Tiskové konference

2. 10. 2013 17:53

Tisková konference po jednání vlády, 2. října 2013

Pro zobrazení videa je nutné povolit JavaScript. Zde jsou instrukce jak povolit JavaScript ve Vašem webovém prohlížeči.

Nahrává se přehrávač videa ...

Jana Jabůrková, tisková mluvčí vlády: Dámy a pánové, dobrý den, vítám vás na dnešní tiskové konferenci po jednání vlády České republiky. S body, které vláda projednala, vás seznámí premiér Jiří Rusnok, a potom body, které doplní pánové pan Zdeněk Žák, ministr dopravy a Vlastimil Picek, ministr obrany.

Jiří Rusnok, předseda vlády: Dámy a pánové, krásné odpoledne, vláda se sešla na krátkém odpoledním jednání. Měli jsme poměrně krátkou agendu, ale některé body jsou jistě zajímavé. Schválili jsme rozpočet Státního fondu dopravní infrastruktury, jeho návrh na rok 2014 včetně střednědobého výhledu. To je materiál, který v podstatě doplňuje minulý týden schválený státní rozpočet. Schválili jsme mimo jiné také poměrně velmi významnou investici, která se týká právě infrastruktury silniční na severovýchodní Moravě, respektive v Moravskoslezském kraji, de facto obchvat města Třince, kterážto stavba, doufejme, pokud nebudou žádné speciální překážky, se začne stavět již na jaře příštího roku.

Dále jsme se zabývali mimo jiné také návrhem kandidátů na Národní cenu vlády České republiky Česká hlava 2013 a také jsme schválili materiál, který určuje jakýsi metodický pokyn, osnovu pro pořizování a zveřejňování rezortních interních protikorupčních programů. Důležité je to, k čemu bude hovořit pan ministr obrany, to znamená, schválili jsme a předkládáme Senátu ke schválení účast v misi, která se týká udržování míru na Sinajském poloostrově, detaily potom případně v dotazech. Děkuji.

Jana Jabůrková, tisková mluvčí vlády: Já děkuji panu premiérovi a poprosím vás o dotazy s tím, že ještě připomínám, máme tu ministra dopravy a ministra obrany, tak aby mohli doplnit informace pana premiéra.

ČTK: Dobrý den, pane premiére, kdo tedy bude nositelem toho letošního ocenění Česká hlava, koho jste nakonec vybrali?

Jiří Rusnok, předseda vlády: My jsme dostali návrh Rady vlády pro vědu, výzkum a inovace, která o tomto hlasovala, a ten její návrh jsme schválili. Tím člověkem, který dostane tuto velmi prestižní a významnou cenu, bude pan profesor Dr. František Šmahel Csc., jestli jsem si správně zapamatoval jeho jméno, je to historik, který se zabývá dějinami středověku, a je to člověk, který dostává tuto cenu za svoje celoživotní dílo, ale také za svoje celoživotní občanské a vědecké postoje, které zastával. Takže vláda o tom hlasovala jednomyslně a bude mu tato cena udělena.

Jana Jabůrková, tisková mluvčí vlády: Já děkuji, prosím další dotaz.

ČTK, Martin Weisser: Dobrý den, rád bych se zeptal k té misi, k tomu návrhu, k té misi na Golanské výšiny. Jestli můžete upřesnit ty parametry, jestli je to do těch 150 vojáků a podobně, a na vládě dnes byly ještě další 3 body ministerstva obrany, jak dopadlo jednání u nich? Děkuji.

Vlastimil Picek, ministr obrany: Tak já bych nejdříve upřesnil – není to mise na Golanských výšinách, je to mise MFO na Sinajském poloostrově, je to na hranicích mezi Egyptem a Izraelem. Česká republika v této misi působí od roku 2009 třemi štábními důstojníky a my jsme byli požádáni velením této mise o zapojení se do této mise jedním letounem CASA s příslušnými piloty a technickým personálem. Jedná se o letoun CASA C295M, který bude obsluhovat 13 vojáků, to znamená, celkově v této misi bude 16 vojáků. 3 štábní důstojníci, 16 vojáků a letoun CASA.

Jiří Rusnok, předseda vlády: Možná parametry, to znamená možná čas…

Vlastimil Picek, ministr obrany: Co se týká mise, tato mise by měla být od 1. 11. 2013 do 31. 12. 2014.

Jana Jabůrková, tisková mluvčí vlády: Já moc děkuji, prosím další dotaz. V případě, že není, tak já bych ještě poprosila pana ministra dopravy, pana Zdeňka Žáka, aby doplnil ty své 2 body spojené s dopravní infrastrukturou a výstavbou obchvatu na severní Moravě.

Zdeněk Žák, ministr dopravy: Tak ten první z velmi důležitých materiálů je úzce vázán na minulý týden schválený návrh státního rozpočtu. Jedná se o rozpočet Státního fondu dopravní infrastruktury na rok 2014 a střednědobý výhled na roky 2015-2016. My jsme po dlouhé diskusi nad tím rozpočtem, nad státním rozpočtem a nad těmi zdroji pro Státní fond dopravní infrastruktury museli na straně jedné vycházet z toho návrhu rozpočtu, jak byl vytvořen, přesto se podařilo k té původní částce, která byla, opravdu bych řekl špatnou zprávou pro dopravní infrastrukturu přeci jenom přidat podstatně více peněz, takže výsledná suma, kterou má Státní fond dopravní infrastruktury k dispozici, činí až 67 miliard korun. To „až“ znamená to, že k těm penězům, rozpočtovaným na příští rok máme možnost dočerpat ty takzvané neúspěchy našich předchůdců, to znamená prostředky, které se nepodařilo vyčerpat v minulém období a to co si myslím, že je velmi významným signálem této vlády, je, že byla navýšena dotace na společné programy Evropské unie a České republiky o přibližně 5 miliard korun. Takže to je zajisté zprávou dobrou. To co je naopak zprávou velmi špatnou, že se nepodařilo z toho střednědobého výhledu vyhnat toho zlého ducha bývalého ministerstva financí a že tam trvají vlastně ty původní premisy, které v podstatě pokud by se příští vládě s tím nepodařilo něco udělat, znamenají opětovný návrat českého stavebnictví, minimálně té části, která se věnuje dopravní infrastruktuře, do dob té snad již zažehnané krize.

Druhý materiál byl již konkrétní, kterým prokazujeme to, že jsme přistoupili daleko dynamičtěji k přípravě nových zakázek. Plníme tím jednu z priorit vládního prohlášení této vlády. Vláda schválila výstavbu, respektive zahájení výběrového řízení a zadání veřejné zakázky na velmi důležitou komunikaci 1/11, která má 2 úseky: Nebory – Oldřichovice a Oldřichovice – Bystřice. Pro vaši informaci, jedná se o stavbu v Moravskoslezském kraji, poblíž města Třinec a jedná se nejen o jednu z nejzatíženějších komunikací v České republice, ale pomocí výstavby právě těchto úseků chceme přemostit i jeden z nejnebezpečnějších úseků na české dopravní síti. Počítáme, nebo ta projektová cena, je pro první úsek asi 1,8 miliardy korun, pro druhý úsek 2,6 miliardy korun. Podle naší zkušenosti teď v této době soutěžíme podstatně nižší ceny, než ceny projektované, takže předpokládáme, že ještě tady dojde k relativně značné úspoře. Děkuji

Jana Jabůrková, tisková mluvčí vlády: Já také děkuji, děkuji panu premiérovi, pánům ministrům i vám a těším se zase příští týden na shledanou.

Jiří Rusnok, předseda vlády: Děkujeme, na shledanou.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X