Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Tiskové konference

18. 10. 2010 11:08

Tisková konference Petra Nečase a Ivety Radičové, 18. října 2010

Martin Kupka, tiskový mluvčí vlády ČR: Dobré dopoledne, dámy a pánové, vítejte na tiskové konferenci u příležitosti první oficiální návštěvy slovenské premiérky Ivety Radičové v České republice. Prosím na úvod slovo hostitele, premiéra České republiky Petra Nečase.

Petr Nečas, předseda vlády ČR: Dobrý den, dámy a pánové, protože my jsem trošku v časovém tlaku, tak si dovolíme být velmi struční. Já jsem velice rád, že se mohla uskutečnit tato oficiální návštěva paní premiérky Ivety Radičové v České republice. Potvrdila se na ní velká politická a názorová blízkost obou našich zemí, ale i obou vlád. Co se týče jednání, tak chci zdůraznit, že jsme se velmi intenzivně zabývali problematikou jaderné energetiky a především otázkou tzv. economic govermentu, tedy Task Force, která teď připravuje nové rozpočtové procedury v rámci EU, o které je dnes jednáno v Bruselu a bude to předmětem příští Evropské rady. To já vidím jako dvě klíčové záležitosti, které jsme projednali jak v rozhovoru mezi čtyřma očima, tak při oficiálním jednání delegací.

Martin Kupka, tiskový mluvčí vlády ČR: Prosím, předsedkyně vlády Slovenské republiky Iveta Radičová.

Iveta Radičová, předsedkyně vlády SR: Děkuji velmi pěkně, pane premiére. Děkuji i za vřelé přivítání v ČR. My jsme v kontaktu neformálním pravidelně, ale byl čas, aby se uskutečnilo i oficiální formální setkání našich delegací. Mimo témat, která zmínil pan premiér, jsme hlavně mezi čtyřma očima rozebírali témata kolem našich státních rozpočtů, okolo situace schvalování nevyhnutelných zákonů, které s nimi souvisí. Pak také otázky ozdravování veřejných financí, nastartování ekonomik a celkové situace v jednotlivých našich zemích, ať už jde o Slovensko nebo o Českou republiku. A dohodli jsme si strategický postup ve vztahu k nejbližšímu summitu EU a také obsah dalších kroků v rámci slovenského předsednictví V4.

Martin Kupka, tiskový mluvčí vlády ČR: Prosím, vzhledem k časovým možnostem, jedna otázka slovenských médií, jedna otázka českých médií. Poprosím nejdříve slovenská média.

Slovenský rozhlas: Mohu dvě stručné otázečky? První je, zda můžete konkretizovat, paní premiérko, co to jsou ty neformální kontakty? Jak jsou časté a jejich obsah? A druhá otázka, postaví se česká strana za slovenskou stranu, co se týká problému s Řeckem, kde je stále ještě Slovensko kritizované? Děkuji.

Iveta Radičová, předsedkyně vlády SR: Komunikujeme často, neformálně telefonicky, dopisy, maily SMSkami.

Petr Nečas, předseda vlády ČR: Musím říci, že my se máme vzájemně v mobilním telefonu, ještě než jsme se stali předsedy vlád a volali jsme si již předtím, takže v tom pokračujeme i jako předsedové vlád. Co se týče vaší druhé otázky, tam jen stručně odpovím, že ČR vyjádřila i veřejně i na půdě EU pro slovenský postup plné pochopení.

Martin Kupka, tiskový mluvčí vlády ČR: Prosím, jedna otázka pro česká média.

Český rozhlas: Otázka pro paní premiérku i pana premiéra, kde přesně je a není shoda mezi vámi ohledně posílení pravidel Paktu stability a růstu vzhledem k tomu, že třeba Slovensko je i pro politické sankce, ať už by to bylo odnětí hlasovacích práv nebo ne, zatímco ČR tento typ sankcí nepodporuje. Děkuji.

Iveta Radičová, předsedkyně vlády SR: Slovenská republika je členská země eurozóny, takže i naše závazky a povinnosti jsou odlišné od závazků a povinností ČR. Plná shoda je v kritériích, změně kritérií posuzování té či oné země, měření deficitu, aby bylo objektivní, jasné, aby se neopakovala situace z minulosti. Shoda je i v tom, že má být vytvořen jistý systém sankcí vůči zemím, které nedodržují Pakt stability a shoda je i v tom, že má-li to být funkční, tak by tento systém sankcí měl být automatický a ne vztahovaný od případu k případu, neb by to mohlo vytvářet nerovné podmínky na vyhodnocování. Stejně tak jsme se shodli na tom, že posun, který se nám podařil na pracovních snídaních před summitem V4, tak posunutí nebo zohledňování například nákladů na důchodovou reformu, jak speciální část vykazování deficitu je něco, co se ocitlo v závěrečné hodnotící zprávě summitu, takže takové diskuse mají víc než význam, mají svůj reálný efekt a dopad. Pro nás, politická kritéria sankcí jsou vázané na to, zda je možné je uskutečnit v rámci – zaprvé platné smlouvy a zadruhé v rámci ústavy a ústavnosti v té či oné zemi.

Petr Nečas, předseda vlády ČR: Já bych odpověděl velmi stručně. V některých detailech se logicky naše stanoviska liší a ta logika spočívá v tom, co řekla paní premiérka, na rozdíl od ČR Slovensko je členskou zemí eurozóny, ČR nikoliv. Po Slovenské republice se chce, aby něco platila, po České republice ne, z tohoto logicky plyne. Takže dámy a pánové, děkujeme vám za pozornost a přejeme hezký den.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Zvuková příloha

Tisková konference Petra Nečase a Ivety Radičové, 18. října 2010

Související zprávy