Tiskové konference

5. 4. 2023 11:12

Tisková konference k představení projektu výzkumného onkologického centra ve Fakultní nemocnici v Motole, 5. dubna 2023

Václav Smolka, tiskový mluvčí vlády: Dámy a pánové, pěkné odpoledne, vítejte na tiskové konferenci ke spolupráci mezi The Kellner Family Foundation, Ministerstvem zdravotnictví a Fakultní nemocnicí Motol. O úvodní slovo poprosím ministra zdravotnictví Vlastimila Válka.

Vlastimil Válek, místopředseda vlády a ministr zdravotnictví: Tak také přeji krásný den, dámy a pánové. Onkologická léčba, vůbec výzkum v onkologické léčbě je pro mě nejenom jako radiologa, ale pro mě jako lékaře, pro mě jako intervenčního onko-radiologa, člověka, který se zabývá onkologií celý život, něco, co je srdeční záležitostí. Je pro mě proto velkou ctí, že mohu oznámit, a mám opravdu osobně nesmírnou radost, že to mohu takto teď v této chvíli říct, že jsme dnes s paní Renatou Kellnerovou a s panem ředitelem Ludvíkem podepsali dokument, díky kterému se výzkum a diagnostika nádorových onemocnění posunou na zcela novou úroveň.

Rodinná nadace Kellnerových totiž poskytne dar 500 milionů korun na vybudování a provoz vědeckého a diagnostického onkologického centra v rámci Fakultní nemocnice Motol. Na tomto místě je potřeba poděkovat premiérovi České republiky Petru Fialovi, protože nesmírně pomohl v tom, aby se nám to podařilo všechno dotáhnout do konce, a je to jeho velká zásluha. Já mu za to moc děkuju.

Ministerstvo zdravotnictví se v rámci smlouvy zavázalo poskytnout dalších 240 milionů na špičkové vybavení tohoto centra, a díky tomuto neobyčejnému daru tak vznikne výzkumné a diagnostické centrum, které bude mít skutečně světovou úroveň. Bude opravdu moci stát hrdě po boku center, jako je to v Lisabonu a některá další v Evropě.

Bude pomáhat nejenom, co se výzkumu týče, ale bude pomáhat pacientům, bude pomáhat výzkumníkům a umožní jim skutečně pracovat tak, jak si zaslouží v oblasti onkologie, a skutečně posune zase dál péči o onkologické pacienty. A koneckonců, že tomu tak bude, zárukou toho jsou všichni profesoři, kteří tady za mnou stojí. Já se až stydím, že nejsou přede mnou.

Ministerstvo zdravotnictví je proto nesmírně hrdé, že se na tomto mohlo podílet. Toto centrum přinese nejenom českým onkologickým pacientům špičkovou péči, ale bude se zde provádět také základní výzkum, který bude směřovat k hledání nových léků. A já doufám, že tak už žádná molekula, kterou objeví následovníci profesora Holého, neopustí Českou republiku.

Toto centrum bude kompletně ve vlastnictví České republiky, stejně jako veškeré objevy, ke kterým nepochybně bude docházet. Česká republika tak posílí jako jeden ze světových lídrů v onkologickém výzkumu a péči. My jsme na špici pelotonu a tímto tu špici a tuto naši pozici ještě upevníme.

Dovolte mi na tomto místě opravdu ze srdce poděkovat rodinné nadaci Kellnerových za tento neuvěřitelně štědrý dar a svého druhu také největší dar. Největší dar České republice a jejím občanům a jsem rád, že jsem u toho mohl být. Nejenom jako lékař, ale stejně tak jako ministra zdravotnictví. Děkuju.

Václav Smolka, tiskový mluvčí vlády: Děkuji panu ministrovi a za The Kellner Family Foundation poprosím člena správní rady pana Radka Špíška.

Radek Špíšek, člen správní rady The Kellner Family Foundation: Dobré odpoledne také z mé strany. Já musím taky za nadaci rodiny Kellnerových vyjádřit radost, nadšení z toho, že se jednání, která probíhala nějakou dobu, podařilo dotáhnout do konce. Já se pokusím krátce vysvětlit motivaci nadace rodiny Kellnerových k tomuto daru a k tomuto projektu.

Jak asi veřejnost dobře ví, tak nadace rodiny Kellnerových se dlouhodobě věnuje podpoře školství, vzdělanosti české společnosti na různých úrovních –od základního školství přes střední školství, přes podporu studia nadaných studentů v zahraničí. Ten projekt, o kterém dnes mluvíme, představuje z našeho pohledu ultimátní podporu té nejvyšší úrovně vzdělání, což je výzkum, v tomto případě excelentní výzkum v oblasti onkologie.

My jsme ten projekt diskutovali jak s ministerstvem, tak samozřejmě s Fakultní nemocnicí v Motole, tak s 2. lékařskou fakultou poměrně dlouhou dobu a já mám velkou radost, že se nám podařilo dospět ke shodě v tom, že jestliže v Motole vzniká excelentní onkologické klinické centrum, tak dává velký smysl, aby zároveň u toho centra vznikla i výzkumná instituce, která zajistí, že onkologická péče nebude probíhat pouze podle současných léčebných postupů, ale zároveň se budeme všichni, hlavně tedy výzkumníci, snažit, aby docházelo k vědeckým objevům, pokrokům v oblasti nových léčiv a nových léčebných postupů v onkolog2.

Takže z našeho pohledu ta spolupráce dává velký smysl. Chtěl bych znovu ještě jednou poděkovat všem zúčastněným a možná poslední komentář: Myslím si, že Praha a středočeský region, si podobnou instituci velmi zaslouží a motolská nemocnice společně s 2. lékařskou fakultou z našeho pohledu představují ideální prostor pro tuhle aktivitu. Děkuji.

Václav Smolka, tiskový mluvčí vlády: Já také děkuji a poprosím také pana ředitele Fakultní nemocnice v Motole Miloslava Ludvíka.

Miloslav Ludvík, ředitel Fakultní nemocnice v Motole: Děkuji. Dámy a pánové, to, co tady bylo řečeno, já v podstatě můžu jenom shrnout. Díky Národnímu plánu obnovy, který schválila vláda České republiky, v Motole vznikne motolské onkologické centrum, zhruba nákladem 4,5 miliardy korun včetně DPH, za které bude postavena špičková onkologická klinika. A to, co říkal pan profesor Špíšek, dává velký smysl, že k tomuto centru, jeho součástí bude právě špičkové výzkumné centrum, protože dnes – a myslím si, že páni profesoři o tom můžou mluvit lépe než já – onkologie to je personalizovaná medicína. To je v podstatě medicína, která jde za každým jednotlivým pacientem, za každým jednotlivým nádorem.

Proto ve světových špičkových centrech, kterých ve světě zas tolik není, je právě k těm velkým onkologickým centrům jaksi připojeno právě takovéto zařízení, takovýto výzkumák, který propojuje okamžitě výsledky vědy a výzkumu do praxe. Je to v podstatě translační výzkum, který okamžitě pomáhá pacientům v léčbě jejich nádorů. A je vlastně obrovská šance, že díky tomu se čeští pacienti dostanou k výsledkům léčby, ke kterým se dříve dostávali ve Švýcarsku, v Německu, ale ne v České republice. Tohle bude opravdu velké a jsem opravdu šťasten.   

Znova děkuji celé nadaci rodiny Kellnerových, která v podstatě ten svůj dar ještě strukturovala tak, že nákladem kolem 300 milionů bude vybudováno toto výzkumné centrum a nákladem 240 milionů, které poskytne Ministerstvo zdravotnictví, bude vybaveno. A dále se nadace rodiny Kellnerových zavázala, že minimálně první čtyři roky, ale říká, že to může trvat i déle, bude každý rok provoz tohoto centra dotovat částkou padesáti milionů korun, což nám dovolí pravděpodobně i v českých podmínkách shánět a vypisovat granty i na špičkové vědce ze Západu.

Nikoli, abychom zkoušeli lovit jenom skoro v tom malém českém rybníku, ale bude možná šance dostat sem i špičkové kapacity světového formátu, které samozřejmě na sebe opět natahují granty, a tím pádem by to centrum mohlo fungovat na takové úrovni, že by se mohlo dostat na mapu Evropy.

Václav Smolka, tiskový mluvčí vlády: Já děkuji a otevírám prostor pro dotazy. Povídejte.

Klára Pospíšilová, TV Nova: Ještě jednou dobrý den. Pane ministře, já jsem koukala na čísla výskytu rakoviny v České republice, a když to srovnám s okolními státy nebo s evropskými státy, tak ten její výskyt je tady oproti nim daleko vyšší. Tak čím si to vysvětlujete, a případně vlastně, má vláda nebo Ministerstvo zdravotnictví nějaký plán?

Vlastimil Válek, místopředseda vlády a ministr zdravotnictví: Já bych byl velmi opatrný. Je potřeba se bavit o jednotlivých typech rakoviny, o jednotlivých kategoriích rakoviny a já myslím, že tady pan profesor Büchler a pan profesor Slabý by asi na tyto otázky odpověděli daleko lépe, odborněji, a co jsme já oproti nim.

Nicméně já mohu odpovědět to, co chystá vláda České republiky, a to chystá ve společnosti i s výbory odborných společností. A nejenom chystá, ale už to realizuje. Posílení screeningových programů, posílení včasné diagnostiky tumorů, které jsme zatím takto systematicky nedetekovali, například karcinom prostaty, kdy shodou okolností děkan 2. lékařské fakulty je ten, který jaksi garantuje tento program. A nám se podařilo během pár týdnů na základě jeho doporučení, odborných doporučení, tady tento program posunout na evropskou úroveň a během našeho předsednictví, což bylo něco, v co jsem nevěřil, že se povede, tak dostat ho do systému screeningových programů, které schválila i Evropská unie. My bychom tento screeningový program chtěli spustit jako pilot v příštím roce.

Stejně tak se chceme soustředit na včasný záchyt karcinomů slinivky břišní, což je nesmírně závažné onemocnění u rizikových skupin. Proto jsme vybudovali centra a schválili centra endoskopické diagnostiky a chceme investovat do těchto center na jejich vybavení endosonografickými přístroji tak, aby se daly detekovat opravdu malinké nádory u těch, kteří jsou v riziku.

Konečně jsme s pojišťovnami diskutovali, já jsem proto vytvořil radu ministra zdravotnictví, která se skládá ze šéfů zdravotních pojišťoven, jako poradní orgán, způsob, jak stimulovat ty pacienty, kteří chodí na screening, aby tam chodili ve větším množství. To je ten problém, který my identifikujeme: Že ten zájem o ty preventivní a screeningové programy není dostatečný a chceme ho posílit. Chceme ho posílit formou bonusů, chceme ho posílit formou různých pobídek a chceme, abychom postupně stimulovali občany České republiky, aby se víc a víc zajímali o své zdraví.

Koneckonců včerejší tisková konference, kterou jsme měli s výborem kardiologické společnosti, tímto směrem také směřovala. To je naše dlouhodobá strategie. Prevence, včasný záchyt, zachytit ještě před tím, než se ta rakovina vyvine, u tlustého střeva polyp odstranit, léčit tak, aby kvalita života našich seniorů byla co nejlepší a co nejdelší ve zdraví.

Václav Smolka, tiskový mluvčí vlády: Děkuju, přeje si někdo doplnit? Nevidím, takže další dotaz.

Kristýna Šopfová, Právo: Dobrý den, já se omlouvám, já budu mít mnoho dotazů. Respektive zajímalo by mě, pro koho bude to centrum onkologické péče určeno? Bude to nějaká specifická skupina pacientů? Počítá se stále s tím, že by se mělo otevřít v roce 2026, popřípadě, kdy se začnou ty změny realizovat: Kdy začnou nějaké ty výkopové práce, řekněme, nebo zkrátka to budování? Tak to je první série dotazů, děkuju.

Václav Smolka, tiskový mluvčí vlády: To bude asi na pana ředitele?

Miloslav Ludvík, ředitel Fakultní nemocnice v Motole: Výběrové řízení, které probíhá, tak nabídky mají být podány do 10. května. Takže někdy v té době budu schopen říci, kdo se přihlásil a za jakých podmínek. Takže v téhle chvíli nevím. Přičemž celé to má být ukončeno do 31. 3. 2026. Čili na celou tu výstavbu jsou zhruba tři roky, v rámci čehož by mělo být postaveno právě i toto výzkumné a diagnostické centrum, protože my tam už jsme s tím počítali dopředu a máme tam připravenou možnost.

Takže to je toto, a dále, pro koho bylo určeno? Toto už bylo, protože tohle je z Národního plánu obnovy, tak už je přímo řečeno, že prioritně je to pro, jako onkologické centrum pro Prahu a Středočeský kraj a část Prahy, protože v Praze jsou dvě velká onkologická centra, s tím, že ale pro takové ty specifické diagnózy, a na to se radši ptejte pánů profesorů, by to mělo být. V České republice máme dvě Národní onkologická centra. Jedno je v Brně, jedno je v Praze. Tak tohle by mělo být součástí toho Národního onkologického centra. Kdyby – říká se tomu top of the roof, to jsou takové ty super-vzácné nádory a podobné záležitosti.

Vlastimil Válek, místopředseda vlády a ministr zdravotnictví: Jestli můžu to doplnit, tak v Brně je onkologické centrum, které, řekněme, má ve vedení Masarykův onkologický ústav, ale ty ostatní přímo řízené organizace jsou jeho součástí a koordinuje tu péči. Tak stejně tak chci tu strategii dotáhnout v Praze. Teď jsem si pozval ředitele fakultních nemocnic z Brna, kdy od nich chci písemně, a musí to podepsat, finálně strategii vůbec rozvoje té péče, nejenom pro Brno, ale obecně pro ten region. Totéž budu chtít od ředitelů v Praze. Úkol už dostali.

A bude sloužit samozřejmě pro všechny pacienty z České republiky. Především bude sloužit pro obrovskou masu dětí, která se v Motole léčí. Tak, jak se v Černopolní, ve Fakultní nemocnici Brno, léčí děti, tak se léčí tady.

Ale my pochopitelně nezapomínáme na doplnění té sítě, protože výbor onkologické společnosti a pan profesor Büchler je členem výboru, tak výbor onkologické společnosti samozřejmě chce mít strategii celé republiky. Proto si troufnu teď v této chvíli říct, že byla podepsána už smlouva mezi Fakultní nemocnicí Plzeň a Karlovarským krajem. To znamená, tam začneme investovat do regionálního komplexního onkologického centra, které ale bude součástí toho plzeňského. A samozřejmě nezapomínáme na Ostravu, kde si plně uvědomuju, že budeme muset vybudovat kvalitní onkologické pracoviště. Ale ty dva pilíře, ty dva zásadní kameny, které chci, aby byly v síti těch špičkových evropských center, to znamená to, co teď tvoříme v rámci Evropské unie, jsou dva: centrum v Motole a centrum Masarykův onkologický ústav.

Kristýna Šopfová, Právo: S tím souvisí ještě jeden dotaz, a sice: Tady zaznělo, že v tom výzkumném centru by v budoucnu ty léky mohly být rovnou podávány, nebo dostupné pro ty pacienty onkologické, které máme tady v Česku. Uvažuje se třeba do budoucna ze strany ministerstva nad variantou, že by se mohly podávat už ve fázi těch pokročilých fází klinického testování, jak je to třeba v Německu, ne až v ten moment, kdy jsou prostě schváleny všemi lékovými autoritami?

Vlastimil Válek, místopředseda vlády a ministr zdravotnictví: Já zkusím odpovědět, ale možná bude dobře, když buď pan profesor, nebo pan profesor, vysvětlí, jak je to s personalizovanou léčbou. Technicky je to tak, že už dnes se v České republice podávají pacientům léky, především jsou to na hematoonkologických pracovištích, tekuté nádory – teď se urazili hematoonkologové – tak podávají léky, které jsou na míru vyráběny pro toho konkrétního pacienta na základě imunogenetického vyšetření nebo hystogenetického, hystoimunogenetického vyšetření, vyráběný cíleně lék pro pacienta. A my jsme přesvědčeni, že tímto směrem se onkologie bude ubírat. Proto toto centrum, proto tato personalizovaná medicína vyráběná cíleně pro konkrétního pacienta. 

Jiná věc jsou klinické studie. A ano, chceme, aby naše onkologická centra, a především ty dva pilíře, to znamená Motol, Masarykáč, byla součástí, ona už jsou, ale byla ještě víc a hlouběji vtažena do té součásti mezinárodní sítě tak, aby ty klinické studie tady probíhaly.

Ale my chceme víc. My chceme, aby naši výzkumníci, naši farmaceuti, naši objevitelé nových molekul měli možnost ty molekuly pak v České republice z nich vyrábět léky a testovat je právě v rámci mezinárodních sítí, ale pod koordinací těchto dvou center. A to je ten cíl, ke kterému směřujeme. A já jsem přesvědčen, že se nám to povede.

Kristýna Šopfová, Právo: A už si dovolím jen poslední dotaz a ten míří ke Kellner Foundation, protože společnost SOTIO, která spadá pod PPF, tak ta se zaměřuje na vývoj léků na rakovinu. Bude třeba možné, abyste vy to výzkumné centrum také nějak využívali pro vývoj tady těchto svých léků? Děkuju.

Radek Špíšek, člen správní rady The Kellner Family Foundation: To je výborná otázka a já se pokusím ji zodpovědět tak, aby byla pochopitelná. Firma SOTIO, jejíž jsem shodou okolností ředitelem, je projektem skupiny PPF, který se posledních dvanáct let – jde o biotechnologickou firmu, která se posledních dvanáct let snaží o vývoj nových nadějných přístupů v onkologii. A v případě, že z výzkumu máme pocit, že jsme identifikovali molekulu, která vypadá nadějně, jako, řekněme, budoucí protinádorový lék, tak samozřejmě se tyto látky snažíme dostat do fáze, jak jste zmiňovala, tzv. klinických studií.

Klinické studie probíhají po celém světě. Zrovna tak probíhají v českých nemocnicích. My jako SOTIO v případě, že se nám podaří něco dostat do stádia těch klinických zkoušek, tak se vždy snažíme zařadit české nemocnice. Všechny naše klinické studie mají jako jedno ze svých pracovišť Masarykův onkologický ústav a já pevně věřím, že až bude stát budova motolského onkologického centra, tak i tam budou probíhat naše klinické studie.

To je za SOTIO.

To, o čem mluvíme dnes, je něco jiného. My tady skutečně mluvíme o tom, že nadace rodiny Kellnerových poskytuje filantropický dar na to, aby v Motole mohlo vzniknout centrum, o kterém budeme přesvědčeni, že má všechny parametry toho moderního onkologického centra tak, jak o tom pánové mluvili.

Když se ještě krátce vrátím k vaší otázce, tak v tom případě se dostáváme do situace, kdy my všichni máme společný sen, že výsledkem výzkumu v motolském onkologickém centru by mohly být také nadějné molekuly, které by se také mohly začít testovat v klinických studiích, a to potom samozřejmě by šlo o situaci, kdy ty klinické studie by také probíhaly v tom motolském centru, ale i v dalších českých a zahraničních nemocnicích. 

Václav Smolka, tiskový mluvčí vlády: Děkuju. Další dotazy nevidím, takže to bude z tiskové konference všechno. Děkuji pánům řečníkům, děkuji pánům profesorům za účast a přeji pěkný zbytek dne. Na shledanou.

Vlastimil Válek, místopředseda vlády a ministr zdravotnictví: Krásný den.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Zvuková příloha

Tisková konference k představení projektu výzkumného onkologického centra ve Fakultní nemocnici v Motole, 5. dubna 2023

Související zprávy