Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Tiskové konference

2. 2. 2018 12:29

Tisková konference po jednání Rady pro výzkum, vývoj a inovace, 2. února 2018

Barbora Peterová, tisková mluvčí Úřadu vlády ČR: Dobré dopoledne, dámy a pánové, vítejte na tiskové konferenci po jednání Rady pro výzkum vývoj a inovace. Vítám zde pana premiéra a zároveň také předsedu rady pana Andreje Babiše, prvního místopředsedu rady pana Petra Dvořáka a také nově jmenovaného člena rady pana Vladimíra Maříka a prosím pana premiéra o úvodní slovo.

Andrej Babiš, předseda vlády a předseda Rady pro výzkum, vývoj a inovace: Dobrý den, dámy a pánové, my jsme měli už druhé zasedání naší rady. Z těch personálních záležitostí vláda schválila za nového člena pana prof. Maříka, který je tady s námi, a do vedení rady, do předsednictva, v tajné volbě byl zvolen pan doc. Havlíček. My jsme probírali hlavně plán činnosti rady na rok 2018 a víceméně jsme se domluvili hlavně na tom, že pan doc. Havlíček, který dostal za úkol vlastně identifikovat celkově ty výdaje na vědu, výzkum, které dneska vlastně jdou na patnáct organizací, tak předběžně můžeme konstatovat, že některé ty programy se vlastně dublují, nebo překrývají, jako například tak třeba TAČR a MPO, a že je tam plno různých malých subjektů, takže my děláme tu analýzu, jak optimálně zorganizovat vlastně rozdělování těchto peněz a přidělování těchto peněz samozřejmě a jak hlavně organizovat hodnocení přidělování těchto peněz.

A potom samozřejmě velké téma jsou velké infrastruktury, kdy jsme se vlastně domluvili, že na příští zasedání rady, to bude 22. února, pan ministr Plaga, který se rady účastní, předloží vlastně analýzu hospodářských výsledků jednotlivých center od založení až do roku 2017 a my na základě vlastně těchto výsledků, protože vlastně od roku 2020 ta centra už vlastně přestanou být v rámci těch projektů z Evropy v té udržitelnosti, takže budou se muset financovat sami a je potřeba udělat analýzu, které ty centra, jakým způsobem vlastně se uživí a vydělají si na svůj provoz. Takže to je samozřejmě velký úkol, protože nás to celkově stálo asi 44 miliard, z toho českého rozpočtu 8 až 10 miliard a my na základě té analýzy potom oslovíme jednotlivé ředitele těch center nebo organizace, aby nám předložili jejich představy, a budeme to posuzovat, které ty centra budou podporované nebo nebudou podporované. Takže dále jsme mluvili o vzniku mezinárodní rady, kde jsou zastoupeny většinou naši vědci, kteří jsou v zahraničí. To je důležitý orgán, který nám může vlastně předat nějaké mezinárodní zkušenosti, takže tolik za mě.

Barbora Peterová, tisková mluvčí Úřadu vlády: Prosím o slovo pana Petra Dvořáka, prvního místopředsedu.

Petr Dvořák, první místopředseda Rady pro výzkum, vývoj a inovace: Dobrý den, dámy a pánové, pan premiér v podstatě všechno řekl. My za priority rady a vlastně body, které se budou táhnout možná celým tímto rokem, považujeme to, že podpoříme talenty ve výzkumu nějakým způsobem, vymyslíme systém, poskytneme jim přístroje, infrastruktury, aby na něčem mohli pracovat. Nastavíme systém, aby ty infrastruktury byly patřičně inovovány, a provedeme hodnocení, které zviditelní vynikající a odliší vynikající od špatných. A to je vlastně gró těch diskusí co, co byly. V případě velkých infrastruktur ta zmíněná investice 44 nebo více miliard během posledních let je o tom, že vlastně na udržení těch vynikajících přístrojů a nástrojů, které v těch infrastrukturách jak jsou, lze přemýšlet o částce zhruba 20 procent z jejich pořizovacích nákladů proto, aby byly udrženy v chodu. To je velká částka a o té částce musíme velice diskutovat a vymýšlet, aby ta efektivita byla správná, to je částečně i tématem těch rozpočtových diskusí s poskytovateli, kdy věnujeme velkou pozornost tomu, jaké vynakládány a co přináší tzv. účelová podpora, jinými slovy granty, které někteří poskytovatelé rozdělují, aniž by si byli přímo jistí, co z toho vlastně vzniká. A další věc, část tzv. institucionální, to je jakoby na bazální chod výzkumných institucí, zda obsahuje podporu mladých, zda je tam nějaká úvaha o tom, jak udržet v chodu infrastruktury a podobně, takže to je jakoby doplnění s troškou detailu toho, co pan premiér zmínil.

Barbora Peterová, tisková mluvčí Úřadu vlády: Máme zde i nově jmenovaného člena rady, jak jsem zmiňovala, pana Vladimíra Maříka, prosím tedy, abyste se ujal slova.

Vladimír Mařík, nový člen Rady pro výzkum, vývoj a inovace: Dobrý den, já si velice vážím toho, že mě vláda jmenovala za člena rady vlády a vracím se do té rady po dvou letech. Chtěl bych přispět svými zkušenostmi v řízení moderního vysokoškolského ústavu i se svými zkušenostmi z práce Technologické agentury, kde osmým rokem vedu výzkumnou radu. Myslím si, že moje úsilí by mělo směřovat především k podpoře a smysluplnosti hodnocení vědy, výzkumu v oblasti aplikovaného výzkumu, tam pořád ještě nemáme nastavené dostatečná kritéria, chtěl bych pomoci i s těmi věcmi, které se týkají budování infrastruktur, protože si myslím, že perspektiva téhle země je využít to, co máme. Integrovat centra, která máme k dispozici, integrovat je tak, aby byla efektivní a přinášela nějaké  výsledky, ale i koruny zpět. A v neposlední řadě se domnívám, že musíme věnovat pozornost lidským zdrojům, podpoře mladých nadějných talentů tak, abychom měli pro ně atraktivní, aby nám zůstávali doma, eventuálně se vraceli a rozvíjeli naši základnu směrem k internacionálnímu propojení. Tolik velice stručně.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X