Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Tiskové konference

19. 12. 2011 11:26

Tisková konference po jednání premiéra Petra Nečase s předsedou vlády Ukrajiny Mykolou Azarovem, 19. prosince 2011

Jan Osúch, tiskový mluvčí Úřadu vlády: Dámy a pánové, přeji vám hezké dopoledne. Dovolte mi, abych vás přivítal na tiskové konferenci po společném jednání předsedů vlád České republiky a Ukrajiny – pana Petra Nečase a Nikoly Azarova. Ještě než požádám pány premiéry o úvodní slovo, podepíší zástupci vybraných vládních rezortů vzájemné smlouvy. Prosím tedy, aby jako první na pódium přišel a za podpisový stůl usedl pan Ivan Wilhelm, náměstek ministra školství, mládeže a tělovýchovy České republiky, a také pan Volodimir Seminoženko, předseda ukrajinské státní agentury pro otázky vědy, inovací a informatizace. Oba páni podepíší dohodu mezi vládou České republiky a kabinetem ministrů Ukrajiny o vědeckotechnické spolupráci. Rád bych vás informoval, že se jedná o standardní resortní dohodu o spolupráci, která zajišťuje například výměnu informací, výměnu pedagogů a studentů, a také konkrétní podmínky jejich výměny. Děkuji panu předsedu Seminoženkovi. Poprosím pana náměstka Wilhelma, aby ještě setrval za podpisovým stolem, a nyní prosím pana Dimitro Tabačnika, ministra vzdělávání, vědy, mládeže a sportu Ukrajiny. Prosím oba pány, aby nyní podepsali ujednání mezi Ministerstvem školství, mládeže a tělovýchovy České republiky a Ministerstvem školství, vědy, mládeže a tělovýchovy Ukrajiny o spolupráci v oblasti vzdělávání a vědy na léta 2012 až 2015. Dovolte mi, dámy a pánové, abych vás informoval, že jednotlivá ustanovení tohoto meziresortního smluvního dokumentu podporují vzájemné výměny akademických pracovníků a studentů vysokých škol. Stanovují podmínky výměny lektorů mateřského jazyka, vymezují délku studijních pobytů, podporují například přímou spolupráci veřejných vysokých škol v České republice se státními vysokými školami na Ukrajině a v souladu s ujednáním si dále obě smluvní strany také mohou vyměňovat odborníky z oblasti školství k výměně zkušeností a zhodnocení výsledků spolupráce. Zvát také například specialisty na vědecké konference, semináře, sympozia. Do třetice mi dovolte, abych pozval na pódium pana Františka Mikeše, prvního náměstka ministra kultury České republiky, a také pana Michaela Kuliňaka, ministra kultury Ukrajiny. Nyní budeme svědky podpisů ujednání o spolupráci v oblasti kultury mezi Ministerstvem kultury České republiky a Ministerstvem kultury Ukrajiny na léta 2012 až 2014. Zde se jedná pro příští roky o standardní resortní dohodu upravující podporu spolupráce v řadě oblastí kultury a například toto ujednání umožňuje také výměnu odborníků. Děkuji. Nyní už prosím o vyjádření předsedy vlád obou zemí. Jako prvního prosím českého premiéra Petra Nečase.

Petr Nečas, předseda vlády ČR: Dobrý den, dámy a pánové. Já jsem velice rád, že dnes máme možnost přivítat v České republice pana premiéra Azarova, který je doprovázen početnou delegací ministrů a náměstků ministrů ukrajinského kabinetu. My jsme velmi rádi, že se tato návštěva uskutečňuje mimo jiné i proto, že je to po pěti letech návštěva ukrajinského premiéra v České republice a vzhledem k tomu, že uplynuly také tři roky od návštěvy českého premiéra na Ukrajině, tak je to vlastně po několika letech první kontakt na takto vysoké úrovni, i když my jsme měli možnost se s panem premiérem Azarovem setkat v Bratislavě při jednání premiérů Visegrádské čtyřky i na bilaterálním jednání. Česká republika jednoznačně podporuje proevropské směřování Ukrajiny. My také chceme zdůraznit, že Ukrajina patří k našim prioritám v oblasti vnějších ekonomických vztahů a v zahraničním obchodě. My jsme zaznamenali poměrně značný pokles vzájemné obchodní výměny v krizovém roce 2009. Nicméně od té doby, to znamená za rok 2010 a i za letošní rok, dochází k poměrně razantnímu nárůstu vzájemné obchodní výměny a my to vidíme jako velký potenciál. Máme zájem o všestranný rozvoj a intenzifikaci našich bilaterálních obchodně-ekonomických vztahů. Velký potenciál vidíme v oblasti energetiky, strojírenství, chemického průmyslu, hutnictví, infrastruktury, dopravního strojírenství a také v oblasti ekologických technologií a obnovitelných zdrojů energie. Tady všude jsou připraveny i české firmy, jednak samozřejmě se svými produkty, ale také s možností investic, i za podpory státních orgánů, včetně příslušných institucí jako je Exportní banka nebo pojišťovací společnost Egap. I v politické rovině pro nás Ukrajina představuje důležitého partnera, především v rámci tzv. Východního partnerství, které patří mezi priority české zahraniční politiky a také mezi priority České republiky jako předsednické země Visegrádské čtyřky. My jednoznačně podporujeme aktivní proreformní politiku v těchto partnerských zemích Východního partnerství a máme zájem na jeho rozvoji. Jak jsem již řekl, východní Evropa je jednou z hlavních priorit našeho předsednictví v rámci Visegrádské čtyřky a tady chci zdůraznit, že Ukrajina je největším příjemcem grantů z mezinárodního Visegrádského fondu mimo státy Visegrádské čtyřky a že mimo jiné stovky ukrajinských studentů obdržely díky tomu stipendia v zemích Visegrádské čtyřky a my chceme tento program dále rozvíjet. Čili jak v ekonomické, tak politické rovině česko-ukrajinské vztahy mají velký potenciál a my chceme větší intenzitou vzájemných styků tento potenciál využít. Takže, vážený pane předsedo vlády, ještě jednou vítejte v Praze a věřím, že vaše dnešní návštěva v České republice, setkání se všemi klíčovými ústavními představiteli České republiky, budou velmi pozitivní impuls pro rozvoj česko-ukrajinských vztahů.

Nikola Azarov, předseda vlády Ukrajiny: Děkuji, pane premiére, chci vám poděkovat za velmi srdečné uvítání, za konstruktivní rozhovor. Chci říct, že velmi velkou pozornost v Ukrajině věnujeme našemu rozvoji vztahů mezi Ukrajinou a Českou republikou. Především bych vám chtěl vyjádřit svou soustrast jménem svým a jménem celého ukrajinského národa v souvislosti s úmrtím prominentního politického činitele, dramatika, pana Václava Havla. Jak už tady bylo zmíněno, mezi Českou republikou a Ukrajinou existuje dlouholetá tradice přátelství a partnerství, což potvrdilo podepsání dnešních dohod v oblasti vědeckotechnické spolupráce, školství a kultury. Dnes v Kyjevě probíhá velmi důležitý summit Evropské unie. Myslím si, že summit bude úspěšný a na tomto summitu bude oznámeno dokončení jednání ohledně zóny volného obchodu s Evropskou unií a také bude podepsána asociační dohoda. Jednání probíhala velmi komplikovaně, nebyla jednoduchá. Proběhlo dvacet zasedání, ale Ukrajina se vždy snažila najít kompromis, najít nějaké řešení během těchto jednání, což znamená, že naše evropské zaměření je strategickým krokem a není ovlivněn nějakými konjunkturními změnami. Kompromisy, které byly dosaženy během těchto jednání, podle našeho názoru jsou strategickými jednak pro Evropskou unii, tak i pro Ukrajinu. V souvislosti s tím chci říct několik slov o našem vzájemném obchodu s Českou republikou. Během krize samozřejmě obrat podstatně propadl, ale dnes jsme dosáhli ukazatelů z roku 2007. Za deset měsíců letošního roku jsme dosáhli jedné a půl miliardy a předpokládám, že do konce roku dosáhneme dvou miliard a jak jsem již řekl, že velmi si vážíme naší spolupráce s Českou republikou, jelikož Česká republika nám dodává vysoko-technologické celky, strojírenské celky a právě tato produkce nám dovolí modernizovat naši výrobu a zlepšit výrobu naší produkce. Nabídl jsem panu premiérovi zlepšit naše kontakty v oblasti obchodu a najít státní nástroje podpory, především to je Exportní banka, dneska tu bude obchodní fórum a tak dále. Také během našeho jednání jsem zmínil otázku o bezvízové výměně, ale tuto výměnu bychom chtěli mít pro majitele služebních pasů. A myslím si, že tyto otázky lze řešit v rámci bilaterálních dohod. Pozval jsem pana premiéra k návštěvě Ukrajiny v rámci oficiální návštěvy a podporuji názor českého premiéra, že intensifikace našich bilaterálních vztahů povede ke zlepšení našeho obchodu. Ještě jednou děkuji představitelům české vlády, kteří se zúčastnili jednání, což vyústilo v podepsání dnešních dohod, že právě tyto dohody budou ovlivňovat rozvoj našich bilaterálních vztahů během několika příštích let.

Dotaz novináře v ukrajinském jazyce – netlumočeno.

Nikola Azarov, předseda vlády Ukrajiny: Jednání probíhají velmi komplikovaně, což je spojeno s tím, že v roce 2009 byla podepsána velmi nerovnoprávná smlouva mezi Ruskem a Ukrajinou. Dle této smlouvy má Rusko řadu převah, velmi seriózních a cena, kterou teď platíme za plyn je nejvyšší, která existuje na evropském trhu. To je mnohem vyšší cena, než cena, kterou platí Německo, které se nachází mnohem dále od Ruska a potom tato jednání probíhají velmi komplikovaně, ale jsem přesvědčen, že vzhledem ke strategickým zájmům naší spolupráce najdeme kompromisní řešení. Během posledních dnů máme velmi intenzivní jednání. Jak víte, naši ministři se setkávali několikrát a během několika dnů dosáhneme kompromisního řešení. Pro nás je to velmi důležité, protože za pár dnů bude nový rok a chceme vejít do nového roku s modernizovanou smlouvou.

Dotaz novináře: Když Česká republika poskytla exministru Danilišinovi azyl, jak to ovlivní dnešní situaci? Co očekáváte od dnešního jednání, jestli ta jednání potvrzují, že se zlepšily vztahy po této konfliktní situaci spojené s panem Danilišinem?

Petr Nečas, předseda vlády ČR: Tady v Praze, naše rozhovory se všemi klíčovými představiteli České republiky, přítomnost početné ukrajinské delegace, podepsání tří mezivládních dohod jednoznačně ukazují, že jsme toto období překonali a že naše vzájemné vztahy získávají nový impuls a novou dynamiku.

Nikola Azarov, předseda vlády Ukrajiny: Pan premiér vám odpověděl velmi přesně. Mohu pouze dodat, že vycházíme z toho, že podobné případy jsou velmi krátkodobé a naše vztahy jsou dlouhodobě strategické, velmi důležité a podobně, tak jak jsou velmi důležité přátelské vztahy mezi našimi národy, a děkujeme České republice za stálou a důslednou podporu našich evropských zájmů. Vážíme si zájmu české vlády a českého vedení rozvíjet naše vztahy a v tomto přání ze své strany jsme upřímní a hodnotíme jako upřímný vztah ze strany Česka.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Zvuková příloha

Originál - Tisková konference po jednání premiéra Petra Nečase s předsedou vlády Ukrajiny Mykolou Azarovem, 19. prosince 2011

Tlumočeno do češtiny - Tisková konference po jednání premiéra Petra Nečase s předsedou vlády Ukrajiny Mykolou Azarovem, 19. prosince 2011

Související zprávy