Tiskové konference

13. 9. 2023 13:22

Tisková konference po jednání s předsedou jihokorejské vlády Han Duck Soo, 12. září 2023

Václav Smolka, tiskový mluvčí vlády: Dámy a pánové, pěkné odpoledne, vítám vás u příležitosti vyjádření pro média při příležitosti návštěvy předsedy vlády Korejské republiky v České republice, konkrétně v Praze. O úvodní slovo poprosím předsedu vlády České republiky Petra Fialu.

Petr Fiala, předseda vlády ČR: Vážený pane premiére, dámy a pánové, já jsem velmi rád, že jsem měl možnost přivítat jihokorejského premiéra Han Duck Soo tady v Praze. To dnešní jednání ukázalo, že naše země mají skutečně vynikající vztahy. Korejská republika patří mezi naše nejvýznamnější mimoevropské partnery a ty vztahy jsou v nejrůznějších rovinách – kulturní, ekonomické. To jednání znovu ukázalo, že sdílíme společné hodnoty a společný pohled na to, co se děje v mezinárodním společenství, a to je dobře.

Schválně to tady zdůrazňuji, protože ty naše vynikající ekonomické vztahy, to, že tady můžeme jednat o konkrétních projektech, že tu máme řadu příkladů dobré praxe a fungující spolupráce, to je založeno i na tom, že sdílíme společné hodnoty demokracie, svobody, tržního hospodářství a že jsme si to znovu i při tom dnešním jednání potvrdili.

My jsme s panem premiérem hovořili i o mezinárodní situaci a roli našich zemí v dnešních výzvách, kterým čelí svobodný svět, ale jedním z hlavních témat, nebo hlavním tématem našeho jednání bylo také rozvíjení spolupráce, konkrétní oblasti, kde můžeme tuto spolupráci posílit, podpořit ji a také konkrétní investice. To se týká jak korejských firem v České republice, tak českých firem v Koreji.

Bavili jsme se o těch perspektivních oblastech, ať už jsou to vysoce inovativní oblasti, jako je výroba baterií, jako je jaderná energetika, obranný průmysl, doprava a další věci. Jihokorejské firmy patří mezi největší investory v České republice, to je věc, která je obecně známá, a hrají v České republice důležitou roli i tím, že přinášejí do České republiky ty nejmodernější technologie.

Jižní Korea je lídrem v takových oblastech, jako jsou polovodiče, umělá inteligence, robotika. To jsou oblasti, na které se chceme při restartu České republiky, při restartu naší ekonomiky zaměřit. A i právě proto je naše spolupráce v těchto oblastech pro nás důležitá. Naše země jsou významnými ekonomickými, obchodními partnery, obrat vzájemného obchodu v posledních letech roste. Loni dosáhl 118 miliard korun a jsou zde další možnosti rozvoje, je tu velký potenciál. Saldo vzájemného obchodu je ale pro Česko záporné, a proto i my podporujeme zájem českých podnikatelů o korejský trh, kde se nabízí celá řada dalších příležitostí.

Z těch konkrétních témat bych některá připomenul. My jsme se s panem premiérem bavili, nebo vrátil jsem se k otázce možné výstavby gigafactory na našem území. Vítám zájem korejských firem investovat do projektu továren na výrobu baterií do elektroaut v Česku. Takový projekt by byl určitě přínosem pro náš automobilový průmysl, a i v souvislosti se zahájením těžby lithia na Cínovci by nám umožnil vybudovat celý řetězec od těžby tohoto nerostu až po výrobu elektrických aut. Bavili jsme se o konkrétních věcech, které je potřeba udělat proto, aby projekt gigafactory mohl být úspěšný.

Bavili jsme se samozřejmě také o rozvoji jaderné energetiky, to je společné téma pro obě naše země. My si ceníme toho, že korejská firma je v tendru na dostavbu jaderné elektrárny v Dukovanech. Ty nabídky jsou nyní ve stádiu aktualizace a postupujeme v tendru dál. Věříme, že v průběhu tohoto druhého kola budou konkretizovány a vylepšeny, a to z různých hledisek. A je dobře, že Korea se tohoto tendru také účastní. Pro budoucnost české, nebo naší jaderné, naší energetické bezpečnosti je důležitý rozvoj jaderných elektráren, a to nejenom dostavba velkých reaktorů, ale také rozvoj modulárních reaktorů. I o tom a o budoucím využití jsme dnes hovořili a spolupráci s Koreou v oblasti jaderné energetiky považujeme za důležitou.

Já jsem nedávno představil koncept restartu Česka, mluvil jsem o konkrétních strategických projektech a strategických investicích, které musíme realizovat. Jednou z věcí, které jsem zmínil, je výstavba vysokorychlostních tratí a my vítáme zájem korejských firem podílet se na jejich výstavbě, podpořili jsme vytvoření česko-korejské pracovní skupiny, která by se zaměřila na efektivní transfer technologií, vzájemné sdílení zkušeností. Myslíme si, že tady i v této oblasti, v oblasti dopravy, dopravní infrastruktury, jsou korejské zkušenosti a spolupráce s Koreou z našeho hlediska velmi perspektivní.

Velký potenciál má také společný výzkum, ale i výměnné projekty zaměřené na ty oblasti, které jsem zde již krátce zmínil, jako je robotika, umělá inteligence, kyberbezpečnost, vesmírné technologie. Všude tady je ta vysoká rozvinutost Koreje a to, že pracují s nejmodernějšími technologiemi, pro nás velmi žádané a představuje to prostor pro dobrou spolupráci.

Ekonomiky obou zemí mají některé společné rysy. Jsou založené na průmyslu s důrazem na strojírenství, automotiv, jsou orientované na vývoz, na export, a proto taky na řadu věcí nahlížíme, na řadu problémů nahlížíme velmi podobně. Jsem si jist, že prohlubování našich vztahů ve všech oblastech vede k rozvoji nových technologií a produktů, k zvýšení konkurenceschopnosti České republiky, k tvorbě nových pracovních míst na obou stranách a má pro obě naše země velmi pozitivní přínos. A věřím tomu, že naši partneři z Korejské republiky mohou hrát významnou roli při restartu Česka tak, jak jsem ho v minulých dnech představil. 

Václav Smolka, tiskový mluvčí vlády: Děkuji a nyní poprosím o slovo premiéra Korejské republiky pana Han Duck Soo.

Han Duck Soo, premiér Korejské republiky: Takže, vážené dámy a pánové, na úvod bych chtěl poděkovat panu premiérovi Fialovi a české vládě a občanům za srdečné přivítání naší delegace. Jsem velice rád, že mohu jako premiér Korejské republiky po 14 letech navštívit Českou republiku, která je naším klíčovým partnerem pro spolupráci ve střední Evropě a zároveň světovou mocností v oblasti kultury a umění. Po navázání diplomatických vztahů mezi Korejskou a Českou republikou v roce 1919 se na základě univerzálních hodnot demokracie, liberální ekonomiky a lidských práv naše vztahy těsně rozvíjely v řadě oblastí – počínaje politikou, ekonomikou a kulturou.

V návaznosti na to uzavřely obě naše země v roce 2015 strategické partnerství a od té doby se naše vzájemně prospěšná spolupráce rozšiřuje i do oblasti hospodářských odvětví budoucnosti. Dnešní jednání na úrovni premiérů bylo užitečným místem, kde jsme mohli ocenit významné výsledky dosažené za dobu od navázání vztahů a pohovořit o oblastech, v nichž by se měla soustředěně rozvíjet budoucí spolupráce. S panem premiérem Fialou jsme v první řadě ocenili živé politické kontakty na nejvyšší úrovni, k nimž dochází v poslední době, a dohodli jsme se na udržení a prohlubování tohoto impulzu, intenzivní výměny i do budoucna.   

S panem premiérem Fialou jsme vysoce ocenili, že i v situaci celosvětového ekonomického útlumu a nestability dodavatelských sítí dochází k prohlubování našeho vzájemného obchodu a investic, a dohodli jsme se na tom, že do budoucna zintenzivníme oboustranně prospěšnou spolupráci v řadě oblastí včetně elektromobility, energetiky, infrastruktury, obranného průmyslu a dalších. 

Dále jsme se dohodli, že se budeme soustavně zabývat možnostmi diverzifikace stávající spolupráce do oblasti pokročilých technologií, které budou hybnou silou dalšího růstu, jako je čistá energetika včetně vodíku, malé modulární reaktory atd. Kromě toho se naše obě země dohodly na rozšíření kontaktů a vzájemné lidské výměny, jakož i na posílení oboustranně prospěšné spolupráce v oblasti vzdělávání, cestovního ruchu a kultury s cílem prohloubit vzájemné pozitivní vnímání mezi našimi občany.   

S panem premiérem Fialou jsme si také vyměnili názory na zásadní otázky politické situace na Korejském poloostrově, na Ukrajině a v dalších oblastech. Obě země vyjádřily vážné znepokojení nad pokračujícími provokacemi ze strany Severní Koreje a shodly se na tom, že je třeba rázné jednotné reakce ze strany mezinárodního společenství. Dále jsme se dohodli, že budeme soustavně spolupracovat na dosažení úplné denuklearizace Severní Koreje. Dále jsme s panem premiérem Fialou vyjádřili znepokojení nad prodlužováním války na Ukrajině a nad zhoršováním humanitární situace. Načež jsme se dohodli, že se aktivně zapojíme do úsilí mezinárodního společenství o ukončení konfliktu, nastolení míru a do poválečné obnovy.   

Pro mě byla tato oficiální návštěva České republiky příležitostí osobně se přesvědčit o důležitosti České republiky jako našeho strategického partnera, s nímž sdílíme univerzální hodnoty demokracie, liberální ekonomiky a lidských práv a se kterým těsně spolupracujeme. Také jsem se ujistil o možnostech další široké vzájemné spolupráce. Doufám, že se tato moje návštěva a jednání na úrovni premiérů stanou milníkem na cestě k rozšiřování dosavadní spolupráce probíhající od roku 1990 do oblasti budoucího průmyslu, ať už energetiky, vysokorychlostní železnice, nebo špičkových technologií apod. Ještě jednou chci panu premiérovi Fialovi a české vládě poděkovat za srdečné přijetí naší delegace. Děkuji. 

Václav Smolka, tiskový mluvčí vlády: Děkuji, to je z dnešního vyjádření všechno, děkujeme za pozornost, přejeme pěkný zbytek dne. Na shledanou.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Zvuková příloha

Tisková konference po jednání s předsedou jihokorejské vlády Han Duck Soo (česky)

Tisková konference po jednání s předsedou jihokorejské vlády Han Duck Soo (originál)

Související zprávy