Tiskové konference

27. 9. 2023 17:58

Tisková konference k nákupu letounů F-35, 27. září 2023

Václav Smolka, tiskový mluvčí vlády: Dámy a pánové, dobrý den, na začátku svého dnešního jednání vláda projednala jeden zásadní bod v utajovaném režimu a já nyní poprosím zde přítomné o krátké prohlášení pro média. Bude, prosím, bez dotazů, po vládě bude následovat tradiční tisková konference. O úvodní slovo poprosím předsedu vlády Petra Fialu.

Petr Fiala, předseda vlády: Dámy a pánové, dobrý den. Ano, vláda bude ještě jednat, bude pokračovat jednání vlády například o finální podobě rozpočtu, ale v tuto chvíli jsme už rozhodli o jedné velmi důležité položce. Vláda dnes rozhodla o pořízení 24 nadzvukových letounů F-35. První letouny F-35 budou hotovy v roce 2029, kdy na nich naši piloti zahájí výcvik ve Spojených státech, v roce 2031 budou první letouny přímo tady v České republice a 24 jich budeme mít do roku 2035.

V tomto případě postupujeme na základě doporučení armády, které předchozí vláda správně zadala zpracovat analýzu nejlepší varianty pro posílení vzdušných sil. My za jeden z klíčových závazků, který máme i v programovém prohlášení, považujeme zajištění bezpečnosti našich občanů a celé naší země a to nejlépe uděláme tím, když modernizujeme naši armádu a vybavíme naši armádu tím, co skutečně potřebujeme. A to děláme.

Systém F-35 je systém, který se v podstatě stává standardem. Pořizuje si ho většina členských zemí Severoatlantické aliance a my v tomto případě vlastně sázíme na jistotu a děláme tím ještě jednu věc. Protože pro bezpečnost našich občanů, obranyschopnost naší země je důležité posílení vazeb se spojenci v rámci Severoatlantické aliance, tak my i tímto krokem našim spojencům vlastně říkáme, že bereme obranu naší země vážně a že s námi mohou počítat.

F-35 je efektivním řešením. V porovnání schopností letounů a jejich životnosti s cenou dnes neexistuje lepší řešení pro plnění úkolů taktického letectva Armády České republiky na příští desítky let. Jedná se o systém, který má delší perspektivu než jiné typy letounů, a díky tomuto systému bude naše armáda schopna po letech různých provizorních řešení, pronájmu čtrnácti letounů, bude naše armáda schopna plnohodnotně zajišťovat obranu Česka a spolupracovat s našimi spojenci.

Mluvím o systému, protože systém F-35 neznamená jenom pořízení letadel. Jde o základní, zásadní technologický skok pro rozvoj naší armády. Ale je to také významná příležitost pro českou ekonomiku, akademickou i technologickou sféru, protože F-35 znamená také přístup k nejmodernějším technologiím, které dnes na světě jsou k dispozici. Tento projekt bude Ministerstvo obrany financovat ze svého obranného rozpočtu a ten jsme do budoucna zajistili, protože jsme zákonem stanovili financování obrany ve výši dvou procent HDP.

Václav Smolka, tiskový mluvčí vlády: Děkuji a poprosím ministryni obrany Janu Černochovou.

Jana Černochová, ministryně obrany: Děkuji. Dámy a pánové, dovolte mi, abych v úvodu poděkovala za důvěru, které se mi dostalo jak od pana premiéra, tak od zástupců všech stran naší koalice. Průběžně jsme je informovali o výsledcích vyjednávání se Spojenými státy a dnes jsme učinili to zásadní rozhodnutí, a to jako v naprosté koaliční shodě.

Budoucnost ochrany vzdušeného prostoru České republiky je třeba řešit tady a teď. Pronájem gripenů, jak říkal pan premiér, končí v roce 2027 a není čas na další provizoria. Kdokoliv tvrdí, že se máme vydávat jinou cestou, tak neříká pravdu. Máme za sebou více než rok poctivého vyjednávání s vládou Spojených států o pořízení letounů F-35 a nabídka, pro kterou se dnes vláda rozhodla, je pro naši zemi velmi výhodná. Po roce 2030 bude na světě sloužit 3 457 strojů F-35, z toho 3 088 v zemích NATO. Uživatelských zemí bude celkem 17 a brzy jich zřejmě bude 18, protože o pořízení F-35 se aktuálně jedná také v Rumunsku, což jste jistě zaznamenali včera v mediích.

Obrana a bezpečnost není levná. Pokud má být efektivní, tak do ní musíme investovat. Do roku 2034 celkem za letouny, munici, simulátory, výcvik a další položky zaplatíme zhruba 106 miliard korun, tedy výrazně méně, než se avizovalo. Další prostředky zaplatíme za infastrukturu, palivo a odvody DPH do státního rozpočtu. V součtu půjde o zhruba 44 miliard korun, které ale zůstanou doma v České republice a v její ekonomice. Dohromady se tedy za jedenáct let bavíme o částce kolem 150 miliard korun, což znamená v průměru 7,3 procenta z ročního obranného rozpočtu. Sami z této položky vidíte, že to nebude žádný problém, a chci všechny ubezpečit, že žádný jiný akviziční projekt, modernizační projekt Armády České republiky tímto ohrožen nebude.

Co se týče nákladů na provoz 24 letounů, tak po roce 2024 to budou zhruba tři procenta z obranných výdajů, tedy cca 4,9 miliardy ročně, a to včetně výdajů na palivo a munici po tedy roce 2034. Z hlediska celkového životního cyklu, tedy až do toho roku 2069, tak vyjde pořízení a následný provoz letounů F-35 na 700 korun ročně na jednoho obyvatele České republiky. 700 korun ročně jeden obyvatel České republiky zaplatí za to, že nás budou chránit ty nejmodernější letouny páté generace.

Když to opravdu velmi zjednoduším a hledala jsem nějaké přirovnání, které si umíme my Češi představit, tak je to cena jedné basy plzeňského piva, rodinné vstupenky do zoo nebo kina. Tolik stojí naše bezpečnost.

Česko je také jednou z mála zemí, které si již v rámci jednání o nákupu F-35 vyjednaly průmyslovou spolupráci, a věřte mi, že to také nebylo snadné a stálo nás to hodně úsilí, hodně energie. Ale podařilo se nám to. Máme připravených již čtrnáct projektů průmyslové spolupráce pro české firmy, a to včetně možnosti zapojení přímo do globálního dodavatelského řetězce pro letouny F-35. Takže to nebude pouze pro Českou republiku, ale i pro ty ostatní země.  

Je mi jasné, že si kladete celou řadu otázek, na které asi teď není dostatek prostoru, a proto vás chci pozvat na odborný seminář, který proběhne dnes v 18 hodin na letišti ve Kbelích, na kterém budou všichni ti, kteří se podíleli na vyjednávání nebo na tvorbě vojenského doporučení. Samozřejmě tam budeme i my dva s panem náčelníkem generálního štábu. A na tomto semináři veřejnost seznámíme s detailními informacemi o schváleném nákupu, které dnes tedy vláda projednala, a zodpovíme všechny dotazy, které kolují ve veřejném prostoru. Tam toho času budeme mít opravdu hodně. Takže v 18.00 na letišti ve Kbelích odborný seminář. Děkuji v tuto chvíli za pozornost. 

Václav Smolka, tiskový mluvčí vlády: Děkuji a já poprosím o slovo také náčelníka generálního štábu Karla Řehku.

Karel Řehka, náčelník Generálního štábu Armády České republiky: Děkuji a myslím, že tady zazněla většina těch důležitých informací. Já bych chtěl využít především tuhle příležitost, abych poděkoval vládě za tu neustálou a stabilní podporu, kterou máme jako armáda, a v tomto případě za to velmi odvážné rozhodnutí a zároveň za důvěru, že vláda rozhodla v souladu s vojenským doporučením.

Jedná se o doporučení, které bylo zpracováváno dva roky velmi důkladně a je podložené i analýzou mezinárodních expertů. A jednoznačně se ukazuje, že na budoucím válčišti a v budoucím operačním prostředí po roce 2035 až 2040 Armáda České republiky k plnění úkolů bude potřebovat letoun páté generace a jeho jediný představitel pro nás dostupný v této době je letoun F-35.

Je to důležité. My jako Česká republika musíme udržovat technologickou převahu nad možnými protivníky, stejně tak jako o to usiluje Aliance. Je důležitý ten dlouhodobý aspekt, kdy se díváme za rok 2050 a, jak tady zmínila paní ministryně, bavíme se o životním cyklu minimálně do roku 2069, přičemž výrobce deklaruje podporu těch letounů v životním cyklu až do roku 2082.

My se budeme vždycky bránit jako Česká republika jako součást Aliance a jak tady bylo zmíněno, chceme pořizovat typ letounů, který bude nejrozšířenější v rámci Aliance v několika příštích letech. A pro nás je důležitá a klíčová interoperabilita na bojišti, což zase svědčí ve prospěch vlastně tohoto letounu. A zároveň je potřeba říct, že tento letoun dokáže plnit širší spektrum úkolů, než jsme toho byli schopni doteď.

A to každý jeden sám letoun nabízí větší variabilitu. Tím pádem dochází k úspoře tohoto, že na stejný typ úkolů můžeme využít méně letadel a méně provozu. A zároveň je potřeba říct, že tímto letounem nenahrazujeme jenom letouny gripen nadzvukové, ale letouny gripen čtrnáct kusů i dvacet čtyři kusů do budoucna letounů L-159, to znamená, snižujeme počet typů letecké techniky, čímž dochází také k jisté efektivitě a k úspoře.

Co je to důležité: Tento letoun šetří životy a my jako armáda naší velikosti, toto je důležitý aspekt, mít technologickou převahu a šetřit životy lidí, protože to je to nejdůležitější. Zároveň bych chtěl ujistit, že já jako náčelník generálního štábu jsem poslední, kdo by doporučoval pořizovat platformu, která by znamenala omezení, jedna zbraňová platforma, která by znamenala omezení schopností ostatních složek armády. Takže mohu říct, opravdu nerušíme žádné další strategické projekty a stejné priority, jako je například těžká brigáda, zůstávají i v současné koncepci výstavby Armády České republiky a v nové verzi, kterou právě zpracováváme.

Co je důležité: Tento letoun není jenom o letectvu, ale urychlí transformaci celé Armády České republiky tak, jak se o to usiluje i v Alianci, zejména v oblasti digitalizace. A to jsou kroky, které bychom potřebovali dělat tak jako tak bez ohledu na typ nového letounu.

Zároveň jenom ještě jednou chci poděkovat jak vládě za tu důvěru a za podporu, chci poděkovat také kolegům jak u nás z rezortu, ale i z ostatních rezortů, kteří velmi pomáhali a odpracovali velký kus práce na tomto opravdu složitém projektu, a chci říct, že jednoznačně tímto letounem pořizujeme schopnost, kterou budeme z dlouhodobého horizontu potřebovat jako Armáda České republiky na bojišti, a zároveň dosahujeme té největší efektivity a ekonomičnosti, jaké jsme v současné době schopni dosáhnout. Děkuji.

Václav Smolka, tiskový mluvčí vlády: Děkuji. Vám děkuji za pozornost a těšíme se až po jednání vlády. Děkujeme, na shledanou.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X