Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Tiskové konference

25. 10. 2019 12:04

Tisková konference po jednání Rady pro výzkum, vývoj a inovace, 25. října 2019

Vendula Kodetová, Odbor Rady pro výzkum, vývoj a inovace při Úřadu vlády ČR: Dobrý den, dámy a pánové, vítejte na tiskové konferenci u příležitosti zasedání vládní Rady pro výzkum, vývoj a inovace společně s jejím mezinárodním poradním orgánem, tzv. Mezinárodní radou. Je mi ctí zde dnes přivítat vicepremiéra a ministra průmyslu a obchodu pana Karla Havlíčka, který je zároveň místopředsedou Rady pro výzkum, vývoj a inovace, a stejně tak členy, nově nebo posledně jmenované členy Mezinárodní rady, doktorku Ornu Berry ze státu Izrael a profesora Kiana Lee Tana ze Singapuru společně s předsedou Mezinárodní rady profesorem Josefem Michlem. Jako první hovoří pan Havlíček.

Karel Havlíček, místopředseda vlády a ministr průmyslu a obchodu: Dobrý den, já to vezmu v první fázi v češtině a potom předám slovo našim milým kolegům, nově jmenovaným členům Mezinárodní rady vlády pro výzkum, vývoj a inovace.

Dnešní Rada vlády pro výzkum, vývoj a inovace se věnovala v první fázi výsledkům plnění inovační strategie a myslí, že je dobrou zprávou opětovně připomenout zveřejnění Českého statistického úřadu z minulého týdne o celkových výdajích na výzkum, vývoj, inovace. Rada vlády pro výzkum, vývoj a inovace dnes s velkým potěšením přijala tuto zprávu a vysoce ohodnotila naše výsledky spojené s investicemi do vědy, protože Český statistický úřad zveřejnil poslední čísla, a to taková, že se poprvé historicky překročila hranice sto miliard korun v celkových výdajích na výzkum, vývoj a inovace.

To znamená výdaje státní, výdaje evropské a výdaje privátní, respektive z těchto zdrojů, přičemž jsme dosáhli celkového sdruženého koeficientu, tzv. gerdu ve výši 1,93 procenta vůči HDP. Je to jediný smysluplný ukazatel, který ukazuje výši investic do výzkumu, vývoje a inovací, který ukazuje jak schopnost podporovat ze strany vlády, tak čerpat strukturální fondy, tak výkonnost českého podnikatelského prostředí, které je přímými, případně nepřímými nástroji podporováno vládou.

To znamená: Dosáhli jsme absolutního rekordu a současně míříme na to, abychom v roce příštím dosáhli dvou procent a v roce 2025 2,5 procenta. Fakticky tím říkáme, že jsme tento rok srovnali krok s Evropskou unií, která má průměr právě necelé 2,5 procenta.

Tak to bylo první, co jsme diskutovali. Poté jsme probírali jednotlivé konkrétní cíle konkrétních pilířů inovační strategie, spojené s budováním 5G, spojené s umělou inteligencí, spojené – zejména dnes jsme diskutovali – se systémem tvorby systému start-upů, spin-offů a podnikatelských hubů, ve kterých se budou inkubovat nové technologické a inovativní firmy, a přijali jsme závěr o vytvoření uceleného koncepčního systému, který zmapuje všechny inkubátory, všechny huby a případně akcelerátory, tedy inkubátory, které zřizuje česká vláda pro naše podnikatele v zahraničí, například v New Yorku, které budeme vyhodnocovat podle jasně daných kritérií a parametrů a v průběhu příštího roku připravíme první žebříček českých inkubátorů, kde budeme porovnávat jejich výkonnost a jejich nasazení, aktivitu v jednotlivých regionech České republiky tak, abychom si mohli říct prostě, které splňují řekněme náročná kritéria ve smyslu inkubace, ve smyslu určité výkonnosti, a hlavně pokračování těch menších firem, případně i nasazení různých investorů.

Považujeme to za velmi důležité a konáme tím vlastně velmi řekněme důležitý krok od nějaké kvantity k jasně definované kvalitě, protože chceme ukazovat tyto inkubátory, případně tyto speciální huby drobným podnikatelům, případně těm zájemcům nikoliv jen ve světle, že se mohou zúčastnit té aktivity v inkubátoru, ale současně i tak, že se tam skýtá určitá možnost, že budou správně inkubováni. To znamená, že na příklad získají investiční prostředky nebo že prostředí, ve kterém se budou moci rozvíjet, jim dá určitý základ k tomu, že budou úspěšní. Mimo jiné, je to americký systém, který převádíme do České republiky aspoň s takovým zjednodušeným úhlem pohledu.

Současně jsme pochopitelně diskutovali i vše, co je spojeno, a teď už se dostávám k našim milým kolegům ze zahraničí, s posílením naší mezinárodní konkurenceschopnosti v oblasti výzkumu a vývoje. My jsme před přibližně rokem zaveleli k tomu, že zásadním způsobem zkvalitníme činnost řízení výzkumu a vývoje nejen s ohledem na financování, s ohledem na řízení, s ohledem na hodnocení výsledků, ale i s ohledem na mezinárodní přesah.

A právě z tohoto důvodu jsme postupně začali doplňovat členy rady o významné zahraniční vědce, výzkumníky a inovátory a já mám opravdu obrovskou radost, že zde můžeme přivítat skutečně hvězdné osobnosti. Dnes vám představujeme paní Ornu Berry, což je troufáme si tvrdit první žena vědy v Izraeli. Je to nesmírně inspirativní dáma, která zastávala vysoce prestižní pozici Chief of Scientists, čili pozici v jakési hlavní vědkyně státu Izrael. To samo o sobě hovoří za vše, protože Izrael je pro nás obrovskou inspirací v oblasti výzkumu a vědy.

Současně jsem nesmírně rád, že tu mohu přivítat i pana Kiana Lee Tana, profesora informatiky z vysoce prestižní School of Computing na Národní univerzitě v Singapuru. Jen podotýkám, že tato univerzita patří mnoho let mezi top 11 všech světových univerzit, a jedná se tedy o nesmírně cenné posílení našeho týmu.

So ones more it is plesure for met go welcome you on the Board council for research, developement and innovation and it is for us en honor to discuse of you about the future of the czech research, developement and innovation.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Zvuková příloha

Tisková konference po jednání Rady pro výzkum, vývoj a inovace, 25. října 2019

Související zprávy