Tiskové konference

1. 11. 2023 14:23

Tisková konference po jednání vlády, 1. listopadu 2023

Václav Smolka, tiskový mluvčí vlády: Pěkné odpoledne, dámy a pánové, vítejte na tiskové konferenci po jednání vlády. O úvodní slovo poprosím předsedu vlády Petra Fialu.

Petr Fiala, předseda vlády: Dobrý den, dámy a pánové. Já se vyjádřím ke třem tématům. Tím prvním je informace, kterou před chvílí zveřejnila firma Volkswagen a kterou doplňujeme i my. To je k výstavbě gigafactory na území České republiky ze strany koncernu Volkswagen. Projekt gigafactory patří mezi strategické priority vlády a myslím si, že mít tady celý ten řetězec od těžby lithia přes gigafactory, tedy nějakou výrobu baterií, až po ty finální produkty, že je v našem zájmu. Zmínil jsem to i ve své představě restartu Česka a na tomto úsilí nebo na tomto projektu budeme dál pracovat.

V souvislosti s tím konkrétním projektem gigafactory ze strany Volkswagenu jsme se s panem ministrem Síkelou setkali s vedením koncernu Volkswagen v čele s Oliverem Blumem, abychom si jasně řekli, jak to s tím projektem bude dál a jak to bude s tím projektem konkrétně v Líních u Plzně.  Při posledním jednání, které jsme měli, tak nám byl předběžně avizován termín pro nějaké rozhodnutí během léta. Ale k tomu nedošlo, a proto jsme chtěli vést další jednání.

Šéf Volkswagenu ocenil dosavadní spolupráci s českou vládou na projektu výstavby továrny na výrobu baterií pro elektrické vozy v Líních u Plzně. Tato lokalita se i díky tomu, co jsme jako vláda pro to udělali ve spolupráci s Volkswagenem, dostala do pozice v podstatě jediné zvažované lokality pro výrobu baterií v Evropě. Nicméně jak nás Oliver Blume informoval, tak z řady důvodů na straně koncernu Volkswagen, mimo jiné i z důvodu pomalejšího rozvoje prodeje elektroaut, nemohou v tuto chvíli učinit žádné rozhodnutí o další gigafactory v Evropě.

My nemůžeme dál čekat s rozhodnutím firmy Volkswagen. To znamená, že se budeme soustředit na jiné projekty, na jiné projekty výroby baterií v České republice, a pozemek v Plzni-Líních nemůžeme dále držet pro tento projekt.

To naše setkání, které jsme s panem ministrem s vedením koncernu Volkswagen měli, mělo ale širší rozměr. My jsme se také bavili o perspektivě Škody Mladá Boleslav, o jejím místě v koncernu Volkswagen a o rozvoji auto motivu a automobilového průmyslu v České republice a byli jsme vedením Volkswagenu ujištěni, že Škoda má v jejich dalších představách rozvoje naprosto zásadní místo, a to se projevuje i v tom rozhodnutí, že Škoda bude vyrábět další dva nové modely elektromobilů.

Znovu říkám: My pokračujeme v jednáních o dalších strategických projektech. Dobře jsme připravili všechny podmínky pro projekt v Líních, tak abychom měli šanci jako Česká republika získat projekt výstavby gigafactory na našem území. Ale musíme respektovat, že Volkswagen se rozhodl ne pro někoho jiného, ne pro nějaký konkurenční projekt, pro nějakou jinou lokalitu, ale rozhodl se odložit své rozhodnutí o tom, zda bude gigafactory Evropě realizovat.

Druhým tématem, které chci zmínit, je prodloužení kontrol na hranicích se Slovenskem do 22. listopadu. Souvisí to s celkovým vývojem nelegální migrace v Evropě a souvisí to také s naším úsilím o jasnou ochranu českých občanů, bezpečnosti České republiky.

Díky tomu, že postupujeme rozhodně a děláme včas potřebná opatření, přijímáme včas potřebná opatření, tak se nám daří počty nelegálních migrantů na našem území držet na číslech, která jsou výrazně nižší, než tomu bylo loni, a to téměř o osmdesát procent. Kdybych to měl konkretizovat, tak do konce září jsme letos zadrželi 2 799 osob, před rokem za stejnou dobu to bylo jedenáct tisíc lidí. Tady vidíte necelé tři tisíce, jedenáct tisíc loni.

Ta opatření opravdu fungují a z čeho mám také radost: Jsme úspěšní i v odhalování pašeráků nelegálních migrantů, a to je důležité proto, abychom dokázali zastavit cesty, kterými obchodníci s lidským neštěstím dopravují tyto lidi do Evropy a střední Evropy.

Znovu ale opakuji to, co jsem říkal už při několika svých veřejných vystoupeních v posledních dnech a týdnech: Tato opatření, která děláme, jsou jenom hašení požáru. To, co skutečně je potřeba udělat, je přijmout evropské řešení, jiný přístup k nelegální migraci na evropské úrovni, který by obsahoval zrychlené vyhošťování, lepší ochranu vnějších hranic, lepší spolupráci s třetími zeměmi, ať už zdrojovými, nebo tranzitními. Prostě musíme přistoupit k rozhodnější azylové politice. Česká republika je v tom velmi aktivní a věřím, že dříve či později přesvědčíme i další země, abychom přijali rozhodnější evropskou politiku.

Poslední téma, které tady chci krátce zmínit, je cesta, kterou zahajuji v pátek. Je to cesta po několika afrických zemích. Je to cesta, kde s sebou opět beru podnikatelskou misi. Je to v podobné, ta moje africká cesta bude mít podobný formát, jako byla moje cesta do Asie, která přinesla řadu konkrétních výsledků pro české firmy, pro české podnikání, pro českou společnost. Jenom tady připomenu jednu věc: Škoda Group dodá do Uzbekistánu třicet elektrických vlaků za skoro osm miliard korun. Už je podepsána smlouva, podařilo se uzavřít několik smluv na dodávku letadel L 410 a tak bych mohl pokračovat. V řadě zemí to prostě bez toho politického otevírání okna nejde a tady vidíme konkrétní výsledky takovýchto podnikatelských misí za podpory politiky.

Musíme naše firmy podporovat i nadále, musíme se více dostávat na jiné trhy a na trhy v regionech mimo Evropu. Proto moje cesta do Afriky. My musíme změnit svůj přístup k tomuto kontinentu, protože je to světadíl s obrovským potenciálem pro naše firmy. Chceme jim tam víc otevřít dveře, chceme se dostat na tamější trhy. Proto tu cestu nebo tu podnikatelskou část té cesty spoluorganizuje Svaz průmyslu a dopravy. České firmy mají ve světě dobrý zvuk a Afrika je, bude, může být důležitým partnerem pro Česko a pro Evropskou unii.

V těch následujících dnech navštívím pět zemí: Etiopii, Keňu, Nigérii, Ghanu a Pobřeží Slonoviny. Setkám se vždy s nejvyššími představiteli země a budu mít možnost otevírat dveře českým firmám. Ta témata spolupráce jsou jasná: obranný průmysl, letectví, ale také zdravotnictví, nanotechnologie strojírenství. Věřím, že i tato cesta přinese nové příležitosti pro české podnikatele a Českou republiku.

Václav Smolka, tiskový mluvčí vlády: Děkuji, poprosím ministra průmyslu a obchodu Jozefa Síkelu.

Jozef Síkela, ministr průmyslu a obchodu: Tak já se nejprve vrátím k tomu projektu v Líních. Já mohu říct, že schůzka se CEO koncernu Volkswagen Group panem Blumem jasně ukázala, že naše vláda efektivně podporuje klíčový automobilový průmysl na národní i evropské úrovni a že jsme byli schopni připravit velmi kvalitní nabídku pro investici do projektu gigafactory.

Já bych chtěl všem, kteří do toho projektu byli zapojeni, ať už jde o kolegy z ministerstva průmyslu, z CzechInvestu, dalších úřadů, ale také zástupců obcí, poděkovat za velmi dobře odvedenou práci. MPO i CzechInvest odvedly opravdu, pokud jde o zajišťování vhodné lokality a na přípravě zajímavé nabídky pro Volkswagen s cílem, aby měl koncern dostatek informací a jasná očekávání, a mohl tak posoudit konkurenceschopnost české nabídky, spoustu kvalitní práce.

Vyjednali jsme dohody s okolními obcemi, kterým je potřeba poděkovat za racionální a konstruktivní přístup. Na základě jejich požadavků probíhá změna zásad územního rozvoje Plzeňského kraje. Posouvají se i soudy s neplatícím nájemcem letiště. Hledali jsme koncepty řešení přesunu náhradního stanoviště letecké záchranné služby i letiště v blízkosti stávající lokality. 

Za ten krátký čas, protože my jsme neměli žádný připravený pozemek pro podobný projekt k dispozici po předchozí vládě, jsme opravdu dokázali připravit hodně a bylo to velmi oceněno ze strany Volkswagenu. Proto jsme do určité míry tlačili na to, abychom si sladili očekávání, kdy a jaké rozhodnutí můžeme očekávat, pokud jde o umístění této strategické investice.  

Pan premiér už uvedl ty důvody, že výrazně pomalejší nárůst bezemisní mobility, složitá situace na trhu s elektromobily, ale i vysoké ceny elektřiny vedou Volkswagen k tomu, že není schopen v tuto chvíli udělat rozhodnutí. My jsme informovali vedení Volkswagenu přímo na té schůzce, že my si další odklad už nemůžeme dovolit. Pro další přípravné fáze v lokalitě Líně bychom potřebovali konkrétního investora, a pokud Volkswagen není schopen to rozhodnutí učinit, a my jsme byli informováni, že nebude dřív než v roce 2025, možná i později, tak jsme se rozhodli, že se budeme koncentrovat na jiné projekty s přidanou hodnotou, které by náš průmysl posunuly dál.

Šéf Volkswagenu ten, nejen ten pokrok, ale i tu otevřenost velmi ocenil. Řekl, že si cení té snahy o přípravu toho projektu a kvalitu vzájemné spolupráce, a do určité míry si myslím, že to pomohlo i tomu, že Škoda Auto bude vyrábět dva klíčové elektrické modely, jednak následníka modelu Škody Enyaq, kde se dokonce uvažovalo o přesunutí výroby do jiné země, ale hlavně sedmimístné SUV inspirované konceptem Vision 7 S, což je úplná novinka.

Já si myslím, že to je úspěch, který potvrzuje správný směr transformace automobilového průmyslu, pokud jde o elektromobilitu. Je to i pozitivní signál pro dodavatelský řetězec, který je v Česku na Škoda Auto navázán.

Ty zkušenosti, které jsme získali při projektu Líně, my určitě velmi dobře zúročíme u jiných projektů. Já vám mohu říci, že v tuto chvíli jednáme s pěti různými investory na výstavbu továren na výrobu bateriových článků do elektromobilů na českém území z různých kontinentů. Výše jednotlivých investic se pohybují od nižších do vyšších jednotek miliard eur v závislosti na rozsahu toho projektu.

Ta jednání jsou v různé fázi. Určitě nepočítáme s tím, že by všechna, všech pět došlo k pozitivnímu výsledku, ale platí pro ně to, že chceme vyhovět všem těmto investorům zejména v tom, že nyní nebudeme zveřejňovat jejich jména ani další podrobnosti, protože nechceme ta jednání negativně ovlivnit.

Co se týče budoucnosti lokality, kde měla tato konkrétní gigafactory vzniknout, tedy letiště Líně, tak máme předešlá usnesení vlády, ze kterých vyplývá, že pokud investorem nebude Volkswagen, bude to muset být jiný investor podobného významu, případně budeme vracet ten pozemek zpátky armádě.

Cílem dnešního jednání bylo informovat členy vlády a do určité míry i sondovat, jaké jsou priority, takže já v nejbližších, na jednom z nejbližších zasedání vlády připravím nové usnesení, jak dále nakládat s tímto pozemkem.

My jsme dále dnes na vládě schválili velmi důležitý dokument a to je Akční plán pro malé a střední jaderné reaktory. Ačkoliv je toto odvětví trošku na okraji zájmu oproti velkým reaktorům, tak právě malé a střední reaktory, nebo ty tzv. SMR, pro nás mohou být a věřím, že i budou velmi zajímavou oblastí. Český jaderný průmysl v ní totiž může díky svým zkušenostem sehrát významnou roli nejen v regionu střední Evropy, ale může se významně zapojit do dodavatelského řetězce a výroby modulů.

Je to velká příležitost, která by znamenala rozvoj nového hospodářského zaměření, udržení jaderného know-how a dlouhodobé partnerství s některými významnými jadernými zeměmi. Ty reaktory mají velký potenciál nejen při výrobě elektrické energie, ale jsou využitelné i pro teplárenské účely či výrobu vodíku, a mohou tak sehrát pozitivní roli v nahrazování uhelných elektráren. 

Koncepce využití a rozvoje SMR, která bude sloužit jako poklad pro jednání Výboru pro strategické investice, bude také jediným ze vstupů aktualizace Státní energetické koncepce. Ta koncepce má sloužit jako ujištění pro investory, že pro nás tato oblast je zajímavá a že mají z fáze studií proveditelnosti přejít do fáze přípravy lokalit a následně k investičním rozhodnutím tak, aby malé a střední reaktory byly součástí dekarbonizačního úsilí a přispěly k energetické bezpečnosti České republiky.

Koncepce také zmiňují konkrétní firmy nebo konkrétní formy spolupráce s mezinárodními partnery, jako je třeba britská vláda a britský výrobce nebo například kanadský projekt založený na japonsko-americké technologii GE Hitachi.

Pokud budou k této oblasti anebo i samozřejmě k Líním nějaké dotazy, tak samozřejmě rád odpovím pak v druhé části.

Václav Smolka, tiskový mluvčí vlády: Děkuji a poprosím ministra zemědělství Marka Výborného.

Marek Výborný, ministr zemědělství: Dobrý den, dámy a pánové, já bych chtěl připomenout jednu z priorit Ministerstva zemědělství, která také byla předmětem jednání vlády České republiky. V loňském roce jsme výrazným způsobem pokročili v obnově lesů po kůrovcové kalamitě v České republice. V České republice bylo vysázeno 226 milionů sazenic na ploše, která přesahuje rozlohu hlavního města Prahy, a samozřejmě přizpůsobujeme i strukturu té výsadby proměnám klimatu. Více než dvě třetiny té výsadby jsou listnaté stromy tak, abychom měli naše české lesy připraveny pro budoucí generace.

Samozřejmě, že tato obnova si s sebou nese poměrně velké finanční nároky. Ty jdou jednak směrem ke státním lesům, tedy k Lesům České republiky, které hospodaří zhruba na polovině rozlohy lesů v České republice, a pak samozřejmě i směrem k dalším nestátním vlastníkům, což jsou hlavně obce, města, pak třeba církevní právnické osoby nebo soukromé osoby. 

Zde chci velmi ocenit dnešní rozhodnutí vlády, kde jsme ve shodě s panem ministrem financí Zbyňkem Stanjurou schválili mimořádný odvod z fondu zakladatele Lesů České republiky ve výši půl miliardy korun, 500 milionů korun, které byly s ohledem na pozitivní hospodářský výsledek státního podniku Lesy České republiky dány takto k dispozici.

Tento mimořádný odvod byl schválen dozorčí radou státního podniku a v tuto chvíli pouze bude převeden na základě dnešního rozhodnutí vlády do státního rozpočtu, do kapitoly Ministerstva zemědělství a my obratem tyto prostředky poskytneme, tak jak bylo přislíbeno na začátku tohoto roku, nestátním vlastníkům lesů, a to prioritně na podporu lesního hospodářství.

Kdybych měl být zcela konkrétní, tak na programy podpory využívání šetrných technologií v lesích, dále na předávání digitálních dat lesních hospodářských plánů, pro potřeby státní správy lesů a taky podpory v ochraně lesa. V zásadě jsou to prostředky do lesního hospodářství právě pro obnovu lesů České republiky.

A to, co chci vypíchnout, to je ta pozitivní zpráva: My prostředky, které generuje hospodářský pozitivní výsledek Lesů České republiky, tak vracíme prostřednictvím státního rozpočtu zpět do lesů. Ani jedna koruna nebude vynaložena na jiné výdaje. A to si myslím, že je i směr budoucnosti, kam by se měla ubírat odpovědná renta státního podniku Lesy České republiky. Děkuji.

Václav Smolka, tiskový mluvčí vlády: Já také děkuji. Otevírám prostor pro dotazy, Česká televize.

Karolína Jelínková, Česká televize: Dobrý den, já bych se vrátila ke gigafactory. Vím, že, pane ministře, jste říkal, že v nejbližší době připravíte usnesení, aby bylo jasné, co s tou lokalitou bude dál. Sám jste ale zmiňoval tu práci, která zatím byla pro tu přípravu. Tak za vás možná preferovanější varianta ponechat to případně pro nějakou obdobnou investici? A co znamená ta nejbližší doba, jestli už to bude třeba příští jednání vlády?

Potom bych se zeptala ještě na hraniční kontroly. Čekáte, že, i na základě informací, které jste jistě dostali od ministra vnitra, bude nutné ty kontroly znovu prodlužovat, vlastně až po té prodloužené době? A ještě poslední aktuální věc ohledně schodku státního rozpočtu. Ministerstvo financí bude to pokladní plnění a čísla konkrétní přesná zveřejňovat sice až ve dvě hodiny odpoledne. Podle těch předchozích čísel i nějakých odhadů to vypadá, že by se to mohlo pohybovat kolem dvou set miliard korun. Je to, zdůrazňuji, opravdu odhad. Nicméně, co byste říkali na nějaké takové zhruba číslo nebo co říkáte na ty odhady a věříte, že vláda dodrží ten plánovaný schodek? a co za tím případně je na straně příjmů a výdajů? Děkuju.

Jozef Síkela, ministr průmyslu a obchodu: Tak já začnu těmi Líněmi. Vy víte, že samozřejmě ten projekt prošel nějakou genezí a neměl, pokud se jedná o přístup, z počátku úplně ustláno na růžích. Druhou věcí, kterou je potřeba zmínit, že je to projekt poměrně velkého rozsahu, kde se jednalo o nakonec zmenšenou plochu někde kolem 250 hektarů, a z těch pěti projektů, o kterých my jednáme, tak pouze dva by odpovídaly velikostí tomuto projektu. Ty tři jsou menší a mají už vytipované lokality jinde.

Z těch dvou jeden z těch investorů preferuje jinou lokalitu a je v té dané lokalitě velký zájem tam toho investora přivézt. A ten poslední zbývající investor je ve velmi počátečním stádiu jednání. A hlavním důvodem té dnešní rozpravy bylo vlastně sondovat, do jaké míry vůbec nabízet tu lokalitu Líně tomu investorovi, který také nemá ještě úplně jasno.

Takže my jsme tlačili na to rozhodnutí Volkswagenu i proto, že jsme stáli před otázkou, jestli do toho rozvoje investovat další prostředky. Protože jsme dokončili nějaké sondážní práce a já prostě v tuto chvíli nemám konkrétní protistranu, abych mohl jaksi nabídnout vládě nějaké alternativní řešení. Já očekávám tak, jak to administrativně zvládneme, že to opravdu bude na jedné z příštích vlád. Takže to je asi k té gigafactory.

Petr Fiala, předseda vlády: Já k tomu jenom dodám, že skutečně platí to, co jsme řekli. Prostě bude tam gigafactory, anebo ten pozemek bude dál využíván pro potřeby armády s tím, že tam bude zachováno, bude zachována letecká záchranná služba a bude to mít ty parametry, které to v tuto chvíli má.

Jozef Síkela, ministr průmyslu a obchodu: Já jenom krátce k těm zbylým projektům. Tam je velký zájem, většinou se jedná o, řekněme, strukturálně postižené oblasti, a tam je ze strany vlastně těch zúčastněných měst a obcí a krajů ohromný zájem, aby to tam dopadlo. Jak jsem říkal, každý z těch projektů je v jiné fázi jednání, ale já pevně věřím, že přivedeme do České republiky velmi atraktivního investora.

Petr Fiala, předseda vlády: Další otázka se týkala rozpočtu. Samozřejmě, počkejme na to vyjádření Ministerstva financí. Já jenom chci říct, že plnění rozpočtu vypadá dobře. Daří se vybírat daně, hlídat výdaje, fungují i ty nástroje, které jsme udělali, windfall, fungují i úsporná opatření nebo dodatečné úspory, které jsme prováděli.

Tedy já očekávám, že se nám podaří dodržet i ten plánovaný schodek rozpočtu, tak jak jsme to opakovaně říkali. A jenom se ukazuje, že ta jarní panika byla zbytečná. Já nechci teď ještě dopředu, nebo předvídat ten závěr roku, nicméně si myslím, že jsme na dobré cestě, abychom ukázali, že jsme měli pravdu my, kteří jsme na jaře říkali: Panika je zbytečná, rozpočet dodržíme tak, jak jsme ho naplánovali.

Václav Smolka, tiskový mluvčí vlády: Děkuju a jenom ty kontroly, ten vývoj, pane premiére ještě.

Petr Fiala, předseda vlády: A kontroly na hranicích… No, ono je to jednoduché. My nemáme žádnou radost, že se to musí řešit tímto způsobem, že musí být hraniční kontroly, byť namátkové, se Slovenskem a že vlastně celý ten prostor střední Evropy přešel do toho režimu hraničních kontrol. Další vývoj bude závislý na tom, jakým způsobem se bude dařit v jiných zemích přerušovat trasy nelegální migrace, jak bude fungovat spolupráce, nakolik se budou dodržovat readmisní dohody a všechny ty nástroje, které jsme si postupně v Evropě vytvořili pro to, abychom dokázali nelegální migraci zvládnout.

Česká republika nemá žádný zvláštní zájem na tom, aby byly hraniční kontroly. My bychom naopak chtěli, aby v prostoru uvnitř schengenského prostoru jsme se mohli všichni pohybovat volně. Nicméně proti nelegální migraci je potřeba bojovat. Bude-li to potřeba, tak můžeme samozřejmě v těchto opatřeních pokračovat, byť to má nějaké limity dané evropskými dohodami. Ale já spíš věřím v to, že se podaří i spoluprací s dalšími zeměmi dosáhnout takového stavu, abychom se mohli těch namátkových, dočasných, ale přece jenom kontrol na hranicích, zbavit.

Znovu ale opakuji: Pokud nedospějeme k evropskému řešení změny migrační a azylové politiky, tak se tyto krizové situace budou znovu opakovat. Tady vůbec nejde jenom – a to jenom, aby si veřejnost uvědomila – vůbec nejde jenom o hraniční kontroly mezi Českem a Slovenskem. V tom je zapojeno Rakousko, Maďarsko, Německo, Polsko. Prostě je to širší problém v celém regionu a jedině společnými silami jsme ho schopni dobře vyřešit.

Václav Smolka, tiskový mluvčí vlády: Děkuju, další dotaz. Viděl jsem Primu, potom Novinky, pak Rozhlas.

Josef Mádle, CNN Prima News: Dobrý den, pane premiére. Odbory budou masivně protestovat 27. 11. proti krokům vašeho kabinetu. Tak co na to říkáte a vidíte tam nějaký ještě prostor pro nějakou diskuzi? To je první otázka, pak mám ještě další dvě. Děkuji.

Petr Fiala, předseda vlády: Tak záleží na tom, o čem ta diskuze má být. My diskutujeme s odbory prakticky nepřetržitě. Probíhají pravidelná jednání tripartity. Jednají příslušní resortní ministři. Ten dialog je normální, otevřený, standardní.

Bohužel ze strany odborů opakovaně jsme svědky jejich odpovědi na tento dialog a to jsou demonstrace, stávková pohotovost, účast na různých podivných akcích. Tak to prostě je. Myslím si, že to žádné další jednání, bohužel, nezmění.

My nasloucháme podnětům ze strany zaměstnavatelů a zaměstnanců, naslouchali jsme jim i při úpravách ozdravného balíčku. Snažíme se dělat všechno pro to, aby opatření, která musíme dělat v zájmu úpravy nebo dostání veřejných financí do dobré kondice, aby neměla dopad na sociálně nejzranitelnější skupiny obyvatel.

Já bych mohl pokračovat. Daří se nám bojovat s vysokou inflací. Zkrotili jsme ceny energií. Zastropováním cen energií jsme ochránili většinu obyvatel a firem. Vytvořili jsme sociální nástroje, jako třeba rozšířený příspěvek na bydlení, který pomohl těm, kteří už nedokázali třeba dočasně platit svoje náklady na bydlení. Tlačíme na to, aby se snížily ceny potravin, a tento náš tlak má prokazatelný úspěch. Takže ta situace se zlepšuje a myslím, že každý soudný člověk to může vidět. A kdo to nevidí teď, tak to uvidí v nejbližších měsících a v příštím roce, kdy očekáváme výrazné zlepšení.

Josef Mádle, CNN Prima News: Ještě vás poprosím o reakci na to, že hnutí ANO napadlo u Ústavního soudu novelu týkající se důchodů. Tak nebojíte se, že u Ústavního soudu pohoříte, nebo jste si jisti v kramflecích?

Petr Fiala, předseda vlády: Nebojíme se. Tak naše argumenty jsou silné, hnutí ANO to říkalo už před nějakou dobou. My jsme udělali všechno pro to, abychom… To rozhodnutí, které jsme museli přijmout, je odpovědné, je nutné, je to i v zájmu toho, abychom dosáhli nějaké větší sociální spravedlnosti, ale také aby mezi různými skupinami obyvatel, ale také abychom vůbec dokázali do budoucna zajistit financování penzí a aby všichni měli nárok, i příští generace, na důstojný důchod.

To opatření jsme museli udělat i v důsledku toho, že se ukázalo, že ten systém byl špatně nastaven a nepočítal s těmi kritickými situacemi, kterým jsme čelili v těch předcházejících měsících. Současně jsme dbali na to, aby proběhla dostatečně dlouhá, důkladná diskuze v Poslanecké sněmovně, aby se mohly objevit a zaznít všechny argumenty.

Takže jsme přesvědčeni, že jsme maximálním způsobem postupovali odpovědně a rozumně tak, abychom toto opatření mohli přijmout. Takže tak to bude vidět i Ústavní soud. Ale samozřejmě soud, Ústavní soud je nezávislá instituce a my musíme počkat na to, jak se k této věci postaví.

Josef Mádle, CNN Prima News: Děkuju a poslední za mě otázka: Poslanci dnes ve výboru řešili manželství pro všechny –  66 firem vás prý vyzvalo, abyste zákon přijali, další uskupení pak vám napsalo, uskupení firem, vám napsalo dopis, abyste zákon nepřijali. Tak jak tuto debatu vnímáte a jestli se změnil třeba váš postoj? Děkuji 

Petr Fiala, předseda vlády: Je to celospolečenská debata a myslím, že se vede v rodinách, že se vede v různých sociálních skupinách a vede se také v politice. A já jenom připomenu, že vláda posunula, neblokuje řešení této otázky. Posunuli jsme ji do Poslanecké sněmovny a naše politické strany budou mít v této věci volné hlasování.

Jednotliví členové našich poslaneckých klubů budou mít volné hlasování, protože tak je to správné, protože je to etická otázka, je to hodnotová otázka. Promítají se, nejenom, ale promítají se tam tyto věci a je na každém, aby zvážil, jak se k tomu postaví, co je pro něj přijatelné, co ne. A bylo by velmi špatné, kdybychom tady nutili někoho závazným hlasováním v takovémto typu otázky hlasovat třeba proti svému svědomí.

Takže řešíme to podobně, jako se to řeší v řadě zemí, a uvidíme, jak rozhodne Poslanecká sněmovna a Senát v této věci. Určitě to nezávisí na tom, jak se na to dívám já. Já budu respektovat jakékoli demokratické rozhodnutí, protože tak je to správně, a tak to má v demokracii být.

Václav Smolka, tiskový mluvčí vlády: Děkuju, Novinky.

Dáša Šamanová, Novinky.cz: Dobrý den, já bych se ještě vrátila k tomu gigafactory v Líních. Jestli byste mohli říct jasně, co je pro vás priorita. Jestli gigafactory, nebo aby tam zůstala armáda? A pak bych se chtěla ještě zeptat, kdo jsou další zájemci o to gigafacotry. Že se spekuluje o jihokorejské LG nebo o čínské automobilce, tak jestli byste to mohli říct? Děkuji.

Petr Fiala, předseda vlády: Odpověď na tu první otázku je poměrně jednoduchá. Pokud tam není gigafactory, a my jsme tam mířili s gigafactory Volkswagenu a na to se připravoval ten pozemek, tak to bude dál sloužit armádě. Ano, pardon, tak to je. A nemusí se, prosím, nikdo bát, já už jsem slyšel nějaké spekulace, že tam bude letiště, kde budou létat stíhačky a F-35 atd. Tímto směrem to opravdu nepůjde. To letiště bude úplně jiného typu. Nakonec, tam letiště je a je tam také letecká záchranná služba a to tam zůstane zachováno.

A jak říkal pan ministr Síkela – no tak kdyby byl nějaký fantastický projekt podobného významu, jako je gigafactory Volkswagenu, tak se o tom můžeme bavit, ale takový projekt úplně na stole není. A jednáme o více projektech výroby baterií v České republice, protože, jak říkám, je to pro nás strategické, a v tomto úsilí nepolevujeme. ale ty zpravidla mají jiné lokality. 

Jozef Síkela, ministr průmyslu a obchodu: Jak už jsem uvedl, vy se ptáte na konkrétní jména, ale všech pět těch investorů vyslovilo přání, abychom zatím ta jejich jména nezveřejňovali. Jeden dokonce řekl, že pokud jeho jméno uteče, tak okamžitě ukončí jednání. Jenom abyste věděli, v jakém stavu důvěrnosti se ty některé věci nachází.

Jak už jsem uvedl, z těch pěti projektů, tak tři jsou pro Líně malé a stejně už mají zájem o jiné lokality. Ten čtvrtý, který by rozměrově odpovídal, tak i ten má zájem o jinou lokalitu. Z hlediska těch lokalit, a to je možná poučení do budoucna, samozřejmě ti investoři většinou hledají prostředí, kde jsou vítáni a kde to množství kladných podmínek pro to, aby tam přišli, je spíš menší než větší.

Václav Smolka, tiskový mluvčí vlády: Děkuju. Já sem viděl Rozhlas, ale tam už je to vyřešené, tak Nova.

Karolína Pavlínová, TV Nova: Pěkné odpoledne, já bych se ještě chtěla vrátit k té smršti, která se týká cen energií. Vy jste, pane premiére, včera řekl, a teď cituji: Chci zdůraznit, že ceny energií nebudou růst o desítky procent, a to v žádném případě. Lidé budou platit jako letos nebo maximálně o jednotky procent více. Kdyby se tato vaše předpověď nenaplnila, a lidé by tedy platili deset procent a více za ty energie, vyvodíte z toho nějakou politickou odpovědnost. Že byste třeba vy odstoupil nebo celá vláda? Stejná otázka i na pana Síkelu, protože toho o těch cenách průběžně, nebo o těch návrzích informoval Energetický regulační úřad. A potom ještě stejná otázka na lidovce, jestli by to případně nějak řešili. A potom mám ještě další otázku.

Petr Fiala, předseda vlády: Prosím pěkně, to, co jsme včera říkali, co jsem říkal já, to je realita. O tom není potřeba se bavit. To je realita. Já jsem jasně řekl, že průměrně ten růst bude pro naprostou většinu domácností v jednotkách procent. Jak se ukazuje z těch propočtů, on se může pohybovat třeba kolem jednoho procenta pro většinu pro většinu domácností. Ty propočty budou ještě konkretizovány. Ale to není věc k nějaké debatě a není to ani v rozporu s tím, co říká Energetický regulační úřad.

Poroste, v důsledku situace v minulých letech, tak poroste ta regulovaná složka elektřiny, ale bude klesat ta silová složka elektřiny. Ta silová složka elektřiny tvoří větší část té ceny, kterou potom platí koncový zákazník. Někde je to šedesát procent, u některých podniků je to třeba až osmdesát procent, ta silová složka. Takže to zdražení té regulované ceny na to vliv nebude mít. Dokonce u některých tarifů bude zaznamenán pokles a v případě velkých podniků bude také pokles. U ceny plynu bude pokles až o dvacet procent. Takže to, co jsme včera říkali, to není věc k nějaké diskusi, to jsou fakta.

No a teď samozřejmě, ale aby tomu bylo správně rozuměno. To pochopitelně neznamená, že někomu nemohou – mluvíme o průměru, o tom, jak to bude – že někomu nemohou vyrůst ceny více. Pokud měl někdo zafixovanou cenu elektřiny třeba na tři roky v době, kdy ty ceny byly ještě nízké, tak samozřejmě bude teď platit více, protože obecně ty ceny jsou jinde. Ale k žádnému skokovému navýšení proti letošnímu roku v příštím roce pro naprostou většinu domácností nedojde. Tak to prostě je.

Jozef Síkela, ministr průmyslu a obchodu: Ta otázka byla směřována i na mě a já jsem přesvědčen, že až do včerejšího dne celá řada domácností v této zemi vůbec netušila, že existuje nějaká neregulovaná a nějaká regulovaná část. Ten humbuk, který se včera spustil, a ta čísla opět potvrzují jenom, že opozice jde tou politikou strašení.

Já jsem velmi transparentně komunikoval, tak jak jsem dostával ta data od Energetického regulačního úřadu. A musím říct, že oni ty propočty od dubna o každý měsíc upřesňovali, bohužel vždycky směrem nahoru, tak jsem velmi transparentně komunikoval.

Co chci říct, samozřejmě jsou připraveny jiné nástroje pro ty, kteří by se dostali do nějaké nouze. Máme tady příspěvek na bydlení. Navíc, a to je to, co jsem včera zmínil i v Událostech komentářích, my jsme nechali, do konsolidačního balíčku jsme připravili novelu zákona o POZE, která umožní lépe a flexibilněji kategorizovat jednotlivé kategorie klientů a zároveň učinit cenová rozhodnutí ohledně poplatku za obnovitelné zdroje i v průběhu roku.

Dále je tam i v meziresortním připomínkovém řízení návrh na úpravu zákona o obchodování s emisními povolenkami, který by umožnil zakotvit možnost využívání emisních povolenek pro tyto účely. To znamená v okamžiku, kdy přestane opozice blokovat Sněmovnu, tak my budeme mít připraveny nástroje, aby v případě, že by třeba došlo k nějakým výkyvům na světových trzích s energiemi, které by byly nepříznivé, tak abychom my mohli jako vláda flexibilně reagovat.

Marek Výborný, ministr zemědělství: Já mohu jenom potvrdit to, co říkal pan premiér a pan ministr Síkela. Je dobré si taky uvědomit, že my jsme v pozici, kdy tady hasíme požár. Ten problém nevznikl v době naší vlády, ale vznikl v době předešlých vlád, kdy v situaci, kdy jsme tady dnes mohli mít potřebné jaderné zdroje, kdy jsme tady mohli mít rozjeté obnovitelné zdroje energie, tak je tady nemáme. A pak ty důsledky tady skutečně řešíme.

Ale co je důležité opravdu podtrhnout: My víme, jaké dnes má většina domácností, českých domácností smlouvy, a víme, že ty, které jsou uzavřené na dobu neurčitou, a naprostá většina, která je dnes na stropu, tak těch se skutečně pro příští rok ta cena dotkne v řádu jednoho, maximálně několika nižších jednotek procent, kdy to může růst, a ne více.

To opravdu není žádný dramatický nárůst, na to myslím, že jsme schopni zcela jistě reagovat. A ano, tam, kde došlo k fixaci před třemi lety těsně před krizí a dnes jejich cena je na dvaceti třiceti procentech současného stavu, no tak tam samozřejmě nárůst může být výraznější, ale to budou řádově jednotky případů.

Tady je potřeba říct, že máme velmi robustně a přívětivě nastavený sociální systém, který je cílený, adresný, nikoli plošný. Tak je to správně. Zmiňovaný třeba příspěvek na bydlení, dnes digitalizovaný prostřednictvím Ministerstva práce a sociálních věcí, je ta podaná ruka, s kterou přichází naše vláda.

Petr Fiala, předseda vlády: Já přece jenom ještě něco dodám. Že to téma je jako živé, je to pochopitelné. A ještě jak opozice straší lidi, kteří už tak si prožili poměrně těžké období s cenami energií, tak se to ještě zhoršuje. Poplatek za obnovitelné zdroje energie, který příští rok bude platit, protože my jsme ho vypnuli jenom na 15 měsíců v době největší krize, tak na něm zaplatí všechny soukromé subjekty, to znamená lidé, domácnosti i podniky, nějakých 26 miliard korun, zhruba tolik, kolik platili před deseti lety, kdy byly úplně jiné ceny a jiná hodnota koruny. Takže je to potřeba vidět i v těchto souvislostech.

A druhá věc: Je jasné, když se podíváme na to, co se děje v zahraničí, co se děje v Evropě na trhu s energiemi, že dnes nejlevnější energie nabízí obnovitelné zdroje a jádro. Jestliže Česká republika v těchto věcech v minulosti neudělala správné kroky, tak to prostě nelze dohnat během několika měsíců. Naše vláda na tom intenzivně pracuje. Tendr na Dukovany, o malých modulárních reaktorech tady mluvil pan ministr Síkela, děláme řadu kroků, abychom to zvládli co nejrychleji.

Obnovitelné zdroje – závazek naší vlády – už jsme splnili před polovinou, pokud jde o fotovoltaiky na střechách, jsme už splnili ne za celé volební období, ale už v polovině volebního období a budeme v tom pokračovat dál. To jsou kroky, které je potřeba udělat. A dokud nebudeme mít mnohem silnější podíl obnovitelných zdrojů na našem energetickém mixu, a pokud nebudeme, ještě neposílíme jadernou energetiku, tak se prostě k těm levnějším cenám nedostaneme. To považujeme za velký úkol a za dohánění dluhu, který nám zanechali předcházející vlády.

Václav Smolka, tiskový mluvčí vlády: Děkuju.

Karolína Pavlínová, TV Nova: Tak ještě druhá otázka na pana premiéra. Zajímají mě výroky paní Černochové na twitteru, jestli to jako ODS budete nějakým způsobem řešit. Protože tady padlo vystoupení z OSN, včera vlastně komentovala taky něco směrem k OSN, Ministerstvo zahraničních věcí potom ty informace muselo dementovat. Tak jestli to budete nějakým způsobem řešit toto?

Petr Fiala, předseda vlády: Já jsem se o tom bavil s paní ministryní Černochovou. Paní ministryně byla rozhořčená z toho hlasování, které se týkalo Izraele v Organizaci spojených národů a které je skutečně, řekl bych, velmi smutné. Nicméně Česká republika nemá v úmyslu vystupovat z OSN a není to žádné téma, o kterém bychom se měli bavit.

Václav Smolka, tiskový mluvčí vlády: Děkuji, ČTK.

Alžběta Součková, ČTK: Já bych se jenom chtěla zeptat ještě ke gigafactory, kolik stát investoval do této chvíle do přípravy Líní?

Jozef Síkela, ministr průmyslu a obchodu: Tak zatím jsme investovali několik desítek milionů korun. Většinou se jednalo o nějaké sondážní práce, které zkoumaly případné ekologické zatížení a stabilitu podloží v rámci, pak se jednalo o nějaké studie. V rámci těch prací jsme došli k několika zajímavým objevům a nálezům. Většinou se jedná o práce, které v případě jakéhokoliv dalšího využití i pro armádu například nepřijdou nazmar.

Tu kalkulaci prací, které bychom museli v daném případě odepsat, tu já ještě nemám hotovou, ale nemyslím si, že by to byla nějaká zásadní částka. Jak už jsem řekl, jedním z hlavních důvodů toho tlaku na to rozhodnutí ze strany Volkswagen Group bylo právě to, abychom nepřistoupili k další etapě, která by znamenala výrazně vyšší náklady, protože tyto náklady, které jsme zatím investovali, tak představují 0,01 procent původně plánovaných nákladů. Takže právě proto jsme se chtěli vyhnout dalším nákladům, které by pak mohly být nenávratné v případě, že by k nějakému pozitivnímu rozhodnutí nedošlo.

Václav Smolka, tiskový mluvčí vlády: Děkuju, já poprosím o poslední dotaz Českou televizi.

Karolína Jelínková, Česká televize: Dobrý den ještě jednou, chtěla bych se zeptat ještě na jednu aktuální věc, a to na konsolidační balíček v Senátu, protože na výboru pro veřejnou správu tam došlo na prosazení některých úprav. Zároveň před malou chvílí podle informací ČTK hospodářský výbor, byť to bylo prý rozdílem jediného hlasu, nedoporučil schválit konsolidační balíček. Tak čekáte, že na plénu projde ten konsolidační balíček, nebo se vám vrátí do Sněmovny nebo reakce? Děkuju.

Petr Fiala, předseda vlády: Čekám, že na plénu konsolidační balíček projde.

Václav Smolka, tiskový mluvčí vlády: Děkuju.

Marek Výborný, ministr zemědělství: Já jsem včera se účastnil jednání dvou klubů senátorů, a to senátorského klubu KDU-ČSL a nezávislých a také senátorského klubu ODS a TOP 09. Chci připomenout, že tyto dva kluby mají v Senátu většinu, a mám z toho opravdu stejný dojem jako pan premiér. Je potřeba připomenout, že složení výboru v tomto smyslu úplně neodráží složení celého Senátu. Neznáme teď v tuto chvíli, já teda nevím, jaká byla přítomnost senátorů. Čili já bych z toho žádné dramatické závěry nečinil. Myslím, že senátoři, kteří reprezentují naši vládní koalici, včetně hnutí STAN a Pirátů, tak jsou si vědomi své odpovědnosti a sounáležitosti s touto vládní koalicí.

Václav Smolka, tiskový mluvčí vlády: Děkuji, to je z tiskové konference všechno. Děkujeme za pozornost, přejeme pěkný zbytek dne. Na shledanou.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X