Tiskové konference

2. 9. 2011 13:59

Tisková konference po jednání Poslanecké sněmovny, 2. září 2011

Petr Nečas, předseda vlády ČR: Dobrý den, dámy a pánové, jsem velice rád, že mohu dnes konstatovat, že se podařilo vládě a koalici dostat přes všechna čtení sněmovny tři zákony, které pomáhají konsolidovat české veřejné finance. To byl základní smysl této mimořádné schůze, kterou jsme svolali ještě do prázdninových dní, abychom byli schopni ten první balíček reformních zákonů projednat ještě na začátku září. Přijetí přispěje k úspěšnému průběhu letošního rozpočtového roku, dva ze tří zákonů jsme museli projednat znovu. Jsem přesvědčen, že koalice podobným způsobem a tempem bude pokračovat i v příštím týdnu ve schválení dalších zákonů a potom i na zářijové schůzi. Chci vyjádřit své potěšení z toho, že koalice i poslanci vystupovali při hlasováních kompaktně, se zřetelnou většinou. Někdy, v komplikovaných právních normách, které schvalujeme, se nám daří naleznout průchodný konsenzus a považuji to za velice dobrou zprávu s tím, že jsem velice rád, že ty praktické výsledky vlády jsou pozitivní a tak trochu vyvažují spíše mediální interpretace, které se z některých sporů dostávají do médií, a vypadá to, že by vláda nedělala nic jiného, než se přela a hádala. Praktické výsledky přímo ve vládě a sněmovně dokazují opak.

Jan Osúch, tiskový mluvčí vlády: Děkuji, pokud chtějí páni ministři doplnit.

Miroslav Kalousek, ministr financí: Jestli smím, jen dvě slova. Rád bych poděkoval za schválení dvou návrhů, které směřují ke konsolidaci veřejných financí, v úterý budu předkládat další tři tisky, které se budou týkat 2. a 3. pilíře penzijní reformy a věřím, že je poslanci podpoří jako dnešní normy.

Jaromír Drábek, ministr práce a sociálních věcí: Já jen navážu na ministra financí. I náš resort po tom dnešním projednání úsporného balíčku, který bude platit i pro rok 2012, tak v příštím týdnu bude projednávat sněmovna balík zákonů, které jsou nazývány sociální reforma, a já věřím, že po schválení sněmovnou v té reálné fázi budou všichni moci na vlastní zkušenost vyzkoušet, že to jsou kroky, které jednak budou zvyšovat komfort klientů, kteří jsou obsluhování systémem, a na druhé straně dojde k významné administrativní úspoře na straně nákladů státu. To jsou kroky, které jsme občanům slíbili. Na jedné straně zefektivňování, na druhé zvýšení komfortu a důsledný postup vůči těm, kteří ho zneužívají.

Jan Osúch, tiskový mluvčí vlády: Děkuji, dámy a pánové, máte-li nějaké otázky, prosím.

ČT: Já se vrátím k vystoupení pana prezidenta v ČT, kdy on na jednu stranu chválil VV, na druhou byl kritický k panu ministru zahraničí, jak vy vnímáte takový komentář pana prezidenta z hlediska toho, že prezidentská funkce je u nás nadstranická, jak se hovoří? A o komentář bych poprosila i pana Kalouska.

Petr Nečas, předseda vlády ČR: Já jsem notoricky znám tím, že publicistické pořady prakticky nesleduji, což není nic proti nikomu, ani televizi, je to napříč stanicemi. Takže se přiznám, že jsem ten pořad neviděl a pokud jsem ho neviděl, já si opatřím nějaký kompletní přepis či záznam a budu pak schopen reagovat, ale ne k pořadu, který jsem neviděl. Já si to rád poslechnu, v jakém kontextu a jaké souvislosti říká to či ono.

Miroslav Kalousek, ministr financí: Pan prezident veřejně zapochyboval o schopnosti pana ministra zahraničí polemizovat či argumentovat o zahraniční politice, myslím si, že pan ministr zahraničí Schwarzenberg o této schopnosti přesvědčuje způsobem, který si získal ve světě i Evropě takovou autoritu, že mu ji může každý český politik závidět. A někteří zřejmě i závidí.

ČT: Pan prezident tam naznačil, že ony útoky na Ladislava Bátoru zastírají jen slabost pustit se do útoku na hlavu státu, což bylo směrem k TOP 09, chcete na něj zaútočit?

Miroslav Kalousek, ministr financí: Tím výrokem mne zaujal, položil jím rovnítko mezi sebe a pana Bátoru, to je jeho hodnocení. Já bych se pana prezidenta takto nikdy nedovolil dotknout.

Jan Osúch, tiskový mluvčí vlády: Dámy a pánové, nemáte-li další otázky k reformě, ještě ČT.

ČT: My jsme tu slyšeli slova kritiky ze strany opozice, jak reforma dopadne na střední třídy, že se zdraží život v Česku, že roste spodní sazba, jaký to bude mít efekt?

Petr Nečas, předseda vlády ČR: Já musím říci, že toto je strašení, které známe. Kdo si vzpomene na reformní zákony v minulém volebním období, tak ta hysterická reakce byla podobná a skutečné výsledky té reakci neodpovídaly. Zvýšení snížené sazby DPH o 4 % způsobilo v roce 2008 nárůst cen o 0,6 %, čili inflaci, která nebyla markantní. Okolo 1 % očekáváme i nyní při zvýšení z 10 na 14 %. Tyto věci jsou kompenzovány rodinám s dětmi zvýšením odečitatelné položky z daně na dítě a nárůst cen bude kompenzován i ve valorizaci důchodů. Na ty skupiny, které jsou nějak zasaženy, to dopadne tak, že to bude kompenzováno.

ČTK: Já bych se zeptal, příští týden má vláda mít rozpočet, VV dosud k tomu rozpočtu mají výhrady, neřekli, zda ho podpoří, jak tedy budete dále jednat o tom? A je pro vás přijatelná varianta, že by to skončilo tím, že by se vláda nedohodla a prostě se to nechá na odpracování ve sněmovně, ve výboru? I ta varianta zaznívá od VV.

Petr Nečas, předseda vlády ČR: Já musím říci, že ten či onen ministr není spokojen s výší své kapitoly, to je přirozené, normální. Proto o tom vláda bude jednat, definovat priority, které plynou z programového prohlášení, jednak z podoby rozpočtu, a proto vláda nebude tento návrh projednávat či schvalovat hned napoprvé, ale dvakrát se tímto návrhem zabývá. A co se týče představy, že by některá koaliční strana nebyla ochotna ve vládě pro rozpočet hlasovat, tak musím říci, že si to dovedu představit jen těžko, protože nehlasovat pro vládní návrh rozpočtu znamená v podstatě dát najevo, že v té vládě nechci sedět. Vláda musí zodpovědně projednat a předložit návrh rozpočtu. Představa, že se bude nějak dopékat jako polotovar ve sněmovně, to považuji za představu, kterou snad nikdo nemůže myslet vážně.

Miroslav Kalousek, ministr financí: Já jen stručně, pan premiér řekl to zásadní, to co je nepřekročitelné jsou základní parametry, příjmy, výdaje, saldo, místní rozpočty, ale množství prostředků pro ministry je věcí politické diskuse na vládě, tam může dojít k libovolným posunům, ale vždy to nesmí znamenat větší výdaje z celkového rozpočtu. Vládní návrh zákona za těch 20 let, co u toho jsem, vždy končí tak, že není spokojen žádný ministr, rozpočtová sféra se značí tím, že všichni by chtěli mít více peněz, ale je povinností vlády kompromisní návrh schválit, dát ho do sněmovny a pak je povinností všech ministrů tento návrh ve sněmovně hájit. Vláda, která by nebyla schopna si tak počínat a schválit rozpočet, tak by de facto ten den přestala existovat.

Reuters: V souvislosti se včerejšími čísly o rozpočtu, jak hodnotíte to číslo?

Miroslav Kalousek, ministr financí: Vůbec to nepodceňujeme, monitorujeme to bedlivě, nicméně cíl, na který je zamířeno, 4,6 % HDP, ten bude dodržen, nebude překročen.

TV Prima: (dotaz nesrozumitelný)

Petr Nečas, předseda vlády ČR: Já nechci znovu rekriminovat některé okamžiky, je skutečností, že se každému občas na vládě stane, že je přehlasován a i ve velmi důležité věci, kterou on považuje za zásadní, protože ji silně argumentoval v předvolebním boji. To prostě k politice, občas jsem součástí toho, že jsem v té většině, občas jsem přehlasován, musím to být schopen unést oboje.

Miroslav Kalousek, ministr financí: Já se omlouvám, jestli jsem nakažen od svého předsedy, já tu otázku neslyšel.

TV Prima: Omlouvám se, proč nedošlo ke společnému koaličnímu hlasování ohledně maturitní zkoušky? (Dále dotaz neslyšitelný)

Miroslav Kalousek, ministr financí: Prostě byl tam jiný názor, ale nebylo tam koaliční veto, to znamená, koaliční partneři se usmířili s tím, že byť máme různé názory, tak tento neúplný soulad není zásadní překážkou koaliční spolupráce, jako by tomu bylo třeba u návrhu státního rozpočtu, jak jsme mluvili před chvílí.

Petr Nečas, předseda vlády ČR: Já musím říci, že to opravdu nebylo koaliční veto prostě proto, že koaliční smlouva nic takového jako koaliční veto nezná, čili co není, to nemůže být.

Jan Osúch, tiskový mluvčí vlády: Prosím, poslední otázka, ČT.

ČT: Já bych se zeptala na body, které projednala sněmovna, co se týče DPH a stavebního spoření, kolik to má přinést státnímu rozpočtu? A pokud pan premiér říká, že nehrozí zdražení potravin, nečekáte třeba pokles spotřeby?

Petr Nečas, předseda vlády ČR: Já jenom jednu větu, já neřekl, že nehrozí zdražení, já řekl, že podle těch propočtů bude ten nárůst 1-1,2 % a že při analogickém nárůstu snížené sazby DPH byl v roce 2008 ten nárůst o 0,6 %. Nárůst cen potravin je totiž podstatně více dán sezónními výkyvy a samozřejmě cenami na mezinárodních komoditních trzích, to ovlivňuje cenu potravin v ČR více než výše DPH.

Miroslav Kalousek, ministr financí: Konzervativní odhad inkasa z DPH je 22, spíš 24 miliard korun, ale to je prognóza. Bude to v rámci tohoto koridoru. Jsou to prostředky, které půjdou vedle dividendy ze státních podniků na krytí deficitu penzijního účtu. Součástí novely zákona o DPH je i novela zákona o dani z příjmů, která částečně kompenzuje rodinám s dětmi ty o něco vyšší náklady ve výši 150 korun na jedno dítě v rodině.

Jan Osúch, tiskový mluvčí vlády: Dámy a pánové, díky za pozornost.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Zvuková příloha

Tisková konference po jednání Poslanecké sněmovny, 2. září 2011

Související zprávy