Tiskové konference

29. 3. 2010 13:57

Tisková konference po jednání vlády, 29. března 2010

Roman Prorok, tiskový mluvčí vlády ČR: Dobrý den, dámy a pánové, vítám vás na tiskové konferenci po dnešním zasedání vlády. Vítám zde předsedu vlády Jana Fischera, ministra a šéfa Legislativní rady vlády pana Zářeckého a ministra pro lidská práva národnostní menšiny Michaela Kocába. Pane premiére, prosím o původní slovo.

Jan Fischer, předseda vlády ČR: Dámy a pánové, dobré odpoledne i ode mne. Bude to stručný průchod dnešní schůzí. S dvěma zastaveními. Jedním z působnosti pana ministra Zářeckého a dvě záležitosti odborné z huti pana ministra Kocába. Posoudili jsme dvě nařízení vlády, i schválili, jsou to normy, pravda technické povahy a obě mají implementační povahu. To první je nařízení vlády o ochraně zdraví před neionizujícím zářením, druhé nařízení vlády, které předkládal pan ministr dopravy, to je novela nařízení o technických požadavcích na námořní zařízení. U nás, abych to vysvětlil, to se týká některých pravidel hry a zařízení, která na svých lodích a jachtách a podobně musí mít naši lidé, pokud mají jachty na jadranu či někde jinde. To není o naší námořní flotile, protože tu už žádnou dávno nemáme. Ale jinak pro jiné země EU má tento předpis smysl podstatně hlubší. Zabývali jsme se čtveřicí kontrolních závěrů NKÚ, jako obvykle za účast prezidenta NKÚ. Bylo to z působnosti ministra financí, dvakrát ministerstva zemědělství a ministerstva spravedlnosti. Myslím, že důležité je, že nikde nebyla shledána pochybení, která by vedla k nějaké trestně-právní odpovědnosti, úvahám o ní a podobně. Byla to pochybení v oblasti účetnictví, evidencí a s většinou nedostatků se už příslušné resorty stačily vyrovnat, nicméně, tak jak je tradicí, odpovědní ministři předloží ještě informaci vládě, jak pokračovali v těch přijatých opatřeních. Žádné dramatické nálezy to nebyly, ale umožnili tím pádem lepší debatu metodickou o některých zákonech a podobně. To je k těm kontrolním závěrům. Vláda schválila strategické investice v resortu zdravotnictví v roce 2010, je to 1,5 miliardy korun, pro které má připraveny ministerstvo financí prostředky, čili, abyste to nechápali, že je to nějaké navýšení výdajů rozpočtu a jeho deficitu, tak to není. Jsou to vybrané akce na těch ústředních zařízeních jako je Motol a další, zejména tam, kde ty případy jsou už velmi naléhavé, IKEM, VFN, Nemocnice u Svaté Anny, na Bulovce a tak dále. Pokud se chcete ptát, ten seznam mám tady před sebou a nebudu vás unavovat. Některé věci jsem přesunuli do debaty bez debaty, jako je účetní uzávěrka SFDI, návrh na sjednocení administrativy týkající se výzkumu vývoje. Byly staženy dva dokumenty ze schůze vlády, jednak o finančním arbitrovi a jedna dokument, který vás možná zajímal, ale budete mít příležitost se zajímat i nadále a to je dokument hodnotící vývoj administrativní zátěže českých podnikatelů. Důvod pro stažení těch materiálů je stejný, potřebujeme aby u obou byl přítomen věcně příslušný předkladatel na úrovni ministra co ž tentokrát tomu tak nebylo, proto jsme to odložili. To je asi tak vše ode mne. Pan ministr Zářecký vám okomentuje zprávu a užití doporučení veřejného ochránce práv, postoj vlády k některým jeho námětům a řešením a pak budeme pokračovat.

Pavel Zářecky, předseda legislativní rady vlády: Děkuji. Vláda projednala a schválila zprávu o doporučeních ombudsmana. Je třeba říci, že je ta zpráva je za léta 2007-2008. Mohli byste se ptát, proč se vláda tím problémem zabývá v roce 2010. Hlavním důvodem je, že Parlament ty zprávy projednal s jistým zpožděním, čili vláda s e k tomu také dostala až se zpožděním. V podstatě tu zprávu dostal k dispozici k vyjádření i pan ombudsman. Těch variant přístupu k jeho návrhu je několik, v důsledku toho zpoždění některé návrhy už byly realizovány, některé byly v procesu přípravy, některé vláda připravila a parlament je odmítl, některé návrhy jsou tzv. trvalkami a s některými návrhy vláda nevyslovila souhlas či vyslovila jiný názor na řešení. Z těch 44 doporučení, které ombudsman předložil nebylo realizováno z různých důvodů 16. Znovu říkám, vláda přijala tu zprávu bez nějakých zásadních výhrad a byla přítomnými členy schválena jednomyslně. To je asi vše, co bych vám v této fázi řekl.

Roman Prorok, tiskový mluvčí vlády ČR: Děkuji a slovo má Michael Kocáb.

Michael Kocáb, ministr vlády ČR pro lidská práva: Dobré odpoledne, na dnešní vládu jsme předložil dvě důležité normy. Jednou z nich je schválení nového národního plánu pro osoby se zdravotním postižením na rok 2010-2014. Bylo mi to uloženo vládou předložit do konce tohoto měsíce. Významnou událostí, která ovlivnila přípravu i podobu materiálu je skutečnost, že ČR v září 2009 ratifikovala Úmluvu o právech osob s zdravotním postižením. K této úmluvě jsme při vytváření národního plánu významným způsobem přihlédli. Chtěl bych vyjmenovat jen stěžejní úkoly a principy nového plánu. Je to uplatnění principu inklusivního vzdělávání pro žáky a studenty se zdravotním postižením, včetně terciárního stupně vzdělávání. Dále je to hledání nových progresivních nástrojů pro zlepšení zaměstnávání osob se zdravotním postižením. Dále systematické pokračování v odstraňování bariér u veřejných budov i staveb, které byly postaveny ještě před účinností stavebního zákona, který bezbariérovou výstavbu uložil. A dále zachování specifických dotačních programů pro organizace občanů se zdravotním postižením. Materiál je to obsáhlý, má 18 kapitol, na začátku každé kapitoly citujeme příslušný článek úmluvy a dále popis a návrh dalších korků a gesce. Tento materiál byl předkládán bez rozporu a vláda ho schválila. Dalším bodem, který jsem dnes na vládu přinesl je nový návrh statutu rady vlády pro záležitosti romské komunity. To je významná změna, kdy Radu vysazujeme na úroveň ministrů. Předsedou této rady bude premiér a výkonným místopředsedou bude člen Rady, kterého vláda schválí na návrh premiéra. Cílem této změny je možnost ovlivnit implementaci koncepce romské integrace na období 2010-2013 a celkové vnímání integrace Romů jako součást vládní politiky na nejvyšší úrovni. Novým rovnej je zapojení do hry Asociaci krajů a Svazu měst a obcí, protože v této spolupráci vidíme klíč pro úspěšné naplnění romské integrace. Opět byl materiál předložen bez rozporu a vláda materiál schválila. Ještě bych chtěl upozornit, že k nedávnému prohlášení vysoké komisařky OSN pro lidská práva, že v naší republice se situace zhoršuje. V reakci na toto prohlášení jsem se vypravil do Ženevy. Promluvili jsme s paní komisařkou v hodinovém rozhovoru. Vysvětlili jsme jí, co vše vláda v této věci dělá, přivítali jsme kritiku OSN, protože je zrcadlem pro naše kroky a každá kritika dobře a poctivě míněná je pro nás vítaná. Konstatovali jsme, že situace Romů není uspokojivá, ale také to, že vláda se skutečně snaží s touto věcí pohnout. Viz ten předcházející bod. Na setkání paní komisařka ocenila významnou práci vlády v oblasti ochrany a prosazování lidských práv, také důležitost úřadu ministra pro lidská práva a dokonce i moje osobní nasazení při prosazování lidsko-právních principů a romské integrace. To jsou body k dnešní vládě, děkuji.

Roman Prorok, tiskový mluvčí vlády ČR: Děkuji.

Michael Kocáb, ministr vlády ČR pro lidská práva: Nyní přecházíme k druhé, již ne tak příjemné záležitosti. Já na základě výzvy SZ jsem se rozhodl k dnešnímu dni rezignovat na svůj úřad a panu premiéru Fischerovi podat demisi. Chtěl bych říci, že v této pozici se cítím vázán dvěma loajalitami. Ta první, důležitější, je můj úvodní slib SZ, že budu jaksi sledovat jejich politické kroky a že se podřídím jejich zásadním rozhodnutím. V této věci bych chtěl upozornit na to, že pan Martin Bursík mne prosadil jak do vlády pana Topolánka, tak významně přispěl i k prosazení do vlády pana premiéra Fischera. Druhá loajalita je ovšem loajalita ústavního činitele vůči vládě a premiérovi. Způsobilo mi to veliký problém, protože já vládu pana premiéra Fischera považuji za dobrou vládu, jednu z nejlepších, kterou naše země měla a konflikt, který se objevil se netýkal mé agendy. Co se týče mé agendy lidsko-právní, musím konstatovat, že vždy byla na vládě a speciálně panem premiérem přijímána velmi vstřícně a jestliže dojde k rozhodnutí, že pan premiér se o tuto oblast bude starat, ať přímo ři nepřímo, tak si myslím, že je v nejlepších rukách. Chtěl bych tedy poděkovat za možnost se této vlády účastnit. Pane premiére, bylo to pro mne velkým a životním zážitkem. Chtěl bych vám tedy na závěr ještě předat a tím i připomenout jeden z mých možná důležitých korků, což je dohoda ústavních činitelů parlamentních politických stran a občanů o společném postupu proti nárůstu extremismu a rasismu. Já jsem to chtěl původně zarámovat, nepovedlo se, tak vám to předám alespoň v této podobě. A na závěr bych vám chtěl popřát mnoho štěstí, abyste zdárně přivedl vládu i naší zemi k příštím volbám. Zde vám tedy předávám s rozpaky tento dokument.

Jan Fischer, předseda vlády ČR: Pane ministře, dámy a pánové. Velmi si vážím vašeho přemýšlení o tom, zda-li opustíte vládu. Jsem přesvědčen, že ta dnešní rezignace je výsledkem zralé úvahy. Vážím si toho, protože si více vážím mužů, kteří třeba váhají a pak se rozhodnou zrale než těch, kterým je v první vteřině všechno jasné. Tady vidíte, jak slabá je moje výbava do světa politiky a proto s ním dále nebudu chtít mít nic společného. Děkuji za předání tohoto dokumentu a doufám, že všichni podepsaní v tom úsilí vytrvají, které tu stvrdili podpisy, že nám to všem vydrží. Je to i dobrá příležitost, abych ocenil působení pana minstra Kocába v této vládě, on totiž z té problematiky udělal vážnou agendu v situaci, kdy problematika lidských práv v této zemi nabývá významu. Zrovna tak jako boj s extremismem. Michale Kocáb spolupracoval dobře jak se mnou, tak s ostatními členy vláda a ještě jedné věci si cením, Michael Kocáb byl ministr, který dovedl projevit zdravý úsudek a dobrý, chcete-li politický instinkt právě u bodů, kdy se třeba na schůzích vlády lámal chleba. I toho si velmi vážím a je mi líto, že už nebudeme moci v tom zbývajícím čase tu spolupráci dotáhnout. Je to i výborná příležitost, abych Michaelu Kocábovi popřál hodně úspěchu do všeho, co má pře sebou a aby se mu to dařilo a jinak se domnívám, že vždy mi bude vítaná jakákoliv spolupráce a konzultace na téma k agendě za kterou jako ministr zodpovídal a že cesty pro takovouto spolupráci budu hledat. Ještě jednou vám, pane ministře, děkuji.

Roman Prorok, tiskový mluvčí vlády ČR: Děkuji i já a teď prosím vaše otázky.

ČTK: Já na toto navážu, už víte, jak to s ministerstvem pro lidská práva bude? O víkendu začalo prosakovat, že byste to chtěl mít přímo pod Úřadem vlády? Děkuji.

Jan Fischer, předseda vlády ČR: Tak je to jedna z variant o které budu jednat a tím možná přecházím další otázce, nepochybně se zástupci ČSSD, tak ODS, jsem připraven jednat. To jednání proběhne tento týden, jistě bychom si přáli, aby to bylo co nejdříve, ale diáře máme plné, ale ten termín hledáme a bude to do konce týdne vyřešeno.

Aktuálně.cz: Já se chci zeptat, zda jste pane premiére dostal odpověď od ODS na svůj dopis a zda je jasné, kdo za ODS bude s vámi jednat? Děkuji.

Jan Fischer, předseda vlády ČR: Tu odpověď jsem ještě nedostal, ale není důvod k nějaké nervozitě. Skutečně v tom svém dopise jsem si žádal, aby ta odpověď přišla z kraje týdne, protože já jsme minulý týden finišoval svůj program v Bruselu, takže v pořádku, já předpokládám, že ten dopis dorazí a stane se vodítkem pro tu společnou schůzku.

ČT: Já jsem se chtěla zeptat, jestli si myslíte, že ta schůzka se sociálními a občanskými demokraty má smysl a jestli vzhledem požadavkům ODS uvažujete o tom, že byste pozval i zelené?

Jan Fischer, předseda vlády ČR: Každá schůzka má smysl, každé jednání má smysl, pokud posune věci vpřed. Já jsem přesvědčen, že ta schůzka může přinést uklidnění situace okolo vlády a jejího pohybu do konce mandátu. Myslím,že nebudeme mluvit jen o personálních otázkách, je před námi sněmovna, jsou před námi poměrně složitá období v životě země. Prostě prudká kampaň, modus vivendi této vlády, její interakce s šéfy stran, myslím, že je o čem mluvit a já z obou stran vnímám připravenost k tomu jednání, což považuji za dobré. První je otázka personálního vyznění vlády, druhé je debata o tom, jak komunikovat a jak se k sobě chovat do konce mandátu této vlády do voleb a pokud jste se ptala na to druhé, tak nikoliv, já považuji výroky SZ za dostatečně jasné, silné a definitivní o tom, že ukončili spolupráci s touto vládou. Požádali ministry, aby odešli, oni tak neučinili z vlastní vůle. Takže já za partnery o personálním vyznění vlády považuji reprezentanty ODS a ČSSD.

Lidové noviny: Já mám otázku na pana premiéra, chci se zeptat, vláda měla dnes na programu i bod o odvolání a jmenování členů v orgánech pojišťoven, dostali jste se k tomuto a k čemu jste došli?

Jan Fischer, předseda vlády ČR: Měl jsem to říci, se hrozně omlouvám, byl toto mezi body, které paní ministryně těsně před jednáním vlády stáhla,. Nechci t okomentovat, ale nebylo to nic, vyvolává to představu nějakých velikých politických věcí, byly to čistě technické věci, které automaticky vyplývají z toho, že některým lidem končil mandát a byly návrhy na nějaké denominace. Ale paní ministryně se rozhodla do příští vlády počkat. To je její právo dle jednacího řádu. Byla vyslyšena, to je vše.

ČT: Ještě jednou dobrý den, co se týče těch investic ministerstva zdravotnictví, vy jste schválili 1,5 miliardy a odkud ty peníze půjdou? Tedy z FNM, to trvá?

Jan Fischer, předseda vlády ČR: Ano, potvrzuji. Dneska těžko už vydolujete někde 1,5 miliardy, že by je pan ministr financí měl pod palcem, to už tak není. Je to tohoto zdroje a zákon s tím počítá, to ej naplňování zákonného mechanismu, pouze co je tam dosazení do toho vzorce je, kolik to bude a kam to půjde. To je asi vše.

ČT: Ještě jednu doplňující, protože z krajů se ozývají hlasy, třeba hejtman Hašek má pochybnosti, že se ty peníze rozdělovaly 2 měsíce před volbami, bylo to tedy takto časově nastaveno, že to bylo nezbytné ty peníze rozdělit? Druhá věc, proč to jde jen na fakultní nemocnice a není tam přísun směrem k těm krajským?

Jan Fischer, předseda vlády ČR: Myslím, že vláda bude, máme schůzku s kraji na konci dubna, myslím, že bude příležitost z mé strany a paní ministryně ten výběr důkladně vysvětlit. Jsou to centrální priority a že to souviselo s volbami, doufám, že to nikdo nekonotuje politicky, proč to nedoložit. Prostě za každou tou věcí jsou veřejné zakázky, soutěže a některé věci jsou tak naléhavé, že mohou ohrozit chod těch zařízení, ono možná lepší by bylo super-naléhavé, a to znamená, že odklad, na ten by šeredně doplatili pacienti, to byl ten důvod, proč jsme tu věc po náročné debatě byli schopni uzavřít. Jinak ještě možná, příští vláda, protože je Velikonoční pondělí, vláda v pondělí nebude, bude v pátek 9., bude jí řídit pan vicepremiér Kohout, já jsme na zahraniční služební cestě, čili mne po celou tu dobu bude zastupovat, pak nebude v pondělí, ale bude 19..

Televize Prima: Dobrý den, já má dotaz na pane premiéra, netýká se to dnešního programu vlády. Pan ministr financí před časem hovořil o tom, že se pokusí přimluvit u bank, aby dávali firmám častěji úvěry. Neinformoval vás o tom, zda nějaká jednání proběhla a s jakým výsledkem?

Jan Fischer, předseda vlády ČR: Nejlépe by vám to sdělil on sám, jako osobní zážitek, on to jednání uskutečnil okamžitě, možná to zaniklo v šumu velikých událostí. On se s nimi sešel v reprezentativním složení zástupců bank. Z té pozice, že stát nemůže nic diktovat direktivně ovlivňovat a podobně. Nicméně seznámil se steskem podniků k té rezervovanosti poskytovat úvěry, oni mu vysvětlili že z jejich strany je pochopitelná. Na druhé straně dali najevo, že všechny projekty, které podniky předloží a dávají smysl, mají dobrou bonitu, tak jsou připraveni úvěrovat, ale budou si vybírat a budou obezřetní.

Roman Prorok, tiskový mluvčí vlády ČR: Ještě jednou ČT a pak ČTK a budeme muset končit.

ČT: Já bych krátce na pana premiéra, mělo se dnes projednávat 40 milionů na přípravné a projektové práce nemocnice na Karlově náměstí, bylo to schváleno? A znamená to přesun nemocnice či schválení tohoto záměru?

Roman Prorok, tiskový mluvčí vlády ČR: Pane premiére, s dovolením, já mám pro vás ještě vzkaz od paní ministryně zdravotnictví Dany Juráskové, která mi to kladla na srdce, abych vám vzkázal , že je připravena prostřednictvím svého tiskového mluvčího se s vámi dnes odpoledne spojit v jejím kabinetu.

Jan Fischer, předseda vlády ČR: Máte-li na mysli pro VFN v Praze 2 připravené projektové práce za 40 milionů, hovoříme-li o tomtéž, ano schválili jsem, je to v té 1,5 miliardě.

ČT: Znamená to stěhování toho centra či té nemocnice? Znamená to schválení záměru přestěhování nemocnice Na Karláku směrem ven z města?

Jan Fischer, předseda vlády ČR: Tak to vám řekne nejlépe ona, ale automaticky to neznamená. Jestli neautomaticky a ručně, to vám řekne ona.

ČT: A ještě jednou bych poprosila pana ministra Kocába, zda by zrekapituloval tři své největší neúspěchy a naopak, kde vidí své dluhy, co se nepovedlo uskutečnit?

Michael Kocáb, ministr vlády ČR pro lidská práva: Tak vy jste mi dala na výběr mezi neúspěchy a tím, co se mi nepodařilo uskutečnit.

Jan Fischer, předseda vlády ČR: Já to taky teda se zájmem sledoval, pravda, mediální expozice.

Michael Kocáb, ministr vlády ČR pro lidská práva: Já bych vzhledem k tomu, že jste tu otázku položila tím způsobem, že se na ní nedá odpovědět, protože já musím říci, že se s pomocí vlády podařilo dokončit téměř všechno, řekl bych, že můj největší neúspěch je to, že nedotáhnu, protože máme rozplánováno a ž do konce června a července, že některé body nebudu dotahovat sám. Zároveň ale věřím, že tato vláda se o tyto body postará. Co se týče konkrétního neúspěchu, já si vybavím jedině nehubkový zákon, ovšem to není tak úplně naše věc, sněmovna se ho aktivně ujala, a bylo by na vás mi napovědět. Jinak jsem se snažili splnit všechno, podporu jsme měli a leccos jsme nedotáhli úplně do konce, to je pravda. Bude třeba zapracovat na věcném záměru zákona o agentuře, ale i to je splnitelné, protože jsme ho předali na jednu z příštích vlád. Budeme pracovat na strategii boje proti sociálnímu vyloučení. Což je dlouhodobá koncepce. Ještě je třeba mnoho odpracovat,. Chtěl bych říci, že my si uděláme takovou inventuru dnes odpoledne a zítra v dopoledních hodinách uděláme tiskovou konferenci, kde se budeme věnovat všem našim agendám a budeme předávat, tam vám dopovíme. Tam se pokusíme zaměřit na oblast neúspěchu.

Roman Prorok, tiskový mluvčí vlády ČR: Děkuji, poslední dotaz, ČTK.

ČTK: Já bych se obrátil do budoucna, zítra se setkáváte s panem Ficem, chtěl jsem se zeptat na hlavní body té schůzky, o čem bude a proč bude? Děkuji.

Jan Fischer, předseda vlády ČR: To je dobré, že ta budoucnost je těch 274 hodin, takovou budoucnost mám někdy rád. Ta schůzka s premiérem Ficem je jeho oficiální reciproční návštěvou, kterou já jsem vykonal v květnu hned po nástupu vlády do funkcí. První cesta vedla do Bruselu a druhá na Slovensko. Posoudíme tři okruhy otázek, první jsou bilaterální vztahy, to nám půjde rychle, tam nejsou žádné malé a ni vážné problémy. Druhá věc je společné působení v EU. Víte, že tam je rozdíl mezi námi, že Slovensko je i členem Eurozóny, my zatím nikoliv, to je zajímavá slovenská zkušenost, o které je dobré mluvit. A potom je to debata o společném působení, jak vnímáme další možnosti spolupráce ve skupině V4. Víte,k že V4 nabírá poměrně velký dynamismus a Slovensko bude předsedat V4, tedy bude zajímavé si vyslechnou slovenské priority pro řízení V4. To jsou asi základní body o kterýchs panem premiérem Ficem budeme jednat.

Roman Prorok, tiskový mluvčí vlády ČR: Dámy a pánové, děkuji vám za pozornost, děkuji panu premiérovi a i pánům ministrům za účast na dnešní tiskové konferenci. Nashledanou.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Zvuková příloha

Tisková konference po jednání vlády, 29. března 2010

Související zprávy