Tiskové konference

13. 12. 2023 18:08

Tisková konference po jednání vlády, 13. prosince 2023

Václav Smolka, tiskový mluvčí vlády: Dobrý večer, dámy a pánové, vítejte na tiskové konferenci po jednání vlády. Vítám zde místopředsedu vlády Mariana Jurečku, kterého poprosím o slovo.

Marian Jurečka, místopředseda vlády, ministr práce a sociálních věcí: Dobrý večer, vzhledem k tomu, že už na úvod jednání vlády ty body, které byly dnes velmi důležité, už odprezentoval pan premiér a kolegové z vlády, tak já se budu soustředit na tu část vlády, která probíhala následně a na které jsme schválili také důležité opatření.

Já začnu tím, že vláda dnes potvrdila a rozhodla o nařízení vlády o zvýšení minimální mzdy na rok 2024 o 1 600 korun, to znamená, dojde k nárůstu minimální mzdy, který bude asi nejvyšší v historii. Je to o více než devítiprocentní nárůst této hodnoty.

Zároveň také budeme postupnými kroky už naplňovat ten cíl, kdy do pěti let se postupně minimální mzda bude zvyšovat transparentně, předvídatelně až na tu cílovou hodnotu, aby minimální mzda byla potom následně 45 procent vůči průměrné mzdě, tak jak je to ostatně dnes už i v evropské legislativě, která říká, že členské státy mají nastavit transparentní a předvídatelný systém minimálních mezd v jednotlivých členských státech.

Zároveň jsme také s tím zvýšili i zaručenou mzdu, která je na minimální mzdu navázána. Je to určitá specialita, kdy tento systém máme v celé Evropské unii pouze my jako Česká republika a Slováci s tím, že my jsme k tomu v loňském roce přistoupili tak, že jsme udělali jenom to zákonné minimum, že jsme zvyšovali ty stupně minimální mzdy v tom stupni jedna a osm. Ten osmý stupeň, nejvyšší, je dvojnásobek hodnoty minimální mzdy.

V letošním roce jsme se rozhodli i s ohledem právě na řešení situace lidí, kteří pracují v těch nižších stupních zaručené mzdy, abychom pomohli třeba lidem, kteří pracují ve školních jídelnách, pracují jako školníci, pracují ale i nejenom ve školství, ale i třeba právě na těchto pozicích ve zdravotnické oblasti, v sociální a podobně. To znamená, vláda dnes rozhodla také o tom, že se zvyšuje zaručená mzda nejenom v tom prvním a osmém stupni, ale také ve druhém a ve třetím, což se potenciálně může týkat více než 1,2 milionu lidí v České republice. Otázka je, že ne všichni tito lidé pracují na té nejnižší úrovni zaručené mzdy, ale snažíme se tady tímto krokem podpořit to vyšší odměňování lidí, kteří pracují v těchto profesích, tedy v té první, druhé a třetí stupnici zaručené mzdy. Takže toto dnes vláda přijala.

Taktéž jsme naplnili s panem ministrem Válkem dohodu, která byla učiněna se zástupci lékařů, zástupci zdravotnických odborů. To znamená, nařízení vlády také definuje úpravy platových tříd především pro lékaře, kteří začínají pracovat po ukončení studia. To znamená, dochází tady k posunu v těchto tarifních třídách.

A pokud jde ještě o další důležité kroky, tak my jako vláda se snažíme dlouhodobě pracovat na tom, abychom dokázali podpořit české firmy, dokázali využít maximálně potenciál české ekonomiky, a víme, že tím nejužším hrdlem je dnes především nedostatek pracovní síly. My samozřejmě děláme kroky pro to, abychom podpořili částečné úvazky, dokázali nabídnout rodičům možnost dřívějšího návratu do práce po rodičovské a lepší skloubení toho pracovního, rodinného a profesního života. Snažíme se aktivizovat různé typy osob se zdravotním znevýhodněním a podobně.

Ale to všechno nestačí a víme, že potřebujeme posilovat také i cíleně, bezpečně to, abychom měli dostatek pracovníků ze zahraničí. Proto dnes vláda vlastně naplnila to, co jsme řekli na konci srpna, že zvýšíme počet příchozích pracovníků ze zahraničí na ten příští rok o 20 000. My jsme dnes v několika nařízeních vlády, které předkládali kolegové, pan ministr Rakušan, pan ministr Výborný a pan ministr Síkela a pan ministr zahraničních věcí Jan Lipavský, tak jsme vlastně naplnili  toto navýšení kvóty o těch dvacet tisíc, když jsme těmi nařízeními vlády konkrétně rozložili tu kvótu jak na konkrétní destinace, konkrétní zastupitelské úřady, tak vlastně i mezi ty jednotlivé resorty, protože některé resorty mají své specifické obálky pro své pracovníky, jako je třeba právě resort zemědělství.

Takže to jsme dnes udělali. To znamená, ten potenciál těch dvaceti tisíc lidí, kteří by k nám v příštím roce mohli přijít navíc na náš pracovní trh ze zahraničí, tak si, řekněme, jednoduše jenom na straně odvodů to mohou být zhruba až čtyři miliardy korun pro státní rozpočet, pro daňové poplatníky. V této zemi tito lidé mohou přinést tento přínos a nepočítám ten přínos v tom, že pomohou firmám zaplnit ta pracovní místa, která nejsme schopni dlouhodobě obsazovat především těmi kvalifikovanými profesemi, protože nám prostě chybí. Chybí nám svářeči, chybí nám prostě lidé do mnoha jiných profesí a snažíme se takto podpořit českou ekonomiku, český průmysl.

Takže tolik ještě doplnění těchto bodů, které vláda dnes také projednala a schválila.  

Václav Smolka, tiskový mluvčí vlády: Děkuji, otevírám prostor pro dotazy, Česká televize jako první.

Martin Šnajdr, Česká televize: Dobrý den, já bych se možná vrátil k tomu prvnímu bodu, o kterém jste mluvil, tedy zvýšení minimální mzdy a části těch zaručených. Jak jste zmiňoval, je to takové trošku specifikum Česka, Slovenska. U části stran vládní koalice nicméně jsou ty názory, že by nejraději zrušily tu zaručenou mzdu, tak do jaké míry se to třeba promítlo i do té dnešní debaty a na jaké straně v rámci této debaty stojíte vy třeba?

Marian Jurečka, místopředseda vlády, ministr práce a sociálních věcí: Dnes v té debatě to také zaznělo. To je poctivě potřeba přiznat, ale dnes vláda o tomto nerozhodovala. Toto je otázkou novely zákoníku práce, kdy tato novela po Novém roce půjde potom do legislativního procesu a kdy v rámci té novely už potom jasně upravíme celý ten mechanismus, který se bude týkat opravdu zákonného ukotvení toho postupného zvyšování minimální mzdy a potom jeho trvalého udržování na té hodnotě 45 procent. A s tím je spojená ta debata o tom, jak to bude dál se zaručenými mzdami.

Já mohu říct, že když jsme dělali v rámci připomínkového řízení vlastně už i v rámci tohoto materiálu, který dnes vláda schválila, tak už vlastně byl nastíněn ten koncept, jak bychom chtěli tu minimální mzdu zvyšovat a k jakému cíli, tak už tam vlastně byla obecná zmínka o tom, že původně tady byly dvě varianty. Jedna zvýšení minimální mzdy na hodnotu padesáti procent a plné zrušení zaručené mzdy a druhá varianta zvýšení minimální mzdy na 45 procent a ponechání některých stupňů zaručených mezd.

Většina připomínkových míst se vyslovila pro variantu 45 procent minimální mzdy a redukce stupňů zaručených mezd. Ale o tom, jak to finálně dopadne, jakým způsobem to budeme upravovat, zdali případně bude tady většinový názor na zrušení zaručených mezd, tak o tom se v koalici povede jednání.

Já jsem opakovaně dlouhodobě říkal, že pro mě nejlepší varianta by bylo zvýšit minimální mzdu na padesát procent a úplně vypnout zaručené mzdy. Protože si myslím, že logicky, když bude dobře fungovat to, že táhneme tou minimální mzdou logicky přes pracovní trh tu motivaci na zvyšování a odměňování těch lidí, kteří mají tu vyšší kvalifikaci, tímhle principem, mělo by to stačit.

V téhle variantě musím říct, že kdyby zůstávala čtyřicetipětiprocentní varianta, což ta shoda na tom byla, směřujeme k ní, tak by mi přišlo logické tam ponechat alespoň některé skupiny zaručených mezd. Ale o tom povedeme v koalici rozhodně ještě debatu.

Václav Smolka, tiskový mluvčí vlády: Děkuju, Český rozhlas.

Jana Karasová, Český rozhlas: Dobrý večer. Mohl byste ještě jenom shrnout ty úpravy u platů zdravotníků? Koho konkrétně se dotknou a o kolik jim teda platy vzrostou? A pak jenom krátce: Měli jste tam taky poslanecký návrh zákona o státním občanství, tak předpokládám, že jste ho podpořili. Možná i jaká k tomu byla diskuze? A zároveň systematizace Vězeňské služby a Generálního štábu Armády České republiky. Tak jestli tyto body jsou schváleny a o kolik teda pracovníků nebo zaměstnanců se budou snižovat počty příští rok? Děkuju.

Marian Jurečka, místopředseda vlády, ministr práce a sociálních věcí: Pokud jde o ty otázky zdravotníků, tak tady vlastně dojde k tomu posunu, že se zruší ta pro ně v tento okamžik nejnižší platová třída a ti zdravotníci, kteří okamžitě ukončí studium a nastupují do své první práce, tak vlastně budou nastupovat o jednu platovou třídu výše. Přiznám se, teď z hlavy vám neřeknu, abych řekl tu přesnou částku, o kolik se to zvýší. Dali jsme ji do tiskové zprávy, takže tam ta částka je přesně zmíněna.

Zároveň se také zvyšuje i odměňování navázané na osmou stupnici zaručené mzdy, což je patnáctá až šestnáctá platová třída. Tady jsme také v dnešním rozhodnutí vlastně museli tak, jak zákon říká, udělat i tuto úpravu, co se týká celé řady lidí z lékařských profesí.

A pokud jde o systemizaci v rámci Vězeňské služby, přiznám se, tato část na vládě nebyla s rozpravou, takže o tom jsme my debatu nevedli. Takže to je samozřejmě věc, kterou potom určitě rád zodpoví resort Ministerstva spravedlnosti.

Václav Smolka, tiskový mluvčí vlády: Děkuji, to je z tiskové konference všechno. Děkujeme za pozornost a přejeme pěkný zbytek večera. Na shledanou.

Marian Jurečka, místopředseda vlády, ministr práce a sociálních věcí: Děkujeme, pěkný večer.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X