Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Tiskové konference

20. 11. 2018 7:42

Tisková konference po jednání tripartity, 19. listopadu 2018

Marcela Svobodová, Odbor komunikace Úřadu vlády ČR: Dobrý večer, dámy a pánové, vítám vás na tiskové konferenci po dnešním jednání tripartity. Vítám zde místopředsedu vlády a ministra životního prostředí pana Richarda Brabce, ministryni pro místní rozvoj paní Kláru Dostálovou, předsedu Konfederace zaměstnavatelských a podnikatelských svazů České republiky pana Jana Wiesnera a předsedu Českomoravské konfederace odborových svazů pana Josefa Středulu.  O úvodní slovo prosím místopředsedu vlády pana Richarda Brabce.

Richard Brabec, místopředseda vlády a ministr životního prostředí: Děkuji za slovo, dobrý večer ještě jednou, dámy a pánové, děkujeme za vaši trpělivost. Jednání tripartity. Letos jde už o šesté zasedání tripartity. Bylo jako vždy, já si myslím, bouřlivé, a to v tom dobrém slova smyslu, dokonce i zvýšenými hlasy jsme řešili některé otázky, ale myslím, že ku prospěchu věci. Určitě vás nepřekvapím a v této chvíli můžu určitě mluvit za pana premiéra, který jak víte, je momentálně na jednání s panem prezidentem, takže se nemůže zúčastnit, že vládě záleží, že pokračuje v té tradici intenzivního sociálního dialogu s našimi sociálními partnery, pokračuje i z toho minulého období. V září proběhlo společné jednání s kraji. To znamená, že je aktivita i na těch krajských tripartitách a pravidelně se schází všech osmnáct týmů tripartity.

A teď už stručně začnu těmi body, které se týkají částečně i mé agendy a o kterých byla velká debata vzhledem k jejich závažnosti, a to jsou témata opatření v boji proti suchu, zadržování vody v krajině, vezmu dohromady i téma kůrovcové kalamity i téma, které se týkalo momentální situace v oblasti vodního hospodářství.

Kolegové z Ministerstva zemědělství a já za Ministerstvo životního prostředí jsme informovali o opatřeních, které vláda, nejenom tedy tato ministerstva, ale i další resorty, dělá v boji s dopady sucha na Českou republiku, které jsou závažné. Určitě kolegové, jak za zaměstnavatele, tak i za odbory, řeknou svoje stanovisko, takže mi nepřísluší, abych hodnotil. Nicméně jsme přesvědčeni, že vláda dělá maximum možného, aby těmto obrovským výzvám pro Českou republiku čelila. Jsou to skutečně stovky konkrétních opatření, ať už praktických nebo legislativních, blíže případně na vaše dotazy.

To se týká i kůrovcové kalamity, která je opravdu bezprecedentní.

Já jsem před několika měsíci použil takové srovnání, že je nejhorší od doby Marie Terezie, ale to srovnání trochu kulhá, protože ona je určitě tato kůrovcová kalamita nejhorší za vůbec celou historii a možná se můžeme bavit za posledních 500 nebo i více let. To znamená, že je to bezprecedentní.  Je to velmi vážné nejenom z hlediska ekonomických dopadů, ale také z ekologických dopadů, protože jedna věc jsou ty desítky miliard ztrát, které samozřejmě čekají tento obor z hlediska propadů ceny a třeba i dopadů na státní i nestátní sektor, ale samozřejmě jsou tu i obrovské problémy, které hrozí v oblasti životního prostředí. To znamená nutnost znovu zalesnění těch holin a přirozeně dopady vůbec na tvářnost české krajiny a jedná se samozřejmě už o několik krajů, které jsou tím dnes postiženy. Nejvíce asi Moravskoslezský kraj a Vysočina.

Krátce jsme také hovořili o aktuálních problémech v oblasti vodního hospodářství, což bylo téma Ministerstva dopravy a částečně i Ministerstva životního prostředí a v této chvíli bych spíše odkázal za naši stranu na zítřejší jednání vlády, kde budu předkládat jako bod právě možnost kompenzace negativního vlivu výstavy plavebního stupně Děčín a kroky, které s tím souvisejí. Zde mohu předeslat, že je to samozřejmě něco, na co reagují i sociální partneři. Já jsem dnes informoval spíše o pozici, která vyplývá z evropské legislativy, kterou musíme zohlednit, a čekají nás nějaké další kroky.  

Tak to asi ve stručnosti všechno, já bych teď předal slovo paní kolegyni Dostálové, se kterou rád sdílím pultík, a ona by vás informovala o věcech, které se týkají čerpání fondů a přípravy nového programového období. Děkuji.

Klára Dostálová, ministryně pro místní rozvoj: Tak dobrý večer ode mne, děkuji za slovo. Skutečně jsem dnes informovala tripartitu nejen o aktuálním čerpání, ale hodně jsme se bavili právě o budoucnu, to znamená, co čeká Českou republiku po roce 2020. Tripartita správně upozorňuje na to, že byť jsme významně a výrazně zrychlili čerpání, nemůžeme usnout na vavřínech, že skutečně stále nepatříme k té špici a je potřeba na těch věcech dále pracovat. Seznámila jsem tripartitu s tím, že vláda přijala materiál, který se týká trendů a rizik právě v čerpání tak, abychom i řídicí orgány připravili na to, že jsou potřeba další milníky k tomu, aby čerpání bylo stále rychlejší.

Co se týká toho budoucna, tak jsme samozřejmě představili pozici České republiky vůči vyjednávání. Hodně jsme se zaměřili právě na oblast investic, protože budeme mít výrazně menší objem peněz. Dnes aktuálně máme zhruba 600 miliard korun, pro to nové období by to mělo být zhruba 500 miliard korun, takže je potřeba, abychom si stanovili jasné priority, co chceme financovat za pomoci zdrojů Evropské unie, jaké přijmout opatření k tomu, aby investiční politika státu šla dobře, a naopak jaké priority už musíme chystat, na to zdroje státního rozpočtu, abychom například pomáhali obcím a menším městům.

Marcela Svobodová, Odbor komunikace Úřadu vlády ČR: Děkuji paní ministryni a poprosím pana předsedu Wiesnera.

Jan Wiesner, předseda Konfederace zaměstnavatelských a podnikatelských svazů České republiky: Dobrý den, dámy a pánové. Tak já za podnikatele, pokud se týká toho bodu opatření v boji proti suchu a pro udržování vody v krajině, tak jsme dostali materiál, který zpracovalo Ministerstvo zemědělství a Ministerstvo životního prostředí. Je potřeba, ač už jsme tento materiál jednou projednávali v pracovním týmu pro hospodářskou politiku, tak jsme se dnes dohodli na našich připomínkách, které k tomu máme s tím, že budou sladěny ty dva materiály plus ještě samozřejmě je potřeba, aby se toho zúčastnila další ministerstva, kterých se to týká. Není to jednoduché, je tam řada úkolů, které jsou dlouhodobé a které samozřejmě narážejí na problémy, které v současné době tedy jsou. Takže budeme se tímto materiálem zabývat znovu, jakmile bude dopracován Ministerstvem zemědělství a Ministerstvem pro životní prostředí na další schůzi, kterou budeme mít 14. ledna.

Pokud se týká kůrovcové kalamity a strategie dalšího rozvoje lesů, tak my jsme kritizovali ten současný stav, který je, a předpoklad, že v tom příštím roce situace v těch kalamitách bude ještě horší. Kritizovali jsme to, že nebyla udělána dostatečná opatření už v letošním roce, jelikož už na základě minulého roku bylo zřejmé, že kalamita bude postupovat a že je potřeba komplexní řešení jednotlivých opatření, které jsou.  Je potřeba, aby vlastníci lesů, ať už jsou to Lesy České republiky, Vojenské lesy nebo soukromí vlastníci, tak aby ta opatření, která mají ze zákona, tak aby je plnili, protože není možné, aby jeden partner plnil ta opatření a samozřejmě tím, že je neplní ti ostatní, tak ta kalamita pokračuje a ještě se zneváží práce těch, kteří se k tomu chovají zodpovědně. Je potřeba si říci, že je třeba, aby především orgány státní správy lesů a odborní lesní hospodáři byli informováni přesně o těch jednotlivých opatřeních, která jsou udělána, aby sledovali celý ten vývoj a monitorovali celý ten vývoj, jak v současné době je, jelikož je to skutečně katastrofa, která po staletí nemá obdoby.

Dopady jsou samozřejmě na všechny vlastníky stejné.

V současné době ty dřeviny nebo ta dřevní hmota jsou neprodejné nebo těžko prodejné a samozřejmě jsou potřeba všechna ta další opatření, která následují. To znamená výstavba prostorů, které dejme tomu byly pokáceny tak, aby se obnovila, aby tam samozřejmě byla i změna dřevin, jelikož vlastníci těch lesů postupují podle desetiletých hospodářských plánů, které byly stanoveny. Je potřeba, aby se tyto plány změnily, aby se změnila struktura lesů a udělala se všechna ta další opatření.

Další opatření se samozřejmě týkají i dopravy, týkají se skládek dřeva, kde je potřeba udělat, týkají se opatření těch jednotlivých vykácených stromů, které se musí postříkat, které se musí přikrýt tak, aby ten kůrovec se zlikvidoval, a samozřejmě teprve potom následují všechny ty další kroky. Takže o tom jsme mluvili. Materiál bude dopracován a znovu bude projednán na další tripartitě. Ta opatření, která se stala nebo která se připravují pro příští rok, jelikož zejména hned po jaru samozřejmě je to období, kdy se ten kůrovec znovu líhne a znovu napadá ty lesy, tak aby byli připraveni a aby se mohla ta jednotlivá opatření udělat.

Co se týká aktuálních problémů v oblasti vodního hospodářství, tak my nejsme spokojeni s tím řešením, které bylo navrženo, nebo s tím stavem, který v současné době je, jelikož, co se týká jezů na Labi, tak se o tom mluví 30 let a výsledek není v současné době v podstatě žádný. My chceme, aby znovu prověřeny ty materiály, které jsou, a aby potom bylo dáno jednoznačné stanovisko, co s tím potom dál a jakou cestou tedy potom jít.

Co se týká stavu prostředků z fondu Evropské unie v tom programovém období, tak ta situace se zlepšila, ale nejsme v současné době spokojeni s výsledkem, jelikož ta situace je lepší, zejména třeba v čerpání OPPIK, ale není to to, co by mělo být. Čili chceme, aby ta náprava byla učiněna, aby se v tom dál pokračovalo, aby se čerpalo, aby se čerpalo zejména v těch věcech, které jsou pro budoucnost a pro ekonomiku důležité.

Co se týče digitální agendy, tak o tom jsme tady mluvili s vládním zmocněncem. Tam ty práce v současné době pokračují a budeme je sledovat tak, jak bylo rozhodnuto na tripartitě, prakticky každé další jednání tripartity.

Děkuji.

Marcela Svobodová, Odbor komunikace Úřadu vlády ČR: Děkuji a o komentář poprosím i pana předsedu Středulu.

Josef Středula, předseda Českomoravské konfederace odborových svazů: Takže ještě jednou hezký večer.  Dobrá zpráva pro příště, příští tripartita nebude ve tři odpoledne a končit v sedm, ale v devět a doufám, že v sedm neskončí. Takže věřím, že z tohoto pohledu dobrá zpráva pro všechny. Druhá věc, bohužel, některé body našeho dnešního programu jsou přesunuty právě na 14. a to je právě bod, který se týká situace v oblasti kůrovcové kalamity, protože nebyl přítomen ani pan ministr ani nikdo za reprezentaci Lesů ČR, které jsou v tomto dominantní. Takže budeme ještě jednou opakovat s tím, že se budeme právě soustředit na ta opatření, která Lesy České republiky a další subjekty připravují, protože pan premiér sdělil, že má informace trochu odlišnějšího charakteru, o kterých jsme tam hovořili a z tohoto pohledu je potřeba to vyřešit.

Takže si myslíme, že ta situace opravdu vážná je, sdílíme obavy, které zde byly řečeny, to znamená nejhorší kalamita tohoto druhu na území České republiky a myslíme si, že je potřeba se soustředit na to, jak tu situaci vyřešit. Ale také vidíme jedinou možnost, jak z toho postoupit ještě o kus dál, a to stanovit si nějaké strategické cíle v oblasti budoucího obsazování struktury dřevin a podobně, protože z tohoto pohledu je třeba myslet i na to, že se musí i ten fond stromů připravovat v dostatečném množství sortimentu tak, aby ty osady mohly rychle následovat. Aby nedocházelo k tomu, že nám tam vzniknou skutečně planiny, které už jsou potom velkým problémem. A to souvisí samozřejmě i s tím suchem. Kolem boje se suchem, tam jsme podpořili pana ministra Brabce a všechna zainteresovaná ministerstva v tom, aby ty kroky činili dál. Také jsme se dohodli, že budeme informováni i v pozdějším čase o tom, jak to bude realizováno.

Doporučili jsme, aby se soustředili také na přípravu státního rozpočtu pro rok 2020. Zní to možná trochu zvláštně, když ještě není schválen rozpočet na rok 2019, ale v tomto případě s ohledem na přípravu státního rozpočtu, která začíná ve druhé polovině února, je potřeba mít přibližně v dubnu jasno, jakým směrem se vydáme, co jsme schopni zvládnout, zvláště při těch velmi významných investicích, které se musí v této souvislosti pořídit, a věříme, že v tomto případě si všichni, a teď hovoříme o sociálních partnerech a vládě, uvědomují, jak vážná situace to je. Takže rozhodně podpora sociálních partnerů tady je jednoznačná.

I když jsme na některých dílčích věcech mohli klást důraz na jednu či druhou věc, ale myslím si, že ten směr je jednoznačný a děkujeme i za ty připravené podklady s tím, že je to opravdu priorita nadevše. Musíme říci, že se nejedná pouze o zásobování obyvatel, ale také o zásobování firem. Také jsme je podpořili jako odbory, aby se, tam kde je to možné, vybudovaly co nejrychleji ty nádrže, které budou zachycovat vodu i na úrovni průmyslových areálů, protože tam si myslíme, že to může být velmi rychlá činnost, velmi efektivní činnost, pokud jsou zaměstnavatelé či majitelé těchto areálů přístupní takovému kroku. Je třeba tento krok rychle podpořit, abychom nečekali, že některé věci budou mít dlouhý poločas rozpadu, ale v tomto případě, aby to bylo velmi rychlé. Takže jsme i podpořili, aby k těm dohodám, pokud je to možné, docházelo ve velké rychlosti.

Co se týká vodní dopravy, tak tady jen zestručním připomínky odborů a ty jsou primárně dvě. Pokud si myslíme, že vodní doprava má v Čechách skončit, tak to řekněme a udělejme z toho program včetně dopadů na zaměstnance. Pokud ne, učiňme vše proto, aby tento program mohl pokračovat dál, a to nejen rekreační cestou, ale i zejména tou průmyslovou, protože to může být velké odlehčení pro celou řadu dopravních tepen v České republice. Odbory také přišly s důrazem, a tady musím zdůraznit, že jsme s tím přišli už v roce 2016, aby se jednalo s Polskou stranou o možnost splavnění a přístupu České republiky k jinému moři, a to k Baltskému, protože máme možnost s polskou vládou jednat o možnosti splavnění až do Ostravy, což by byla velká výhoda.

Pravdou však je, že jsou tam na cestě různé překážky, ale pan premiér požádal, aby dostal podklad, protože o víkendu se potká s polským panem premiérem a že by mohl ty věci už poposunout daleko dál. Takže z tohoto pohledu jsme přivítali tady tento krok a znamená to, že Česká republika se nesoustřeďuje pouze na jednu cestu. Pokud existuje možnost jet druhou, tak to vidíme jako velice dobrý stav. Ale žádáme vládu, aby připravila návrh na nový způsob financování povodí, protože tam si myslíme, že není všechno v pořádku. Myslíme si, že je možné udělat nový krok, a byli bychom rádi, aby to bylo relativně co nejdříve, aby povodí opravdu mohla fungovat tak, jak jsou založena a jak je jejich velmi významná role ve všech těch oblastech, o kterých jsme tu dosud mluvili, a věříme, že ten signál, který ze strany zástupců vlády byl, tak rozhodně nepatří mezi věci, kde bychom měli zásadní rozpor ve směru, ale samozřejmě bude záležet na tom, jakým způsobem Ministerstvo financí k tomu přistoupí dál. Ale my jsme chtěli jen odstartovat ten směr, nikoliv, že bychom se tu teď bavili o těch jednotlivých podrobnostech a alespoň jsme, a z mého dojmu bylo zřejmé, že si vláda uvědomuje, že tuto situaci musí do budoucna řešit.

Když už zde bylo zmíněno programové období a jeho čerpání, tak tady bychom jen byli rádi, ne jen, protože já tady musím poděkovat Ministerstvu pro místní rozvoj a paní ministryni, protože pracovní tým pro místní rozvoj funguje velmi efektivně, velmi dobře a opravdu probíráme ta témata velmi do hloubky. A souhlasím s tím, že na straně jedné je dobře, že se to čerpání posouvá směrem k možnosti vyčerpání, a na straně druhé bychom to tempo přeci jen přivítali o něco vyšší. Ale upozornili jsme na to, že nás nezajímá pouze kvantita, ale zejména kvalita těch projektů, abychom Českou republiku po vyčerpání těch 600 miliard korun měli připravenou na to čerpání druhé

A úplně volně přejdu do části budoucího rozpočtového období. Tam jsme řešili také otázku směru, strategických směrů, tedy nejen to, co budeme čerpat, ale zejména kam Česká republika směřuje. Zdůraznili jsme otázku infrastruktur, včetně digitální, otázku směrů, které už nebude Česká republika moci čerpat, ale přesto bude muset být připraven program ze strany státního rozpočtu, a paní ministryně na to reagovala velmi pozitivně. Ale říkám znovu, že ta spolupráce mezi námi, sociálními partnery a Ministerstvem pro místní rozvoj, je skutečně velmi dobrá a není třeba se tady přesvědčovat, protože ten směr máme jasný.

Také jsme požádali, aby nedocházelo k revolučním změnám v čerpání evropských prostředků, ale skutečně evolučním, protože přeci jen ti žadatelé jsou již na tu struktury zvyklí, není důvod ji měnit. Ale také jsme požádali o to, aby se Česká republika velmi intenzivně zabývala možností čerpání komunitárních programů, protože tam na tom opravdu nejsme dobře. Tam čerpáme velmi málo, ale má to svou logiku, protože jsme se spíše soustředili na čerpání těch 600 miliard než na čerpání dalších zdrojů, ale ty budou pro příští období po roce 2020 velmi důležité. Takže tady paní ministryně reagovala taktéž pozitivně, že to musí Česká republika zvládnout. Jsou známy dva takové podobné programy. Jeden jsou norské fondy a druhý jsou švýcarské fondy, ale to je trochu jiná píseň. Nám tady jde samozřejmě o ty technologicky vysoké investice, které Evropská komise podporuje a podporovat bude i v příštím rozpočtovém období a tam se musíme soustředit, abychom vyčerpali ve prospěch České republiky a českých subjektů pokud možno co nejvíce.

Co se týká digitální agendy, tak my jsme spíš těmi zaměstnavateli, kteří spíše tlumí některé hodně velké a pozitivní zprávy, protože si myslíme, že jedna věc je vidět tu dobrou vizi a druhá věc je, jak to v reálné praxi funguje.  Tady bychom byli rádi, aby a myslím, že vládní zmocněnec to zcela chápe, že na straně jedné staví velmi dobrý směr, na straně druhé státní správa ne vždy je schopna to v té rychlosti zvládat, protože my jsme dnes projednávali  Digitální Česko a během jednání tripartity nám přišla žádost o připomínky právě o naplňování Digitálního Česka s tím, že to má být 22., ty připomínky odeslány. Takže abyste viděli, že to opravdu běží velmi rychle, ale musím říct, že slova vládního zmocněnce rozhodně nezní nijak pateticky ani defenzivně, ale naopak velmi ofenzivně a velmi s přesvědčením, že to všechno zvládneme.

Takže my bychom rádi, aby to přesvědčení zůstalo, ale také jsme upozornili na jednu věc, a to je, jak zní vize a jaká je reálná praxe, když náměstek ministryně průmyslu a obchodu informoval o některých problémech, které potom jsou v tom každodenním životě. Takže my bychom si přáli, aby ty problémy nebyly, aby ta vize byla zároveň i realitou České republiky a abychom tady měli silnou síť, ideálně více než 100G+. A abychom tady opravdu pro průmyslové využití měli k dispozici páteřní digitální síť, která je zcela funkční a která nás posune v tom 21. století ještě o kus dopředu. 

Jsou ale ještě dvě věci. Jednak budeme probírat důležitý materiál týkající se Ministerstva školství. To znamená materiál, který se má zabývat možností toho cut-off skóre, tedy toho, co se má dít mezi základní školou a střední školou. Tam uvidíme. Požádali jsme také pana ministra o schůzku ještě před tím jednáním, abychom si ujasnili pozice, protože materiál nám poslal v pátek, takže jsme ho odmítli projednávat teď na tripartitě. Zítra bude vláda na ranním jednání v šest hodin projednávat mimo jiné také minimální mzdu a zaručené tarify pro rok 2019 a také paní ministryně informovala o dohodě, která nastala, že máme do konce února prostor se zaměstnavateli pro jednání o možné dohodě k zákoníku práce, čehož samozřejmě využijeme a paní ministryně svolá první jednání a vyzve nás k tomu, abychom stanovili vyjednavače, což samozřejmě uděláme. A tak stejně musím potvrdit, jak jsme se dohodli, že nebude na vládu předložen návrh změn zákoníku práce, pokud nedojde k dohodě sociálních partnerů.

Tolik informace za odborovou stranu. Děkuji

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Zvuková příloha

Tisková konference po jednání tripartity, 19. listopadu 2018