci poděkoval svému předchůdci Petru Nečasovi, který mu předal úřad i osobní zkušenosti z jednání Evropské rady. Nový předseda vlády zároveň představil hlavní priority svého kabinetu.

Pro zobrazení videa je nutné povolit JavaScript. Zde jsou instrukce jak povolit JavaScript ve Vašem webovém prohlížeči.

Nahrává se přehrávač videa ...

Jan Hrubeš, tiskový mluvčí vlády: Dobrý den, dámy a pánové, vítám vás na tiskovém briefingu u příležitosti předání úřadu mezi bývalým premiérem Petrem Nečasem a předsedou nově jmenovaného kabinetu panem Jiřím Rusnokem.

Jiří Rusnok, designovaný předseda vlády: Děkuji. Hezké odpoledne. My jsme po jmenování na Pražském hradě a krátkém pietním aktu u hrobu Masarykových dorazili na Úřad vlády. Pan premiér nás přivítal a posléze jsme strávili spolu v krátkém hovoru nějaký čas v pracovně. Především mi předal příslušný klíč od korunovačních klenotů se všemi oficialitami, které k tomu patří, a já ho předal zpátky do sejfu. A krátce jsme se bavili o některých velmi praktických stránkách této pozice, zejména ve vztahu k zahraničí, kdy jsem byl velmi rád za některé cenné zkušenosti pana premiéra, který je tím, který strávil nejvíce času na různých Evropských radách, tedy je to cenná zkušenost a domluvili jsme se na tom, že případně, pokud bych potřeboval, tak i v budoucnu se rád obrátím na něj s dotazem a radou v tomto směru. Chtěl bych především poděkovat za práci, kterou ve vedení vlády pro ČR udělal. Vím, že to je role složitá, často nevděčná a není jednoduché ji vykonávat. Za sebe bych chtěl poděkovat a chtěl bych mu popřát v dalším životě osobní štěstí a úspěch, jak si ho bude on sám plánovat a přát. Tolik za mne.

Petr Nečas: Děkuji. Dámy a pánové. Já mohu říci, že pana premiéra Rusnoka znám velmi dlouho. Ještě jako náměstka na MPSV. Koneckonců osobně jsem ho nominoval do NERV v létě 2010, kdy jsme měli možnost po tři roky spolupracovat v řadě klíčových ekonomických otázek. Já si ho jako odborníka velmi vážím. Jsem přesvědčený, že všechny kroky, které bude dělat, budou motivovány především tím, aby pomohly ČR a byly ku prospěchu naší země a já mu přeji vše nejlepší a přeji mu také hodně osobních a pracovních úspěchů při jeho nelehké misi. Je to místo, kde je člověk sám. Je to místo, kde to nejvíce fouká, ale věřím, že každý, kdo se tam posadí, je si toho plně vědom.

Jan Hrubeš, tiskový mluvčí vlády: Děkuji, dámy a pánové, přichází prostor pro vaše dotazy.

ČT: Kdy představíte programové prohlášení? Bude to dříve než do měsíce? A nějaké body už víte?

Jiří Rusnok, designovaný předseda vlády: Ano, bude to dříve než do měsíce, protože do měsíce musíme předstoupit před sněmovnu s žádostí o důvěru. Dnes si zadáme úkoly. Nějakou představu o struktuře a bodech mám. To prohlášení bude stručné. Stručný bude i mandát naší vlády, takže není důvod je nějak zatěžovat balastem. A hlavní body budou o tom, o čem jsme hovořili, tedy jak pomoci nastartovat a obnovit ekonomický růst. Rozhodně bude prioritou otázka evropských fondů a čerpání, protože to je jeden z klíčových nástrojů k ekonomickému růstu. Musíme se rychle podívat na to, co se dá zachránit z té stávající perspektivy. Nesmíme hned na začátku ztratit čas v nové etapě 2014-2020. Je tu celá řada věcí, které zahájila minulá vláda, které jsou podle mého názoru v zásadě apolitické, a společnost potřebuje mít elementární jistotu, jaké prostředí bude od roku 2014 fungovat. Máme k evropským fondům určité podmínky dnes zřejmé, například zákon o úřednících. Takže úkoly jsou jasné a plynou z agendy, která je rozpracovaná a směřuje k tomu, aby nová vláda byla vládou, která přispěje k obnovení ekonomického růstu a zvýšení zaměstnanosti.

ČTK: Pane premiére, na jak dlouho odhadujete vaše vládní angažmá? Sněmovna tvrdí, že důvěru nedostanete. A jestli jste zahájil jednání se stranami, kdy se k tomu chystáte?

Jiří Rusnok, designovaný předseda vlády: Já jsem pověřen prezidentem republiky vést tuto vládu. Tam žádné omezení není. Vnímáme složitou politickou situaci, takže od teď do řádných voleb vlastně kdykoliv může nastat při dnešní konstelaci Ústavy rozpuštění sněmovny a to budeme samozřejmě respektovat. Nebudu odhadovat, jestli se tato vláda dočká s důvěrou až toho řádného termínu voleb, nebo jestli mezi tím sněmovna rozhodne o rozpuštění. To já nemohu odhadovat. Jednání žádná nezačala, ale rychle začnou. Předpokládám, že příští týden budu mít schůzky s představiteli politických stran a budeme jednat o naší podpoře.

ČRo: Otázka na pana Nečase, můžete potvrdit, že půjdete v pátek vypovídat na policii?

Petr Nečas: Ano. Konečně jsem si to vykřičel.

Právo: Mám otázku na pana Rusnoka. Vy máte nějakou lhůtu 30 dní a mne by zajímalo, zda jí chcete celou využít, či to chcete uspíšit? Kdy asi si půjdete pro důvěru?

Jiří Rusnok, designovaný předseda vlády: Je lhůta stanovená. To není elementární záležitost, proč to uspíšit nevím. Je třeba připravit programové prohlášení s našimi prioritami. Chceme jednat s kluby, chce to čas. Domnívám se, že vedení sněmovny uvažuje o tom, že by to mělo být kolem osmého srpna. To odpovídá požadavkům, které plynou z Ústavy a jsou logické pro přípravu takového aktu. Nebudeme nic zbytečně protahovat.

TV NOVA: Otázka na vás oba. Zajímalo by mne, jestli si berete osobně to, že při průběhu celého ceremoniálu před přípitkem odešla Miroslava Němcová ze sálu, berete to osobně? A pana Nečase, jaké to je, opouštět Úřad vlády?

Jiří Rusnok, designovaný předseda vlády: Lidi, kdo mne znají, vědí, že nejsem člověk osobní a prestižní. Vůbec bych to nekomentoval. Nijak osobně si to neberu.

Petr Nečas: Já mohu říci, že Úřad vlády jsem opustil už včera. Dnes jsem tu jen na krátké návštěvě. Je to normální pocit, jako při vstupu do kterékoliv úřední budovy kam vstoupíte. A někdy přijde den, kdy odejdete.

Jan Hrubeš, tiskový mluvčí vlády: Děkuji oběma pánům, díky vám za pozornost, příjemné odpoledne.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Zvuková příloha

Společná tisková konference Petra Nečase a Jiřího Rusnoka u příležitosti předání úřadu, 10. července 2013

Související zprávy