Tiskové konference

25. 7. 2012 12:34

Tisková konference po jednání premiéra Petra Nečase s předsedou vlády Lotyšské republiky Valdisem Dombrovskisem, 25. července 2012

Michal Schuster, tiskový mluvčí vlády ČR: Dobrý den, vážené dámy a pánové, začíná brífink po setkání předsedy vlády České republiky Petra Nečase s předsedou vlády Lotyšské republiky Valdisem Dombrovskisem. Pane premiére, poprosím o úvodní vyjádření.

Petr Nečas, předseda vlády ČR: Dobrý den, dámy a pánové. Já jsem velice rád, že jsem dnes mohl na půdě Úřadu vlády přivítat svého lotyšského kolegu Valdise Dombrovskise. Já chci zdůraznit, že mezi Českou republikou a Lotyšskem je vynikající spolupráce a dlouhodobě velmi kvalitní vztahy. Jsme velice blízkými spojenci nejenom v Evropské unii, ale i v rámci Severoatlantické aliance. Pozitivně se rozvíjí nejenom naše spolupráce na půdě těchto institucí, ale i naše bilaterální vztahy. Chci zdůraznit, že zde máme rostoucí vzájemnou obchodní výměnu a tato výměna především po tom krizovém vývoji okolo roku 2009 se zvyšuje a my jsme si dnes s panem premiérem Dombrovskisem potvrdili, že máme zájem na vzájemné podpoře růstu obchodního obratu. Jsme také velice úzkými spojenci v bezpečnostní oblasti. Tady chci zdůraznit, že Česká republika se podílí na programu letecké ochrany baltských zemí a my v letošním roce opět pošleme své stíhací letouny, které budou chránit vzdušný prostor baltských zemí, včetně Lotyška a chci také zdůraznit, že máme velmi blízkou spolupráci a velmi blízké názory, které se týkají i zahraničně bezpečnostní politiky. Dnes jsme se samozřejmě bavili s panem premiérem i o vývoji uvnitř Evropské unie, to znamená o víceletém finančním rámci. Debatovali jsme i o jakémsi follow-up z poslední Evropské rady, která se týkala například kompaktu pro růst nebo otázek kolem bankovní unie a dalších záležitostí, které nás čekají na následujících Evropských radách. Já bych chtěl skutečně zdůraznit, že považujeme Lotyšsko nejenom za blízký stát, ale skutečně za klíčového blízkého spojence a partnera uvnitř Evropské unie a Severoatlantické aliance.

Michal Schuster, tiskový mluvčí vlády ČR: Děkuji a o slovo poprosím předsedu vlády Lotyšské republiky Valdise Dombrovskise.

Valdis Dombrovskis, předseda vlády Lotyšské republiky: Já velice děkuji za tuto možnost, že mohu navštívit Prahu na pozvání pana premiéra Nečase. Kromě toho dobrého důvodu, který pan premiér zmínil při přehledu všech otázek, tak bych ještě dodal, že máme skutečně velice dobré bilaterální vztahy. Probíhá intenzivní politický dialog a stejně tak pracujeme i na posílení ekonomické spolupráce, jak bylo uvedeno, a vzájemných investic. Hovořili jsme také o řadě politik Evropské unie, o víceletém finančním rámci. Máme tam řadu podobných postojů, zejména co se týče kohezní politiky, kdy probíhají jednání a budou probíhat ještě v příštích šesti měsících. Tam zbývá ještě vyřešit řada věcí. A co se týče naší spolupráce v rámci NATO, tak jsme velice rádi, že v rámci chicagského summitu NATO bylo rozhodnuto na základě příspěvků jednotlivých členských zemí, že Česká republika převezme další rotaci v misi Baltic Air Policing, čili ochrana vzdušného prostoru baltických států, kdy tato rotace bude zahájena s českým příspěvkem v září. Dále jsme jednali i o Organizaci pro ekonomickou spolupráci a rozvoj s tím, že jsme požádali Českou republiku, zda-li by mohla podpořit přistoupení Lotyšska k této organizaci. Jednali jsme také o paktu pro růst a zaměstnanost a to bylo v kostce, co bylo během tohoto jednání.

Michal Schuster, tiskový mluvčí vlády ČR: Děkuji. A nyní, dámy a pánové, prostor pro vaše dotazy.

ČTK, Petrová: Já bych se ráda zeptala, kdy budou ti čeští piloti přesně tedy hlídat vzdušný prostor nad Pobaltím, na jak dlouho? A jestli to ještě budou Grippeny nebo jak to bude vypadat? Děkuji.

Petr Nečas, předseda vlády ČR: Tak česká letadla budou od září se zúčastňovat této operace Baltic Air Policing s tím, že to budou letouny Grippen samozřejmě, které jsou standardními stíhacími letouny Armády České republiky. A ta rotace je na půl roku.

Michal Schuster, tiskový mluvčí vlády ČR: Pokud nejsou další dotazy, tak vám děkujeme za účast a přejeme hezké odpoledne.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Zvuková příloha

Tisková konference po jednání premiéra Petra Nečase s předsedou vlády Lotyšské republiky Valdisem Dombrovskisem, 25. července 2012

Související zprávy