Tiskové konference

5. 3. 2024 18:37

Tisková konference po jednání premiéra Petra Fialy s prezidentem Francie Emmanuelem Macronem

Lucie Ješátková, tisková mluvčí vlády: Dobrý den, dámy a pánové, já vás vítám na tiskovém prohlášení předsedy vlády České republiky Petra Fialy a prezidenta Francouzské republiky Emmanuela Macrona. Na úvod poprosím o podpis akčního plánu strategického partnerství České republiky a Francouzské republiky na léta 2024–2028, prosím.

Já děkuji a nyní poprosím o úvodní slovo předsedu vlády České republiky Petra Fialu.

Petr Fiala, předseda vlády ČR: Vážený pane prezidente, milý Emmanueli, dámy a pánové. Já jsem velmi rád, že jsme tady v Praze mohli přivítat francouzského prezidenta Emmanuela Macrona a že jsme i v našem rozhovoru mohli navázat na diskuzi, kterou jsme měli na nedávném summitu v Paříži, který pan prezident svolal a který já pokládám za velmi důležitý. I to dnešní setkání potvrdilo, že se shodujeme v řadě zásadních otázek, ať už jde o bezpečnost Evropy, podporu Ukrajiny, další vývoj Evropské unie a věci, které jsou podstatné pro naše občany, pro budoucnost a bezpečnost a dobrou perspektivu evropského kontinentu.

Důležitá také je tato návštěva z hlediska rozvoje česko-francouzských vztahů, které jsou silné, jsou pevnější než kdy jindy. Myslím, že jsme to potvrdili i prakticky, symbolicky tím, že jsme tady před chvílí podepsali pátý akční plán strategického partnerství mezi našimi zeměmi, který stanovuje prioritní oblasti naší spolupráce na další čtyři roky.

Jednou z těch oblastí, ve kterých se velmi dobrým způsobem projevuje spolupráce mezi našimi zeměmi, dlouhodobá spolupráce, je rozvoj jaderné energie, jaderná energetika. Česká republika i Francie vnímají jadernou energii jako klíčový nástroj k zajištění energetické bezpečnosti, k tomu, abychom měli dostatek dostupné elektřiny. Je pro obě naše země jaderná energie základem naší prosperity a konkurenceschopnosti. Pro Českou republiku určitě. Počítám s tím i ve své vizi Restart Česka.

Z tohoto hlediska bude pro Českou republiku letošní rok zásadní a vlastně přelomový, protože vybereme dodavatele pro dostavbu jaderné elektrárny v Dukovanech. Jsem rád, že francouzská společnost EDF je aktivně zapojena do tendru, že vylepšuje svoji nabídku a že projevuje výraznou snahu zapojit do tohoto projektu také české firmy.

Já samozřejmě nemohu komentovat ten tendr a nemohu komentovat jeho průběh, ale to, na čem jsme se shodli, je potřeba posílit spolupráci mezi francouzským a českým jaderným průmyslem, kde probíhá celá řada důležitých projektů. Bavili jsme se i na tom dnešním bilaterálním jednání i o takových věcech, jako je urychlení vývoje malých modulárních reaktorů a další věci. Společně můžeme mnohé dosáhnout a mám velkou radost z toho, že naše spolupráce probíhá a že i díky úsilí našich zemí je jádro stále více akceptováno i v rámci Evropské unie.

Velmi mě těší také jasná pozice a iniciativní role pana francouzského prezidenta, pokud jde o ruskou agresi na Ukrajině a podporu Ukrajině. Velmi mě také těší záměr Francie podpořit naši iniciativu na dodávky munice na Ukrajinu ze třetích zemí a jednáme o té konkrétní podobě. Já bych chtěl využít i této příležitosti, abych poděkoval všem, kteří se do této aktivity zapojují. Mám i radost z toho, že jsem měl možnost prezentovat tuto aktivitu a její konkrétní podobu právě na summitu, který svolal pan prezident Emmanuel Macron minulý týden do Paříže a který, jak jsem už řekl, já pokládám za velmi důležitý, protože stanovuje jasné cíle a konkrétní kroky, které povedou jednak k silnější podpoře Ukrajiny, ale také k posílení evropské bezpečnosti v budoucnosti.

Já myslím, že musíme přemýšlet o obou věcech a Emmanuel Macron to dělá a to já pokládám za podstatné. Musíme přemýšlet o tom, jak teď pomoci Ukrajině, jak co nejvíce oslabit dopady ruské agrese, jak zastavit ruskou agresivní politiku. Ale současně musíme myslet také na budoucnost Evropy, na bezpečnostní architekturu Evropy, na to, co bude nejenom za měsíc, ale i za rok, za dva, a jak posílit naši roli. To jsou důležité věci, které vyžadují naši úzkou spolupráci a vyžadují také odvahu přemýšlet o nich a mluvit o nich.

Pokud jsem zmínil bezpečnost, tak chci také připomenout rozsáhlou spolupráci bilaterální, kterou máme v oblasti obranného průmyslu. Spolupracujeme na celé řadě obranných projektů. Česká republika pořizuje houfnice Caesar, máme zájem o zapojení francouzského obranného průmyslu, našeho obranného průmyslu do francouzských dodavatelských řetězců. Jsem rád, že Francie odebírá munici z firmy Sellier&Bellot ve Vlašimi. To jsou všechno věci, které ukazují tu vzájemnou spolupráci, její výhodnost, a vlastně takovéto projekty přispívají k tomu, o čem také společně mluvíme a s čím Emmanuel Macron často přichází jako s iniciativou, a to je posílení spolupráce právě v oblasti obrany v rámci evropských zemí.

Další téma, které bych zmínil z těch bilaterálních vztahů a které je také důležité pro Českou republiku a je také důležité pro propojení Evropy, je spolupráce s francouzskými firmami, odborníky, při přípravě našich vysokorychlostních železnic. Věřím, že tato spolupráce bude pokračovat, protože plány České republiky v této věci jsou ambiciózní.

Mohl bych zmiňovat i další témata. Při tom bilaterálním jednání jsme neopominuli ani tak důležité a dlouhodobé věci, jako je třeba spolupráce v oblasti vzdělávání, výzkumu, v oblasti kultury. Určitě jsme se dotkli i otázky, která je teď hodně diskutovaná v Evropě, a to je zemědělství. Ale já jsem tady záměrně zmínil jenom některé z těch priorit naší spolupráce, protože bilaterální vztahy mezi Francií a Českou republikou jsou hluboké a stále se rozvíjejí a zasahují prakticky všechny sféry života společnosti.

Ještě jednou bych chtěl poděkovat Emmanueli Macronovi, panu prezidentovi, za jeho návštěvu Prahy. Chtěl bych mu poděkovat za to, jakým způsobem dbá na rozvoj česko-francouzských vztahů a že můžeme diskutovat i témata, která jsou důležitá nejenom pro obě naše země, ale která jsou důležitá i pro celý region střední Evropy a která jsou také důležitá pro dobrou budoucnost a prosperitu celé Evropy. 

Lucie Ješátková, tisková mluvčí vlády: Děkuji, nyní poprosím o slovo prezidenta Francouzské republiky Emmanuela Macrona.

Emmanuel Macron, prezident Francouzské republiky: Děkuji mnohokrát, pane premiére, milý Petře, za tak vřelá a jasná slova, za přijetí. Pro mě a mou delegaci je velkým potěšením být dnes v Praze a je to potřetí během mého mandátu.

Když v červnu 2022 jsi byl v Paříži, tak jsme hovořili o česko-francouzském roku pro Evropu, což bylo pojítkem našich dvou předsednictví Rady Evropské unie, která šla po sobě. A myslím, že během toho roku byla ta společná práce rozhodující pro jednotu Evropy v geopolitickém kontextu, který zažíváme. Dnes bychom mohli mluvit o evropském roku České republiky, protože tvá země slaví dvacet let přistoupení k Evropské unii, a jakou cestu jste urazili. Tato dlouhá cesta vedla k užším vztahům mezi námi a k významným, jedinečným pokrokům v celé řadě oblastí. Česká republika je dnes pro Francii důvěryhodným partnerem v rámci Evropské unie a cenným spojencem v Severoatlantické alianci.

Podepsali jsme tady akční plán pro realizaci našeho strategického partnerství z roku 2008 a tento akční plán bude strukturovat a prohlubovat naše vztahy v následujících čtyřech letech. Pokryje mezinárodní otázky v oblasti obrany, energetiku, dopravu, ekonomiku a také oblast kultury a vědy. Takže je to široký akční plán, který nám umožní pokračovat na cestě vpřed.

Strukturující téma pro naši Evropu je agrese Ruska proti Ukrajině, která začala před deseti lety, která se zintenzivnila a zrychlila od února 2022, a tady skutečně existuje konvergence našich pohledů. Děkuji za zmínku konference v Paříži, milý Petře, minulý týden. Tam jsme mohli strukturovat naše iniciativy, shromáždit celou řadu zemí okolo české iniciativy týkající se munice a naši ministři na tom teď spolupracují se svými kolegy a také podpoříme kapacitní koalice. Zejména dělostřeleckou koalici, která vznikla za amerického a francouzského předsednictví. Také jsme stvrdili koalici zejména v oblasti úderů v hloubi pole, abychom se mohli tedy lépe bránit.

Také jsme podepsali další formy spolupráce v oblasti odminování, v kybernetické obraně, na civilní přítomnost na hranici s Ruskem, ochrana Moldavska a zranitelných států a údržby a výroby celé řady forem vybavení. Takže budeme důrazně podporovat v následujících měsících a tak dlouho a tak intenzivně, jak to bude potřeba, podporovat Ukrajinu, aby Rusko nezvítězilo.

Podpora Ukrajiny také jde cestou větší samostatnosti Evropy, a abychom pragmaticky řešili tyto otázky, jako je vaše iniciativa, chceme i nadále směrovat nástroje vojenské podpory Evropské unie směrem k Ukrajině v širším měřítku, abychom rozšířili výrobní základnu v oblasti obranného průmyslu, a to se týká také evropského mírového nástroje a investičního programu v oblasti obrany v Evropě.

Kromě tohoto tématu jsme zmínili i bilaterální náměty, které mají evropskou složku. Jaderný civilní program do toho patří. Patříme k evropské jaderné alianci, která se hodně zasazovala o to, aby v hlavních evropských dokumentech, které strukturují náš trh s energetikou, aby tam tedy byla technologická neutralita zmíněna. Evropa by neměla příliš regulovat a neměla by se oslabovat rozporuplnými přístupy. Abychom měli svrchovanou bezuhlíkovou strategii, měli bychom mít větší efektivitu v oblasti energetiky a potřebujeme obnovitelné zdroje a jádro.

Právě v tomto kontextu jsme chtěli společně budovat práci jak na úrovni EIB a Komise a dalších instancí, ale chceme vytvářet – a do toho zapadá významná smlouva podepsaná se společností Orano, a jak víte EDF se uchází o průmyslové projekty v České republice a já se k tomu ještě vrátím na fóru o civilním jádru. Chceme dlouhodobě spolupracovat v programech, kde by docházelo k dlouhodobé průmyslové návratnosti pro Českou republiku, pro budoucí generace reaktorů, ale také v oblasti jaderné bezpečnosti a regulace. Naše státy navázaly úzké vztahy v oblasti silniční infrastruktury, železniční infrastruktury a partnerství mezi veřejným a soukromým sektorem, a i to chceme prohlubovat.

Co se týče kultury, naše dvě země jsou úzce spjaty. Rád navštívím sbírku francouzských děl zakoupených československým státem před sto lety. Křížové výstavy Národní galerie v Praze, Louvre a střediska Georgese Pompidou v letošním a příštím roce, četné výměny mezi hudebními tělesy jsou důkazem životaschopnosti této spolupráce. La Villa Hesca, mechanismus rezidenčního pobytu umělců ve Francii ze strany českých umělců, umožní v našich dvou zemích, že budou přecházet z jedné země do druhé a budou vytvářet společný myšlenkový prostor. A to se také odehrává okolo knihovny Milana Kundery v Brně.

Pochopili jste, že umělecká i akademická spolupráce, kdy se snažíme obohacovat naše vzájemné znalosti – nezapomínám na české sekce v Dijonu a v Nimes, na příslušných lyceích, a počet osob, který mluví francouzsky ve vaší zemi, to je pojivo našich vztahů do budoucnosti. Bude podepsán právě zde budoucí plán spolupráce a bude vycházet z toho, k čemu my jsme se zavázali, a bude se opírat o generace, které jsme vychovali. Školství je pro vás prioritou a zejména snaha se vzájemně učit jeden od druhého.

Takže děkuji za vaše přijetí v rozhodující chvíli pro Evropu. Děkuji, pane premiére, milý Petře, za společný pohled na skutečnost, která upevňuje naše společné kroky. Děkuji vám.

Lucie Ješátková, tisková mluvčí vlády: Moc děkujeme, já tiskové prohlášení končím. Mějte hezký den, na shledanou.   

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Zvuková příloha

Společné prohlášení premiéra ČR Petra Fialy a prezidenta Francie Emmanuela Macrona (v češtině)

Společné prohlášení premiéra ČR Petra Fialy a prezidenta Francie Emmanuela Macrona (v originále)

Související zprávy