Tiskové konference

28. 11. 2023 18:16

Tisková konference po jednání s etiopským premiérem Abiym Ahmedem, 28. listopadu 2023

Václav Smolka, tiskový mluvčí vlády: Dámy a pánové, pěkné odpoledne, vítejte na tiskovém prohlášení pro média po jednání předsedy vlády České republiky a předsedy vlády Etiopie. Poprosím o úvodní slovo předsedu vlády České republiky Petra Fialu.

Petr Fiala, předseda vlády ČR: Dámy a pánové, dobrý den. Já jsem rád, že jsem mohl dnes v Praze přivítat pana premiéra Ahmeda. Jde o první návštěvu předsedy etiopské vlády v České republice od sametové revoluce. Návštěva pana premiéra vychází z dohody na našem úspěšném jednání v Addis Abebě na začátku listopadu v rámci mé cesty po Africe, které se zúčastnila i rozsáhlá podnikatelská delegace. Já jsem pozval pana premiéra k návštěvě České republiky, k návštěvě Prahy a ta návštěva se uskutečňuje v takto rychlém sledu.

Myslím, že i to ukazuje oboustranný zájem na rozvoji našich vztahů a také to ukazuje, že jsme už při té mé návštěvě v Addis Abebě našli celou řadu společných témat a prostoru, kde můžeme rozvíjet naši spolupráci. Naším cílem je samozřejmě hledat příležitosti pro české firmy v zemích, kde dosud tolik nepůsobily, rozšiřovat množství trhů, kam naše firmy vyvážejí, země, se kterými spolupracují, a na těchto trzích otevírat dveře. Chceme našim firmám umožňovat získávat nové zakázky, které povedou k inovacím, k tvorbě nových pracovních míst, k dobré ekonomické kondici naší země.  

Etiopie je země, která pro nás znamená takovou příležitost. Etiopie láká do země investory z nejrůznějších oblastí, má zájem o spolupráci a my chceme tuto nabídku využít. Já jsem byl, musím říct, velmi překvapen při své návštěvě Etiopie plány na rozvoj této země, obrovským kulturním bohatstvím, kterým Etiopie disponuje. Ale je zde i obrovský potenciál rozvoje, který si ne vždy v České republice uvědomujeme. Etiopie je druhá největší, nejlidnatější africká země. Patří mezi dvanáct nejlidnatějších zemí na světě a je to země, která se mimořádným způsobem rozvíjí. A je, myslím si, pro nás velmi důležité a velmi dobré, že Etiopie má zájem o spolupráci právě s Českou republikou.   

Ta spolupráce nevychází úplně z ničeho. My máme tradici vzájemných vztahů. Jedním z příkladů spolupráce jsou čeští hydrologové, kteří působí v Etiopii už od 70. let a kteří nyní svou činnost rozšiřují o nové prostředky, o nové technologie. Chceme rozšiřovat naše vztahy, které máme, tak, aby to bylo oboustranně výhodné. S panem premiérem jsme se bavili například o spolupráci v oblasti těžebního průmyslu, zpracování železné rudy, strojírenství a tady můžeme uvést, jak ta spolupráce může vypadat. Etiopie má obrovské nerostné bohatství, Česká republika zase má potřebné technologie a potřebné know-how, které umožní toto bohatství využívat. Můžeme pomoci zase oboustranně výhodně s rozvojem etiopského zemědělství. Jedním z cílů návštěvy pana premiéra v České republice je třeba návštěva firmy Zetor a tak bych mohl pokračovat. 

Je tu obrovský potenciál růstu vzájemného obchodu a tomu by měla odpovídat i vzájemná výměna, poznávání mezi občany našich zemí. Proto jsme se také bavili o přímé letecké lince mezi Prahou a Addis Abebou a domluvili jsme se také na tom, že zřídíme Česko-etiopskou smíšenou komisi pro hospodářskou spolupráci, která nám pomůže konkretizovat ty projekty, o kterých jsme se tady bavili.

Velmi důležité téma je bezpečnost. Jedním z důvodů, proč my spolupracujeme s Etiopií a máme zájem o rozvoj našich vztahů, je také to, že Etiopie je klíčovou zemí pro stabilitu regionu a v našem zájmu je proto její podpora. České podniky se podílejí už na některých projektech v Etiopii, třeba na renovaci letounů L-39. Měl jsem možnost navštívit i letecký trenažer, podívat se na to, jak se Česká republika podílí na školení etiopských techniků atd. Viděl jsem také, že tato spolupráce je vysoce hodnocena z etiopské strany a rádi bychom na ni v budoucnu navázali ať už dodávkou nových letounů L-39 NG, nebo civilních letadel L-410. V této souvislosti pan premiér také navštívil při své dnešní návštěvě České republiky Aero Vodochody. 

Pro Českou republiku představuje Etiopie jednu z šesti prioritních zemí v rámci naší rozvojové spolupráce. A to je taky důležité. Naše spektrum pomoci se týká rozvoje venkova, zdravotnictví, humanitární pomoci, udržitelného využití přírodních zdrojů, hlavně vody. My v této podpoře chceme pokračovat a nyní se připravuje návrh programu rozvojové spolupráce na roky 2024–2030.

Já jsem měl možnost vidět jeden z výsledků rozvojové spolupráce. Navštívil jsem nemocnici zaměřenou na porodnictví, gynekologii, péči o mladé maminky a na tomto příkladu jsem viděl, jak naše rozvojová pomoc je využívána, a o to víc jsem přesvědčen, že má velký smysl. Ale nejde jenom o tuto formu spolupráce. My opravdu máme zájem do budoucna podporovat naše ekonomické vztahy tak, aby byly pro obě země výhodné, a Etiopie může být naším silným strategickým partnerem.

Na závěr mi dovolte zmínit ještě jednu věc, a to je kulturní spolupráce. Etiopie je země s obrovskou historií, s velkými tradicemi, země, kde je celá řada světově unikátních antropologických nálezů. Bavili jsme se také o spolupráci našich národních muzeí, o tom, že zapůjčení starověkých artefaktů z Etiopie by posílilo naše vztahy, podpořilo turistický ruch, a v této spolupráci chceme také pokračovat.

Afrika má předpoklady stát se regionem budoucnosti. Naši afričtí přátelé to často zdůrazňují, ale on to není jenom slogan ani to není jenom fráze. Afrika má obrovský potenciál rozvoje. Etiopie je jedna z nejrychleji rostoucích afrických ekonomik s obrovskými příležitostmi pro naše firmy a my jsme přesvědčeni, že české firmy se svými zkušenostmi, se svými technologiemi, by mohly přispět k rozvoji tamní ekonomiky a taky k tomu, abychom vytvořili vztahy, které jsou pro obě naše země přínosné.

Já jsem moc rád, že pan premiér navštívil Českou republiku, že takto intenzivně budujeme naše vztahy. To dnešní setkání přineslo, že jsme si identifikovali skutečně řadu oblastí, kde můžeme konkrétně spolupracovat, a domluvili jsme se také na tom, jak bude pokračovat ta spolupráce na úrovni našich týmů. Tak, aby ta návštěva neskončila jenom u toho, že si řekneme, že chceme rozvíjet vztahy, ale chceme skutečně dospět k těm konkrétním projektům, které budou přínosem pro obě naše země.

Václav Smolka, tiskový mluvčí vlády: Děkuju a poprosím předsedu vlády Etiopské republiky, pana Abyi Ahmeda.

Abiy Ahmed, předseda vlády Etiopie: Máme zhruba šedesát let vztahů mezi sebou. Vaše velvyslanectví funguje v Etiopii a já a mnozí Etiopané velice respektujeme Českou republiku a české občany. Už ve třicátých letech, kdy Etiopie bojovala, vyšla kniha Habešská odyssea, kde se hovořilo o úsilí Etiopanů udržet si svobodu, a toto je považováno za most mezi našimi dvěma zeměmi. Tato kniha byla napsána v našem jazyce i ve vašem jazyce, protože máme za sebou dlouhou společnou historii.

Také jsme dnes ráno měli možnost navštívit některé historické památky v České republice a uvědomili jsme si, že jste země s velmi bohatou historií, které si vážíte. Vaše excelence, pane premiére, historická místa, historické památky existují v mnoha zemích a my je máme taky. Ale máme také kulturu, takže vztah mezi kulturou a historií nám může poskytnout ještě širší kontext pro naši spolupráci.

My máme nejenom velmi staré kostely, 700 až 800 let staré, ale například i to, co oblékáme, nebo to, jak provozujeme spiritualitu, jak zpíváme, jak se stravujeme, naše kávová ceremonie například. Je jen několik zemí na světě, které mají svou vlastní abecedu, a jednou z nich je Etiopie. V rámci Afriky je Etiopie jedinou zemí, která nebyla kolonizována. Máme naši vlastní abecedu a jsme zemí, která přijala jak křesťanství, tak i muslimkou tradici a tyto spolu žijí v harmonii. Přirozeně proto je naše země velmi bohatá. Máme také i přírodní památky, máme třeba i aktivní sopky v Etiopii, jsou velkou turistickou atrakcí. Takže snažíme se opravdu o to, abychom se stali místem, které je přitažlivé.     

Rád bych vás pozval k účasti do našeho procesu oživení, který v současné době probíhá. Chceme oživit cestovní ruch, chceme oživit naše zemědělství, chceme rozvíjet nejrůznější oblasti, kde si myslím, že je opravdu velká příležitost pro vzájemnou spolupráci a posílení vzájemných vazeb.

Máme pět pilířů našeho rozvoje. Jedním z těchto pilířů je zemědělství, kde jsou určitě velké příležitosti pro spolupráci. Dále těžební průmysl, zvláště kovů, ale také oblast hnojiv anebo vodík. To jsou všechno oblasti, kde můžeme spolupracovat a dohodli jsme se na spolupráci, a doufáme, že budeme moci na tomto pracovat.

Co se týče cestovního ruchu, čeští občané určitě mohou navštívit Etiopii a přispět k našemu rozvoji. Co se týče oblasti obranné spolupráce, tady už máme nějaké kontakty a vztahy navázané a musíme je dále rozšířit. Jsme zatím s naší spoluprací velmi spokojeni, takže bych chtěl za toto velmi poděkovat. Vyzývám vás tedy k tomu, abychom posílili naši spolupráci v nejrůznějších oblastech, a doufám, že tyto vzájemné návštěvy budou pokračovat na obou stranách, a děkuji vám i vašim občanům a děkuji vám.

Václav Smolka, tiskový mluvčí vlády: Děkuji, děkujeme za pozornost. To je všechno, děkujeme, na shledanou. 

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Zvuková příloha

Tisková konference po jednání s etiopským premiérem Abiy Ahmedem, 28. listopadu 2023 (česky)

Tisková konference po jednání s etiopským premiérem Abiy Ahmedem, 28. listopadu 2023 (originál)

Související zprávy