Tiskové konference

13. 4. 2023 7:14

Tisková konference po jednání Bezpečnostní rady státu, 12. dubna 2023

Václav Smolka, tiskový mluvčí vlády: Dámy a pánové, dobrý večer, vítejte na tiskové konferenci po zasedání Bezpečnostní rady státu. O úvodní slovo poprosím předsedu vlády Petra Fialu.

Petr Fiala, předseda vlády ČR: Dobrý den, dámy a pánové, právě skončilo jednání Bezpečnostní rady státu a já jsem velmi rád, že jsme dnes mohli na Bezpečnostní radě státu přivítat prezidenta republiky Petra Pavla. Jak víte, tak jsem dlouhodobým zastáncem toho, aby klíčoví představitelé státu spolu co nejúžeji spolupracovali, abychom společně koordinovali naše kroky a abychom se také dokázali shodnout na základních parametrech směřování naší země, k čemuž nepochybně patří i bezpečnost.

Bezpečnost, bezpečnostní dimenze politiky, a to jak domácí, tak zahraniční, je v současné době stále důležitější a je to oblast, kde právě ta koordinace a spolupráce je naprosto klíčová. Připomínám, že nežijeme v bezpečném světě, že bezpečnostní situace kolem nás je problematická. Ruská agrese na Ukrajině trvá a všechny důsledky této brutální války pociťujeme v Evropě, pociťujeme je v celém světě. Ten konflikt probíhá jenom několik set kilometrů od našich hranic a musíme se zabývat opakovaně dopady ruské agrese na Ukrajinu na naše občany a na občany dalších zemí Evropy.

Není to ale jenom Rusko, žijeme v době, kdy se nám prakticky před očima proměňuje světový řád a přináší to pro naši zemi řadu příležitostí, ale také řadu výzev a rizik a k těm nepochybně patří i otázky bezpečnostní. Proto bezpečnost státu má v těchto dnech prioritu. Je to jedna z priorit, které musíme řešit, a Bezpečnostní rada státu v této oblasti hraje naprosto klíčovou roli.

Jsem velmi rád, že pan prezident se dnešního jednání zúčastnil, že vyjádřil zájem se i v budoucnu některých důležitých jednání Bezpečnostní rady státu účastnit a jsem tomu rád nejenom proto, že je to prezident republiky, ale i vzhledem k jeho pracovním zkušenostem v bezpečnostní oblasti, které jsou nesporné a které budou a jsou určitě pro rozhodování Bezpečnostní rady státu přínosem.

Nemohu z důvodu, že to je Bezpečnostní rada státu, se podrobněji vyjadřovat k tomu, co jsme projednávali, ale zmíním aspoň některé body. Věnovali jsme se otázkám vnitřní bezpečnosti, mezi něž patří zajištění dlouhodobé stability policejního sboru, dlouhodobé stability Vězeňské služby nebo třeba koncepce rozvoje Letecké služby Policie České republiky.

Václav Smolka, tiskový mluvčí vlády: Děkuji panu premiérovi a poprosím také prezidenta republiky Petra Pavla.

Petr Pavel, prezident České republiky: Dobré odpoledne, nebo raději podvečer. Já bych rád zdůraznil to, že jsem vždycky vnímal důležitost koordinace mezi hlavními ústavními činiteli a důležitost mít informace z první ruky, a zároveň také to, že bezpečnost se zdaleka netýká pouze armády, policie, případně Vězeňské služby nebo hasičů, ale že se prolíná všemi oblastmi. A i z toho důvodu vnímám jako důležité, aby se i prezident účastnil alespoň některých jednání Bezpečnostní rady státu, kde jsou projednávány do mnohem větších detailů některé problémy, které se týkají naší energetické bezpečnosti, zdravotní bezpečnosti a případně bezpečnosti související s migrací, ale třeba i pracovním trhem, protože to jsou všechno faktory, které výrazně ovlivňují celkový náhled na bezpečnost.

A pokud máme řešit naši bezpečnost v komplexu, tak je důležité, abychom jí rozuměli, abychom nacházeli stejné porozumění a na základě toho pak přijímali rozhodnutí, která budou nejenom informovaná, ale také koordinovaná, protože jedině tak budeme působit důvěryhodně nejenom k vlastním občanům, ale také k našim zahraničním partnerům. A o tom je vlastně i má účast na dnešním jednání Bezpečnostní rady státu, která je první po mé inauguraci, a také, jak jsem se díval, první asi po osmi letech, které se prezident zúčastnil.

Já si myslím, že nebude určitě nutné, abych se účastnil každé Bezpečnostní rady státu, ale kdykoliv uvidím, že jsou projednávána témata, která by si vyžadovala moji přítomnost nebo alespoň vyjádření názoru, tak se toho jednání rád zúčastním.

Dnes jsme se bavili opravdu o některých věcech, které souvisí se stabilitou jednotlivých bezpečnostních sborů v souvislosti s jejich početními stavy, protože je to docela problematická věc. V době, kdy máme asi nejnižší nezaměstnanost v Evropě, dlouhodobě nízkou i na naše poměry, je samozřejmě velice složité pro bezpečnostní síly vytvořit dostatečně konkurenceschopné pobídky tak, aby udržovaly své stavy v žádoucím počtu.

Myslím si, že bude také důležité, abychom se bavili o otázkách souvisejících se zajištěním energetické bezpečnosti, a s tím souvisí například i situace našich rafinérií a do budoucna určitě o tom bude vedena debata. Já jsem moc rád, že jsem se dnes zúčastnit mohl, a budu se těšit na další jednání.

Václav Smolka, tiskový mluvčí vlády: Děkuji, nyní otevírám prostor pro dotazy. Česká televize jako první.

Adéla Davidová, Česká televize: Dobrý den, já mám dvě otázky na pana prezidenta, které se týkají ústavních soudců. Chtěla jsem se zeptat, jestli už máte informace o tom, jestli do Senátu už dorazila ta vaše žádost o jmenování Daniely Zemanové a Josefa Baxy novými ústavními soudci? A ta druhá, jestli už jste se tedy dnes sešel s tím třetím adeptem na ústavního soudce a případně, jestli byste mohl říct, o koho jde. Děkuju.

Petr Pavel, prezident České republiky: Tak když už jste načala témata nesouvisející s dnešním jednáním Bezpečnostní rady státu, tak pak ještě přidám jedno. K odpovědi na vaši otázku, dnes jsem podepsal dokumenty, které se týkají prvních dvou návrhů. Dnešní jednání, které jsem měl, bylo pracovní, které se týkalo procesu, a jednání s dalším adeptem budu mít zítra. A stejně tak, jako v tom předchozím případě, zítra dopoledne oznámím předsedovi Senátu, o jaké jméno se jedná, a pak po jednání můj pohled na věc, jestli tedy jméno tohoto člověka předložím jako další návrh. V okamžiku, kdy budou ty návrhy zpracované a odesílané, tak se dozví další jméno i veřejnost.

Tím druhým tématem je video, kterým žádal prezident Zelenskyj o stanoviska některé lídry spojeneckých a partnerských zemí ve vztahu k tomu videu, které mělo dokumentovat další barbarský čin ruských vojáků na Ukrajině. Vzhledem k tomu, že zatím z našich zdrojů není možné pravost toho videa ověřit, tak se nemohu vyjádřit k tomu konkrétnímu případu. Ale vzhledem k tomu, že ruské ozbrojené síly napáchaly na území Ukrajiny již celou řadu zdokumentovaných barbarských činů, tak mi nezbývá než takové chování odsoudit, protože skutečně do 21. století nepatří. A pokud by se prokázala pravost toho videa, tak se tím ruští vojáci staví po boku Islámského státu, což bychom asi měli univerzálně odsoudit všichni.

Václav Smolka, tiskový mluvčí vlády: Děkuju, viděl jsem Primu.

Josef Mádle, Televize Prima: Dobrý den, já mám dotaz na taktéž pana prezidenta a v podstatě i na pana premiéra, který se týká částečně bezpečnosti. Jedná se vlastně o výzvu armády, která vlastně žádá lékaře, aby se účastnili odvodního řízení, respektive tréninku na odvodní řízení. Tak co říkáte, pánové, na to, co to všechno způsobilo, co způsobilo za ten poprask okolo, a v podstatě, jestli opravdu reálně může něco takového do budoucna hrozit, aby k této situaci došlo. Děkuji.

Petr Pavel, prezident České republiky: Začnu tím, že se vrátím pár let do historie, kdy jsem byl sám náčelníkem Generálního štábu a kdy jsme podobnou akci chtěli udělat a vyvolala podobné emoce, jako je tomu dnes. Bohužel se ukazuje, že emoce jsou opravdu špatným rádcem, protože nás vedou často k mylným závěrům a vyvolávají stav psychózy, která je naprosto zbytečná.

To, co se bude procvičovat, je standardní administrativní proces odvodu, což neznamená samo o sobě mobilizaci, ale jenom zjištění stavu v populaci, kolik vůbec lidí je zdravotně schopno případného povolání, pokud by taková situace nastala. K tomu je zapotřebí ty procedury procvičit. Armáda a vojenští doktoři je procvičují pravidelně. Tentokrát je snahou do toho zapojit i civilní lékaře, což neznamená nic jiného, než že se jenom část dne zúčastní procedur a osvěží si, jakým způsobem asi by měly probíhat.

Jinak mobilizace je zakotvena v naší legislativě a týká se všech občanů mezi 18 a 60 roky věku v případě, že se dostaneme do té nejhorší bezpečnostní situace, tedy do ozbrojeného konfliktu. Tuto povinnost z občanů nikdo nesejmul a máme-li ji naplnit, tak je potřeba mít také procedury, které k ní povedou. Nikde není psáno, že taková situace nám v nejbližší době hrozí, ale měli bychom na ni být připraveni, protože ten, kdo je připraven, tak není překvapen nebo zaskočen.

Petr Fiala, předseda vlády ČR: Já k tomu jenom dodám, že to, abychom zajistili bezpečnost a zajistili obranyschopnost České republiky, tak pro to musíme něco dělat. Musíme respektovat pravidla, která jsou v tomto smyslu připravená, a postupy, které je potřeba pravidelně ověřovat a procvičovat. Dělají to všechny složky bezpečnostního obranného systému a je to naprosto nutné a je to v zájmu bezpečnosti českých občanů.

To, že se něco takového procvičuje, a je to, jak říkal pan prezident a jak dnes bylo několikrát vysvětleno, naprosto standardní postup a dělá se to opakovaně už řadu let, tak to neznamená, že to budeme muset v budoucnu nějakým způsobem využít.

Dovolte mi k tomu poznamenat to, že bezpečnost České republiky není žádným způsobem ohrožena, nejsme v situaci, kdy by nám hrozilo bezprostřední ohrožení z hlediska nějakého válečného konfliktu. Jsme dostatečným způsobem chráněni například naším členstvím, především naším členstvím v Severoatlantické alianci, tím, že jsme členským státem Evropské unie. Naše bezpečnost je taková, že se občané nemusejí obávat. Ale to, že se musíme zabývat bezpečnostní situací, že nemůžeme podcenit žádnou, byť sebeméně pravděpodobnou variantu, to je prostě pravda, tak jedná odpovědný stát a tak také jedná Česká republika.

Václav Smolka, tiskový mluvčí vlády: Děkuji, další dotazy nevidím. Vidím, Rozhlas ještě.

Jana Čermáková, Český rozhlas: Dobrý den, já bych měla dotaz na pana premiéra. Vy se zanedlouho chystáte na zhruba desetidenní cestu do různých zemí, mezi nimi jsou třeba i Filipíny, tak jsem se chtěla zeptat jenom, proč zrovna tam a co od toho, od té pracovní cesty čekáte? Děkuji.

Petr Fiala, předseda vlády ČR: Ano, bude to delší pracovní cesta, ale to má zase tu výhodu, že během sedmi pracovních dnů budeme schopni s podnikatelskou delegací navštívit šest zemí a tím ušetříme nejenom čas ale i prostředky za to, kdybychom tam měli létat vícekrát.

Ta cesta je důležitá hned z několika hledisek. Jedná se o státy, jako jsou Filipíny, jako je Indonésie, jako je třeba Singapur, Vietnam, Kazachstán, Uzbekistán, které představují výrazné a významné obchodní příležitosti pro české podnikatele. Jsou to země, které projevují zájem o užší spolupráci s Českou republikou, a myslím, že se tady opravdu otevírá okno příležitostí pro český průmysl, pro české firmy, pro české podnikatele.

Ten druhý aspekt je mezinárodně-politický a je také důležitý. Tyto státy, nebo řada z těchto zemí, může představovat i, rozvoj vztahů s těmito zeměmi představuje i důležité posílení mezinárodní pozice České republiky v této velmi perspektivní oblasti jihovýchodní Asie. A myslím, že je důležité, abychom tyto vztahy rozvíjeli, ať už v té ekonomické oblasti, nebo v té politické oblasti. Musíme to chápat i v kontextu toho, co se děje dnes v mezinárodní politice, jakým způsobem se třeba vyvíjejí vztahy mezi Spojenými státy a Čínou, mezi evropskými zeměmi a Čínou a je určitě dobře, když nejenom diverzifikujeme naše exportní trhy a podporujeme naše podnikání, ale když také vytváříme tady i vztahy, které můžeme využít potom v oblasti mezinárodní politiky.

Václav Smolka, tiskový mluvčí vlády: Děkuji. Prima ještě měla poslední dotaz.

Josef Mádle, Televize Prima: Ještě jeden dotaz na pana prezidenta. Pane prezidente, hodláte se v nejbližší době setkat s ministrem financí, popřípadě samozřejmě i s panem premiérem, na téma státní rozpočet, daňové změny? Teď v podstatě se objevily materiály, ve kterých se píše, že údajně se má řešit snížení daně pro loterie, zároveň zvýšení daně pro vodné a stočné, případně na pivo, tak jestli budete v nejbližší době o tom hovořit a případně, co na to říkáte, na první tyto balónky, které se vypustily na veřejnost?  Děkuju. 

Petr Pavel, prezident České republiky: Já nerad reaguji na balónky, radši reaguji na fakta a o těch se budeme s panem premiérem bavit při našem nadcházejícím setkání. My jsme se domluvili, že se spolu budeme pravidelně scházet a konzultovat aktuální věci, a myslím, že v nadcházejících několika dnech se sejdeme asi, myslím, příští týden, kde bychom se právě těmto věcem měli věnovat.

Petr Fiala, předseda vlády ČR: Jenom mi dovolte k tomu poznámku. Když už se stane, že uniknou nějaké pracovní materiály do veřejného prostoru, není to žádná katastrofa, pokud se interpretují tak, že je jasné, co znamenají a co znamenaly. A to, co uniklo, není žádný návrh Ministerstva financí. Dokonce to nejsou žádné pokusné balónky ze strany vlády. Je to analytický materiál, který rozebírá jednotlivé možnosti úspor ve státním rozpočtu, které se objevily z řad expertů, objevily se ve veřejném prostoru a tento materiál se jimi seriózně zabývá a vypočítává, ukazuje možné dopady a důsledky.

To je všechno, ale nejedná se o žádný návrh politický v tom smyslu, že by přicházel z nějaké politické strany nebo to byl návrh Ministerstva financí. Je to analytický materiál a my se budeme v příštích dnech a týdnech zabývat v politické rovině těmi návrhy, které povedou k tomu, abychom dostali pod kontrolu, větší kontrolu veřejné finance, abychom je konsolidovali, abychom zabránili tomu, že Česká republika hospodaří s rozpočty, které mají takové deficity, jako jsme tomu byli svědky v poslední době.

My jsme, naše vláda, zdědili mimořádně deficitní rozpočty. Je to věc, se kterou se nechceme smířit. Už v prvním roce naší vlády jsme dokázali seškrtat výdaje o 80 miliard korun, pak ale přišly všechny ty krizové jevy, které souvisejí s ruskou agresí na Ukrajině.

A teď stojíme před dalším úkolem, a to je snížit deficity státního rozpočtu v příštím roce minimálně o 70 miliard korun. Úkol to není jednoduchý, nedá se to dělat, jak se říká, hrubou tužkou, musíme opravdu pečlivě zvažovat dopady všech těch opatření. A mohu všechny ujistit, že nejprve se budeme snažit, abychom úspory našli na straně státu, a pak se teprve budeme zabývat věcmi, které se budou dotýkat také občanů a firem. Je to bolestný proces, ale musíme ho udělat, pokud chceme dělat odpovědnou politiku a pokud nechceme přivést stát ke krachu a žít jenom na dluh budoucích generací.

Václav Smolka, tiskový mluvčí vlády: Děkuji, to je z tiskové konference všechno, děkujeme za pozornost a přejeme pěkný večer. Na shledanou.

Petr Fiala, předseda vlády ČR: Na shledanou.

Petr Pavel, prezident České republiky: Na shledanou.

 

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Zvuková příloha

Tisková konference po jednání Bezpečnostní rady státu, 12. dubna 2023

Související zprávy