Tiskové konference

14. 9. 2011 12:25

Tisková konference po jednání vlády, 14. září 2011

Jakub Stadler, tiskový odbor Úřadu vlády: Dámy a pánové, dobré poledne na tiskové konferenci po dnešním zasedání vlády. Vítám zde prvního místopředsedu vlády a ministra zahraničních věcí Karla Schwarzneberga, dále místopředsedkyni vlády Karolinu Peake a ministra financí Miroslava Kalouska. Pane místopředsedo, máte slovo.

Karel Schwarzenberg, 1. místopředseda vlády a ministr zahraničních věcí: Jenom ve zkratce, nejdůležitější body, které my dnes projednali, byl návrh zákona o státním rozpočtu ČR na rok 2012. Jednalo se to, a jak je obvyklé, bylo přerušeno, protože bude ještě několik jednání vlády, co se tohoto týče. Pak byly představeny parametry na majetkové vyrovnání s církvemi a náboženskými společnostmi. Taktéž tento bod byl přerušen, poněvadž se musí ještě proběhnout připomínkovým řízením, ale nezdá se, že by byly komplikace vůči návrhu. A taktéž byla přerušena žádost o přidělení bezplatných povolenek k použití do modernizace infrastruktury, do čistých technologií. Což ovšem musí ještě býti úplně prodiskutováno mezi ministerstvem financí, průmyslu a životního prostředí. Schváleno bylo nařízení vlády o finančním zajištění podle zákona o předcházení ekologické újmě. Návrh nařízení vlády, kterým se mění nařízení vlády o podmínkách poskytování plateb pro znevýhodněné horské oblasti. Oblasti s jiným znevýhodněním, návrh nařízení vlády o podmínkách provádění agro-environmentálních opatření. A senátní návrh na vydání zákona, kterým se mění zákon o daňovém poradenství a komoře poradců, bylo vydáno negativní stanovisko, zatímco k senátnímu návrhu na vydání zákona, kterým se mění zákon o sociálních službách, je pozitivní stanovisko. Taktéž senátní návrh na vydání zákona, který zmírňuje majetkové křivdy občanům ČR na nemovitý majetek zanechaný na území Podkarpatské Rusi, v souvislosti s jejím postoupením SSSR, zde bylo pozitivní stanovisko. Schváleno bylo souhrnné hodnocení vývoje veřejného zdravotního pojištění a také plán ČR v případě pandemie, tento plán byl schválen. Dále byl schválen návrh na další fungování center pro dokumentaci majetku, převodu kulturních statků a obětí druhé světové války. Taktéž byl převod z MŠMT na Jihomoravský kraj schválen. To by bylo zhruba to nejdůležitější, prosím.

Karolina Peake, místopředsedkyně vlády: Já bych možná jen doplnila, že jsme přerušili na jeden týden projednávání návrhu ministerstva vnitra, parametry pro zadání veřejné zakázky pro telekomunikační infrastrukturu pro veřejnou správu. Je to zakázka v hodnotě 7 miliard korun. Požádali jsme pana ministra vnitra, aby tuto věc předložil ještě do poradního sboru vlády, do rady pro konkurenceschopnost a informační systémy.

Miroslav Kalousek, ministr financí: Hezký den, dámy a pánové. Já se stručně vyjádřím ke třem bodům, které se tak či onak týkají veřejných zdrojů. Bylo to jednání o návrhu zákona o státním rozpočtu, ten dnešek byl očekávaným mezikrokem. Pevně doufám, že se podaří vládní návrh schválit, jak bylo plánováno 21. září. Někteří kolegové uznali současnou situaci a smířili se s limity. Někteří stále nikoliv, dle očekávání. Nicméně už teď lze říci, že jakkoliv je rozpočtová situace napjatá, tak jediná kapitola, která poroste, bude kapitola na vědu a výzkum, kterou vláda chápe jako základní položku pro budoucí konkurenceschopnost ČR. Přerušeno bylo jednání o dohodnutých parametrech narovnání mezi státem a církvemi a náboženskými společnostmi. Z pozice ministra financí i z pozice místopředsedy vládní strany mohu říci, že je pro mne přijatelné a pochopitelné přerušení tohoto bodu proto, aby proběhlo připomínkové řízení, to je logický požadavek. Není pro mne přijatelné proto, aby se na tuto dohodu navazovaly další požadavky. Tak ta dohoda není. Co se týče emisních povolenek, snažíme se jak pan ministr Chalupa, tak pan ministr průmyslu, tak já nalézt řešení, které by nerezignovalo na logické veřejné zdroje, které povolenky představují, a nezabrzdilo ekologickou modernizaci tepelných zdrojů v ČR. Požádali jsme společně o týden přerušení. Jsem přesvědčen, že do příští středy nalezneme některé varianty.

Jakub Stadler, tiskový odbor Úřadu vlády: Děkuji, dámy a pánové, nyní je prostor pro vaše otázky.

Aktuálně.cz: Já si chci ujasnit tu rámcovou dohodu, bude tedy ještě nějaké koaliční jednání či jen to připomínkové řízení?

Miroslav Kalousek, ministr financí: Jestli smím odpovědět, koaliční jednání proběhlo. Koalice měla svou komisi, dva z každé strany. Ta nejenže nalezla společný koaliční model, ale také tento model dohodla se 17 církvemi, to znamená, že kdyby to chtěl někdo měnit, tak by minimálně těch 6 zástupců muselo těm 17 partnerům říci, my jsme si to rozmysleli, jdeme od začátku. To nikdo nechce. Koaliční jednání bylo. Byla uzavřena i dohoda koaličních stran, prostřednictvím jejich parlamentářů, s církvemi. Teď je ve vládě materiál, který by měl projít připomínkovým řízením, k čemuž se přiklonila většina vlády. Že by začalo probíhat jednání, které by snad ty parametry mělo měnit, to je absurdní. Možné je jedno jediné, že někdo z těch tří partnerů si své podpisy rozmyslí, to se nikdy nedá vyloučit. Za TOP 09 to vylučuji.

Karolina Peake, místopředsedkyně vlády: Také nebereme zpět za VV podpisy pod dohodou o vyrovnání s církvemi, VV plně tuto dohodu a výsledky jednání Komise pro vyrovnání s církvemi respektují. Jsme ovšem vládou rozpočtové odpovědnosti, práva a boje proti korupci. Pod to právo lze zařadit vyrovnání s církvemi, mají právo na to, aby jejich křivdy byly napraveny, ale ostatní priority nestojí jedna za druhou, ale vedle sebe a musí do sebe zapadat. Proto je potřeba, abychom, pokud jsme se zde před týdnem všichni křižovali nad střednědobými výhledy, domluvit ty rozpočtové výhledy tak, odkud se ty minimálně 2-2,5 miliardy na vyrovnání s církvemi budou brát. To je jediný náš požadavek. Možná nás rozděluje pohled na pána Boha, zatímco kolegové si myslí, že zaplacením církevních restitucí se stane zázrak a vzduch ve státní pokladně se promění na peníze, tak my jsme přesvědčeni, že pán Bůh je neúplatný a ty dva týdny nám odpustí.

ČT: Dobrý den, paní vicepremiérko, abych tomu rozuměl, protože příliš nerozumím, vy chcete peníze pro ministerstvo dopravy. Pokud nedostane peníze, podpoříte restituce? Ano či ne? A pokud vám ministr financí neřekne, kde ty peníze vzít, jak to bude s vaší podporou restitucí? Protože my se každou hodinou dozvídáme něco jiného od VV, tak řekněte, jak to je? A potom na pana ministra financí, zda on přesně ví, kde ty 2,5 miliardy vezme? Počítá s nimi ve výhledech?

Karolina Peake, místopředsedkyně vlády: Za VV mohu říci, že jsme si vědomi, že rozpočet roku 2012 nesouvisí s výplatou restitučních peněz, na druhou stranu s těmi výhledy souvisí úzce a chceme mít jasno, jak zapadá závazek restituce do výhledů. Myslím, že žádný z resortních ministrů nemá rezervu na podobnou výplatu, takže čekáme od ministerstva financí i kultury jasné slovo, odkud se tyto peníze budou platit. Střednědobé výhledy jsou součástí rozhovorů i nad rozpočtem na rok 2012. I minulý týden většina diskuse se vztahovala ke střednědobým výhledům více než k roku 2012.

Miroslav Kalousek, ministr financí: Myslím, že je fér, abych otevřeně odpověděl na vaši otázku. Už jen proto, abyste se to nedozvídali ze svých zaručených zdrojů. Samozřejmě, že o tomto bodu byla živá diskuse, a že jsem jasně řekl, že naprosto chápeme žádost o přerušení proto, aby proběhlo připomínkové řízení. Ale že není možné dohodu, která byla uzavřena bez vazby na jakákoliv jiná témata, najednou na ta témata jakákoliv vázat a dávat k tomu ultimáta. To totiž podle mého názoru pak nemá nic společného se slušnou politikou, to je prostě jen vydírání. My jsme přesvědčeni, že dohoda platí, že proběhne řízení, výplata vyrovnání církvím není ve střednědobém výhledu, jako tam není řada jiných věcí. Protože já mohu do střednědobého výhledu koncipovat to, co má legislativní podklad. Tedy není tam vyrovnání s církvemi, nejsou tam povolenky, nejsou tam další úpravy legislativy, o kterých velmi čile v koalici hovoříme. Je tam to, co je současně platná legislativa. Pokud se ta dohoda stane realitou, já nepochybuji o tom, protože věřím, že vydírání nemá prostor na české politické scéně, pak se to do těch výhledů zabuduje jako vládní priorita.

ČT: Já se omlouvám, ale vy jste mi neodpověděla. Vážete tedy peníze pro dopravu na restituce? Ano či ne? Pan Bárta to včera řekl jasně, tak mi řekněte váš názor, pokud pan ministr dopravy nedostane ani korunu, jestli podpoříte restituce? Otázka je jednoduchá.

Karolina Peake, místopředsedkyně vlády: Já jako členka vlády zde říkám, že nevážeme církevní restituce na dopravu, ale vážeme restituce na dohodu o střednědobých výhledech a rozpočtu.

Jakub Stadler, tiskový odbor Úřadu vlády: Děkuji, další dotaz.

Reuters: Já mám dotaz na ministra financí k povolenkám. Naznačil jste jisté varianty řešení, naznačil byste, kde mezi pozicí 0 a 108 milionů se rýsují?

Miroslav Kalousek, ministr financí:Vzhledem k tomu, že jsme se dohodli, že budeme v pondělí a úterý jednat a já mám tři varianty, tak jistě chápete, že nezačnu projednávat on-line v přímém přenosu. Jsem přesvědčen, jak s pány ministry hovořím, že to východisko nalezneme.

TV Nova: Já bych se chtěla zeptat, vím, že nerad odpovídáte na otázky, co by bylo pokud, ale chci se zeptat, přemýšlíte o tom, pokud příští týden nebude schválen rozpočet, že se bude schvalovat provizorium?

Miroslav Kalousek, ministr financí: Já teď přemýšlím o zdvořilé odpovědi. Zdvořilá odpověď zní, že termíny předepisuje zákon ministru financí i vládě. Jenom sněmovna není vázána zákonem. Vláda musí ze zákona do 30. září odevzdat návrh zákona o státním rozpočtu. To uděláme. A ať už pro něj budou hlasovat všichni ministři, nebo ne, tak to neznamená ještě provizorium. Otázka je, jestli by v takovém případě existovala vláda, ale rozpočtové provizorium je režim podle zákona o rozpočtových pravidlech a to nastává tehdy, pokud od 31. 12. není schválen zákon o státním rozpočtu. A to ve sněmovně.

Jakub Stadler, tiskový odbor Úřadu vlády: Děkuji, další dotaz.

Mediafax: Já se zeptám, vy jste říkal, že diskuse o církevních restitucích byla živá, jak byla živá diskuse k rozpočtu a o penězích na dopravní infrastrukturu a doplním, pan ministr Dobeš měl ráno tiskovku, kde říkal, že dnes chce přinést na vládu nový plán, požádat o 300 milionů pro rychlíkovou a regionální dopravu s tím, že další peníze má slíbené od krajů. Co jste mu řekl? Došlo to na jednání?

Miroslav Kalousek, ministr financí: O tomto požadavku se mluvilo. Vláda se shodla na tom, že ten kompromis je vstřícný krok od krajů, že by bylo na místě, aby ho vláda přijala. Technické řešení neřeknu, ale na ten kompromis vláda přistoupí při svém hlasování, to pokládám za pravděpodobné. Já to podpořím. To jediné, k čemu se nelze přihlásit, je ono desetileté memorandum, které podepsali ministři Fischerovy vlády, protože jsem přesvědčen, že to je mimo zákon. Žádní tři ministři nemají právo zavázat ČR k desetiletým mandatorním výdajům. To nesmí ani vláda, to jen sněmovna. Ale vláda může učinit deklaraci vůči krajům, jaké výdaje si představuje do konce období.

Jakub Stadler, tiskový odbor Úřadu vlády: Děkuji, další dotaz.

ČTK: Já mám otázku na pana ministra zahraničí. Pan premiér s několika ministry odlétá do Izraele. Je znám postoj ČR k tomu nápadu uznat Palestinský stát za člena OSN? Jak se k tomu postavíme?

Karel Schwarzenberg, 1. místopředseda vlády a ministr zahraničních věcí: Já jsem několikrát řekl, a tak je i domluveno s panem premiérem, že vzhledem k tomu, že probíhají jednání mezi vysokou představitelkou EU s Palestinci na půdě OSN, tak státy EU nebudou vyjadřovat se, než bude znám výsledek. Tudíž ode mne neuslyšíte ani náznak, jak budeme hlasovat, dokud nedorazím do New Yorku a budu vědět, jak situace v OSN vypadá.

Jakub Stadler, tiskový odbor Úřadu vlády: Děkuji, poslední dotaz. ČT.

ČT: Ještě jedna otázka, která se týká prodeje Štrougalovy vily v Kolodějích. Mluvili jste o tom na vládě, nějaké rozhodnutí? Popřípadě, už jste určili cenu, komu ji prodáte?

Miroslav Kalousek, ministr financí: Ani o Štrougalovi, ani vile, ani dalších nemovitostech vláda nejednala.

Jakub Stadler, tiskový odbor Úřadu vlády: Pokud to byla poslední otázka, děkujeme za pozornost.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Zvuková příloha

Tisková konference po jednání vlády, 14. září 2011

Související zprávy